Έρχονται νέες επιθέσεις για τη δημόσια παιδεία

Του Γιάννη Κακαρή

 

«Από τη στιγμή που η κοινωνία πληρώνει, επενδύει στην εκπαίδευση, και ο σπουδαστής ωφελείται, τότε με τη σειρά του και ο τελευταίος πρέπει να επενδύει στο κράτος πληρώνοντας κάποιο ποσό». Αυτά δήλωνε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μάριος Μαυρίδης, το όχι και τόσο μακρινό 2013. Μάλιστα συνέχισε αναφέροντας πως «όταν οι φοιτητές δεν μπορούν να πληρώσουν τα κόμιστρα, τότε θα μπορούν, όπως γίνεται και στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, να παίρνουν άτοκα δάνεια, τα οποία θα έχουν την υποχρέωση να αποπληρώσουν εφόσον εξασφαλίσουν εργασία».

Τότε σχεδόν κανένας δεν αντέδρασε, εκτός από το ΑΚΕΛ και την ΕΔΟΝ. Ωστόσο υπάρχει μια λαϊκή ρήση που λέει ότι «τα μακρά κοντά εγίναν».

Το τότε αίτημα του βουλευτή -που κρατά τα σκήπτρα του νεοφιλελευθερισμού στην Κύπρο- φαίνεται ότι ωρίμασε στον Συναγερμό και το κυπριακό κεφάλαιο, με την κυβέρνηση να ξεκινά την προσπάθεια τής πλήρους εμπορευματοποίησης της παιδείας.

Σε μια λογική ότι τα δημόσια πανεπιστήμια πρέπει να λειτουργούν ως κοινές επιχειρήσεις και να μην έχουν πλεονέκτημα σε σύγκριση με τα ιδιωτικά, επιχειρεί συντεταγμένα να επιβάλει δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια.

Την ώρα που βρισκόμαστε σε μια παρατεταμένη κρίση η οποία εντείνεται λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, προκλητικά, «άφηκε τα θέρη τζαι ξικανναουρίζει». Αντί να ελέγξει αυτούς που πρέπει να ελέγξει, με την εκτίναξη των τιμών, την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, «επέλεξε» να χτυπήσει την δημόσια παιδεία. Αν δυσκολεύεται να βρει αντικείμενο εργασίας, της προτείνουμε να ελέγξει τις τιμές των καυσίμων και των σιτηρών που έφτασαν στο απόγειο, την ακρίβεια γενικά αλλά και την αισχροκέρδεια. Επίσης, θα μπορούσε να ελέγξει τις πιθανότητες δημιουργίας καρτέλ στον τραπεζικό τομέα.

Κατά τη χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, εκπρόσωπος της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού αναφέρθηκε σε επιβολή προστίμων στα δημόσια πανεπιστήμια εάν δεν εφαρμόσουν την κοστοστρέφεια. Δηλαδή να υπάρχει η αρχή ότι η τιμή, τα δίδακτρα επί του προκειμένου, πρέπει να καθορίζονται στη βάση του τι στοιχίζει ένας φοιτητής. Ένα ακόμη βήμα δηλαδή προς την επιβολή διδάκτρων. Πρόκειται για μια απαράδεκτη αξίωση ότι η παιδεία στοιχίζει.

Επίσης, η κυβέρνηση κατέθεσε κανονισμούς με τους οποίους καταργεί τη διαδικασία των Παγκύπριων Εξετάσεων ως τη βασική πύλη εισόδου στα δημόσια πανεπιστήμια, γεγονός που θα φέρει καίριο πλήγμα και στο δημόσιο σχολείο. Εάν περάσει κάτι τέτοιο, τότε θα σημάνει την αρχή του τέλους της δωρεάν πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στον τόπο μας.

Η παιδεία αποτελεί δημόσιο αγαθό, δεν μπορεί να γίνουν ανεκτές προσεγγίσεις με όρους της αγοράς. Οι μαθητές, οι φοιτητές και ολόκληρο το Λαϊκό Κίνημα πρέπει να προετοιμάζεται για να υπερασπιστεί σθεναρά τον δημόσιο χαρακτήρα της παιδείας και να προτάξει περαιτέρω διεκδικήσεις, οι οποίες να διευρύνουν τον δωρεάν χαρακτήρα της.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy