Έρχονται πιο αυστηροί κανόνες για εικονικές εταιρείες

epa06170176 A customer buys Euros at a money exchange company in Peshawar, Pakistan, 29 August 2017. The Euro jumped against the US dollar on 29 August recording $ 1.2 for the first time in 18 months. EPA/ARSHAD ARBAB

Νέα οδηγία, η οποία ψήνεται από την Κομισιόν, επηρεάζει σημαντικά την Κύπρο

 

Η πρακτική με τις εικονικές εταιρείες -η οποία στιγμάτισε την Κύπρο ιδιαίτερα στην υπόθεση με τα «χρυσά» διαβατήρια- θα περάσει σύντομα από δοκιμασία, αφού η ΕΕ έχει ετοιμάσει νέα οδηγία, η οποία αλλάζει τα κριτήρια για το χαρακτηρισμό μιας εταιρείας ως εικονικής όταν χρησιμοποιείται για φοροαποφυγή ή φοροδιαφυγή, καθώς και τους κανόνες για το πότε πρέπει μια εταιρεία να υποβάλλει εκθέσεις στις αρμόδιες Αρχές και τις κυρώσεις τις οποίες πρέπει να επιβάλλονται από τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Σημειώνεται μάλιστα ότι κατά τη συζήτηση της νέας οδηγίας στο Ευρωκοινοβούλιο, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν να διευρυνθεί το πεδίο της οδηγίας και να γίνουν πιο αυστηρές οι κυρώσεις, με στόχο την πάταξη της χρήσης εικονικών εταιρειών για φορολογικούς σκοπούς. Και αυτό είναι αρκούντως ενδεικτικό του πώς αντικρίζουν το θέμα οι θεσμοί της ΕΕ.

Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο, πρέπει να περιοριστούν τα όρια κάτω από τα οποία μια εταιρεία θα απαλλάσσεται από τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων και να διευρυνθεί το πεδίο των κυρώσεων και στις εταιρείες οι οποίες δηλώνουν μηδενικά ή χαμηλά έσοδα. Επίσης, για να καταστεί δυνατή η καλύτερη διάκριση μεταξύ των νόμιμων εικονικών εταιρειών και εκείνων που υπάρχουν για φορολογικούς σκοπούς, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν να διευρυνθούν οι απαιτήσεις ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών, ώστε να εξασφαλιστεί καλύτερη ποιότητα και πληρότητα των δεδομένων που ανταλλάσσονται.

Η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου έχει διαβιβαστεί στο Συμβούλιο της ΕΕ, το οποίο οφείλει να την εξετάσει κατά την έκδοση της οδηγίας.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.