Έρχονται strep test για τον στρεπτόκοκκο – Τι αποφασίστηκε στη συνάντηση Υπ.Υγείας – Παιδιατρικής Εταιρείας

Σειρά από προληπτικά μέτρα για αντιμετώπιση και παρακολούθηση της έξαρσης των στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων στην Κύπρο, έλαβε τη Δευτέρα το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου.

Το πρωί, στο Υπουργείο Υγείας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για ανασκόπηση της κατάσταση και λήψη μέτρων.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα είπε πως η χώρα μας έχει ιδιαίτερες σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο και αρκετές από τις λοιμώξεις που έχουμε στην Κύπρο προερχόμενες απ΄ εκεί είναι εξαιτίας των φοιτητών και άλλων Κυπρίων που ζουν στο ΗΒ και ταξιδεύουν τα Χριστούγεννα στην Κύπρο.

Έχοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, το Υπουργείο Υγείας, είπε, αποφάσισε την πραγματοποίηση σύσκεψης με την Παιδιατρική Εταιρεία και τους λειτουργούς του Υπουργείου ώστε να γίνει μια ανασκόπηση της κατάστασης στα νοσηλευτήρια της Κύπρου αυτή τη στιγμή.

«Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη αυτή τη στιγμή, ευτυχώς δεν έχουμε οποιαδήποτε κρούσματα στην χώρα μας αλλά δεν θα εφησυχάσουμε, και αποφασίσαμε τα επιπρόσθετα μέτρα», είπε.

Το πρώτο μέτρο, είπε ο κ. Χατζηπαντέλα είναι όπως ετοιμαστούν επικαιροποιημένες κατευθυντήριες οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας, οι οποίες θα σταλούν στην Παιδιατρική Εταιρεία ώστε αυτή με τη σειρά της να την στείλει σε όλα τα μέλη της. Την ίδια στιγμή, αυτές οι οδηγίες θα σταλούν και στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο αλλά και στον ΟΑΥ ώστε να σταλούν στους προσωπικούς ιατρούς.

Το δεύτερο μέτρο, συνέχισε ο κ. Χατζηπαντέλα, είναι η προσπάθεια άμεσης διάθεσης strep test, το οποίο ανιχνεύει τον ιό έγκαιρα, από το Υπουργείο Υγείας στους παιδιάτρους. Όπως είπε, θα προωθηθεί πρόταση αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο για καθορισμό πλαφόν για ανώτατη τιμή 5 ευρώ για τη διενέργεια των τεστ αυτών.

Επίσης, είπε ο Υπουργός, θα γίνεται παρακολούθηση από την επιδημιολογική ομάδα του Υπουργείου Υγείας και εβδομαδιαία ανασκόπηση ώστε να αποφασίζεται σε αυτή τη βάση αν χρειάζεται να ληφθούν περαιτέρω μέτρα.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για τους ταξιδιώτες στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο κ. Χατζηπαντέλα είπε πως πρέπει να είναι προσεκτικοί και αν τα παιδιά έχουν οποιαδήποτε συμπτώματα θα πρέπει να μιλούν με τον προσωπικό τους γιατρό και τον παιδίατρο.

Ο Πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας Μιχάλης Αναστασιάδης είπε με τη σειρά του, ότι αντικείμενο της έκτακτης σύσκεψης ήταν η εξέταση της κατάστασης με την έξαρση των περιστατικών στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων, «αυτής της μικροβιακής λοίμωξης η οποία είναι καλά γνωστή στην παιδιατρική κοινότητα και η οποία όντως φαίνεται αυτές τις τελευταίες εβδομάδες με μια αυξημένη συχνότητα ως προς την εκδήλωση περιστατικών».

Ο κ. Αναστασιάδης είπε πως συμφωνούν απόλυτα με τα μέτρα που έχει εξαγγείλει ο Υπουργός, και κάλεσε παράλληλα τα μέλη της Εταιρείας να αυξήσουν ακόμη περισσότερο την ευαισθητοποίηση και την εγρήγορση για έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. «Εδώ μιλάμε για μια μικροβιακή λοίμωξη για την οποία υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία, υπάρχουν τα κατάλληλα αντιβιοτικά τα οποία κατόπιν της έγκαιρης διάγνωσης, μπορούν να αντιμετωπιστούν και να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση όλων αυτών των λοιμώξεων», είπε.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε πως ευτυχώς περιστατικά διεισδυτικής νόσου, όπως ήταν αυτά που οδήγησαν στο θάνατο κάποιων παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ισπανία, δεν έχουν καταγραφεί, αλλά ούτε νοσηλεία από το συγκεκριμένο στέλεχος. «Δρώντας προληπτικά, αντιμετωπίζουμε αυτό το φαινόμενο με τη δέουσα προσοχή ενημερώνοντας και τους επαγγελματίες υγείας και το κοινό, καλώντας τους ταυτόχρονα να διατηρήσουν τη ψυχραιμία τους καθώς δεν υπάρχει κανένας λόγος αυτή τη στιγμήν, πραγματικής ανησυχίας», είπε και σημείωσε πως η αύξηση των περιστατικών αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπιστεί με τα όπλα που έχουμε στη διάθεση μας.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν ενδείξεις πού οφείλεται αυτή η έξαρση, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως υπάρχουν διάφορες θεωρίες γύρω από την έξαρση και δεν έχει καταλήξει η επιστημονική κοινότητα πού οφείλεται καθώς δεν έχει ταυτοποιηθεί κάποιο άλλο νέο στέλεχος που να προκαλεί αυτή τη διεισδυτική νόσο.

Πιθανότατα, είπε, οι συνθήκες στη μετα-COVID εποχή οι οποίες οδήγησαν στην έξαρση όλων των υπολοίπων ιογενών λοιμώξεων, έχουν οδηγήσει και σε αυτή την έξαρση. Στην προκειμένη περίπτωση, συνέχισε, έχουμε μια μικροβιακή λοίμωξη η οποία αντμετωπίζεται με τη χρήση των κατάλληλων φαρμάκων που υπάρχουν στη διάθεση της ιατρικής. Έχουμε και τα διαγνωστικά εργαλεία, είπε, προσπαθώντας να καταγράφουμε συστηματικά την πορεία εξέλιξης του φαινομένου με τη συνεργασία όλων των υπηρεσιών υπό τη εποπτεία του Υπουργείου.

Ερωτηθείς σχετικά με τα συμπτώματα της νόσου, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως πέραν της γνωστής εκδήλωσης υψηλού πυρετού και του πονόλαιμου, εμφανίζεται σε κάποιες περιπτώσεις και ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα που χαρακτηρίζει την οστρακιά, μια από τις γνωστές παιδικές ασθένειες που γνωρίζουν πολύ καλά γονείς και παιδίατροι. Ανέφερε πως αυτό που θα πρέπει να ανησυχήσει τους γονείς είναι όταν η γενική κατάσταση του παιδιού είναι ιδιαίτερα επηρεασμένη με ένα παρατεταμένο πυρετό.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε πως οι ηλικίες των παιδιών που αφορούν τη νόσο είναι άνω των τριών ετών, και συνεπώς αυτά τα περιστατικά δεν είναι εύκολο να διαφύγουν της προσοχής των γονιών. «Θεωρούμε ότι αυτό που συμβαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο πιθανότατα έχει να κάνει και με παράγοντες πέραν της βαρύτητας της ίδιας της νόσου που έχουν να κάνουν με την άμεση ανταπόκριση του συστήματος υγείας εκεί. Εμείς θεωρούμε ότι με τις συνθήκες που έχουμε στην Κύπρο, με την άμεση προσβασιμότητα στους γιατρούς των παιδιών, δεν θα βιώσουμε τέτοιου είδους φαινόμενα», κατέληξε.

Σε σχέση με την κατάσταση με τον κορωνοϊό, και ερωτηθείς σχετικά, ο Υπουργός είπε πως οι νοσηλείες είναι 87 σήμερα και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε σκέψη για επαναφορά της μάσκας. Ταυτόχρονα, είπε, πρέπει να στείλουμε το μήνυμα στον κόσμο και ιδιαίτερα στα άτομα άνω των 60 ετών, ότι πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα με την πρώτη ή την δεύτερη ενισχυτική δόση γιατί μόνο με τον εμβολιασμό δεν θα υπάρξουν επιπρόσθετες νοσηλείες.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.