Έρχονται νέες αυξήσεις στις δόσεις των δανείων

Η ΕΚΤ προχώρησε στην αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, παρά τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές

 

Νέες αυξήσεις στις δόσεις των δανείων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων φέρνει η χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης (0,50%).

Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις στην Κύπρο ήδη πληρώνουν τα πιο ψηλά επιτόκια μεταξύ όλων των κρατών-μελών της ευρωζώνης. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τον Ιανουάριο 2023 το κόστος δανεισμού για νέα δάνεια προς τις επιχειρήσεις έφτασε στο 5,06%, ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 3,63%. Δηλαδή οι επιχειρήσεις στην Κύπρο πληρώνουν ήδη 40% πιο ψηλά επιτόκια σε σχέση με την ευρωζώνη. Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο ο μέσος όρος στην Κύπρο ήταν 3,85%, δηλαδή σε ένα μήνα αυξήθηκε κατά 121 μονάδες βάσης. Ενδεικτικά, για ένα δάνειο ύψους 200 χιλ. ευρώ οι κυπριακές επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν 10.120 ευρώ το χρόνο μόνο σε τόκους, ενώ το αντίστοιχο ποσό στην ευρωζώνη είναι 7.260 ευρώ. Δηλαδή, οι κυπριακές επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν καπέλο 2.860 ευρώ.

Επισημαίνεται επίσης ότι με βάση στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, τον Ιανουάριο 2023 (τελευταία διαθέσιµα στοιχεία) ο µέσος όρος στα υφιστάµενα δάνεια των νοικοκυριών για αγορά κατοικίας µε πρόγραµµα αποπληρωµής στα επόµενα πέντε χρόνια έφτασε στο 3,39%, σε σύγκριση µε 1,61% στις αρχές του 2022. Επίσης, στα νέα δάνεια έφτασε στο 3,89% (µαζί µε τις συναφείς χρεώσεις, όπως το κόστος έρευνας, διαχείρισης, κατάρτισης εγγράφων, εγγυήσεων κ.λπ.). Ακόμη, στις επιχειρήσεις έφτασε στο 4,50% (από 2,94% στις αρχές του 2022), ενώ στα νέα δάνεια έφτασε στο 4,82% για ποσά µέχρι 1 εκατ. ευρώ και 5,37% για ποσά πέραν του 1 εκατ. ευρώ.

Ο οικονομολόγος στην KPMG, Τάσος Γιασεμίδης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων, πέραν από τους δανειολήπτες, επηρεάζει την ίδια την οικονομία, αλλά και τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια πολλών οργανισμών, με τη μείωση στις αποτιμήσεις. Επεσήμανε επίσης ότι «η μείωση της αξίας των χρηματοοικονομικών μέσων, αν και εφόσον δεν υπάρχει σωστή διασπορά του κινδύνου, οδηγεί σε σημαντικές ζημιές».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.