Έρχονται οι μηχανές με διαίσθηση, οι άνθρωποι πρέπει να θέσουν κανόνες

Τα μηχανήματα ήδη αναπτύσσουν διαίσθηση παρόμοια με αυτή των ανθρώπων και το ανθρώπινο είδος θα πρέπει να είναι σε θέση να καθορίζει τις αρχές που διέπουν τον προγραμματισμό τέτοιων συσκευών, ανέφερε ο νομπελίστας Ντάνιελ Κάνεμαν.

Μιλώντας τη Δευτέρα στην 7η Σύνοδο Παγκόσμιας Διακυβέρνησης, στο Ντουμπάι, ο Καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον σημείωσε ότι τα ρομπότ θα είναι σύντομα σε θέση να αναπτύσσουν διαίσθηση, όπως οι άνθρωποι.

«Έχουμε ένα μυαλό και λειτουργεί πανέμορφα, όμως οτιδήποτε και αν κάνει αυτό το μυαλό, θα υπάρχει κάποιο μηχάνημα που θα μπορεί να το ισοσκελίσει και να το ξεπεράσει» είπε.

Ερωτηθείς για τη διαίσθηση και πως αυτή διαφοροποιεί τους ανθρώπους από τις μηχανές, ο κ. Κάνεμαν είπε ότι κανένας δεν θέλει να αποδεχτεί το γεγονός ότι οι μηχανές θα είναι καλύτερες από τους ανθρώπους σε όλα, όμως γίνεται ολοένα και πιο δυσδιάκριτο σε ποιους τομείς οι άνθρωποι είναι απαραίτητα καλύτερα από τις μηχανές.

Πρόσθεσε ότι αν δοθούν αρκετά δεδομένα στις μηχανές, τότε θα αναπτύξουν τη δική τους διαίσθηση, η οποία θα είναι καλύτερη από των ανθρώπων. «Αυτό ήδη συμβαίνει» είπε.

Ο κ. Κάνεμαν επισήμανε παράλληλα ότι η συναισθηματική νοημοσύνη, η δυνατότητα δηλαδή να προβλέπεις πως θα συμπεριφερθούν οι άνθρωποι, θα είναι σίγουρα ένας τομέας στον οποίο οι μηχανές θα είναι καλύτερες από τους ανθρώπους.

Εξήγησε ότι ένα ρομπότ κοιτάζοντας τις εκφράσεις του προσώπου ενός ανθρώπου, μαθαίνει να προβλέπει την συμπεριφορά που θα έχει ακολούθως. Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, αυτό το ρομπότ στέλνει τα δεδομένα σε έναν κεντρικό υπολογιστή, ο οποίος συγκεντρώνει τα δεδομένα από χιλιάδες άλλα ρομπότ. «Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να αποκτήσει αυτού του είδους την εμπειρία την οποία θα αποκτήσουν τα ρομπότ πολύ σύντομα» είπε.

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών το 2002 αναφέρθηκε εξάλλου στους παράγοντες που επηρεάζουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων στους ανθρώπους. «Δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε την αυτοπεποίθηση που συνοδεύει τη διαίσθηση. Μπορεί να είσαι εξαιρετικά σίγουρος και να κάνεις λάθος» είπε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Πρίνστον.

Πρόσθεσε ότι ο συσχετισμός μεταξύ αυτοπεποίθησης και ακρίβειας δεν είναι γενικά πολύ υψηλός.

Αντ’ αυτού, ο κ. Κάνεμαν εισηγείται στον κόσμο να χαλιναγωγεί την σκέψη του, κάτι που όπως λέει, σημαίνει πως δεν πρέπει να ακολουθεί αμέσως τη διαίσθησή του.

Αντί να εμπιστεύεται τη διαίσθηση του, ο κόσμος θα πρέπει να καθυστερεί τη λήψη των αποφάσεών του έως ότου έχει συγκεντρώσει αρκετή πληροφορία , που θα επιτρέπει μια αντικειμενική ανάγνωση των γεγονότων, κατέληξε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy