Έρχονται τα τρία θεματικά Μελισσοκομικά Μονοπάτια στην ορεινή Λάρνακας

Τα πρώτα θεματικά Μονοπάτια της Φύσης στην Κύπρο θα είναι τα τρία Μελισσοκομικά Μονοπάτια που θα δημιουργηθούν σε χωριά της ορεινής Λάρνακας. 


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΠρόκειται για μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνακας μαζί με το Υφυπουργείο Τουρισμού και τις οικείες τοπικές Αρχές, η οποία βρίσκεται στα σκαριά και αναμένεται να μπει στο πρώτο στάδιο υλοποίησης μέσα στο 2022.

Τι ακριβώς είναι όμως αυτές οι διαδρομές στη φύση και γιατί θεωρείται σίγουρο ότι θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον των ανθρώπων που λατρεύουν τις εκδρομές στην ύπαιθρο;

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνακας παρουσίασε πρόσφατα σε δημοσιογραφική διάσκεψη τη δράση, αλλά περισσότερες πληροφορίες περιλαμβάνονται στο φθινοπωρινό ενημερωτικό δελτίο που δόθηκε στη δημοσιότητα την εβδομάδα που πέρασε. Εκεί υπάρχει ακριβής ενημέρωση για το θέμα κάθε μονοπατιού. Τα Μελισσοκομικά Μονοπάτια Λάρνακας θα δημιουργηθούν σε τρία από τα εννέα μελισσοχώρια της ορεινής περιοχής Λάρνακας, την Οδού, τη Βάβλα και τη Βαβατσινιά. Κάθε ένα θα έχει ξεχωριστό θέμα σχετικό φυσικά με τη μελισσοκομία και την όλη διαδικασία παραγωγής μελιού.

Η Οδού θ’ αποκτήσει το «Μονοπάτι Πλοήγησης Μέλισσας». Θα είναι μήκους 2 χιλιομέτρων με βαθμό δυσκολίας 2 και θ’ ακολουθεί τη διαδρομή των μελισσών καθώς ψάχνουν για νερό και νέκταρ και δημιουργούν κυψέλες. Το στοιχείο που ξεχωρίζει στην περίπτωση της Οδού είναι ότι θα αξιοποιηθεί ένα παλιό μονοπάτι και καταρράκτης, τα οποία ήταν μη προσβάσιμα πριν τις πυρκαγιές του περασμένου Ιουλίου, για ν’ αποτελέσουν μέρος της διαδρομής που θα ξεκινά από τον καταρράκτη και θα καταλήγει στο πάρκο.

Στη Βάβλα θα δημιουργηθεί το «Μονοπάτι της Ζωής της Μέλισσας», θέμα του οποίου θα είναι η φύση της μέλισσας ως προς τη σκληρή δουλειά και τη συνέπεια σε όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής της.  Το συγκεκριμένο μονοπάτι θα είναι ιδανικό για παιδιά καθώς θα κατασκευαστεί με βαθμό δυσκολίας 1. Σημείο εκκίνησης θα είναι η εκκλησία Αγίου Γεωργίου και τερματισμός στο παραδοσιακό πέτρινο πηγάδι με τη μαγευτική θέα της κοιλάδας κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Το τρίτο Μελισσοκομικό Μονοπάτι θα δημιουργηθεί στη Βαβατσινιά μέσα από μετατροπή και προσαρμογή υφιστάμενου φυσικού μονοπατιού, το οποίο θα ονομαστεί «Το βουητό της Μέλισσας». Το μήκος είναι 2,5 χιλιόμετρα και ο βαθμός δυσκολίας 2. Το θέμα είναι η υγεία και η ευεξία μέσα από τη χρήση προϊόντων σχετικών με το μέλι καθώς και η ηρεμία που προσφέρει το βουητό των μελισσών.

Στα διαδικαστικά, σύμφωνα με την ΕΤΑΠ, τα σχέδια θα είναι έτοιμα μέχρι το τέλος του 2021, με τα κατασκευαστικά σχέδια για το πρώτο μονοπάτι θα τοποθετούνται χρονικά εντός του 2022.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της ΕΤΑΠ να δώσει ξεκάθαρη ταυτότητα στα εννέα μελισσοχώρια της ορεινής Λάρνακας. Στο πλαίσιο αυτό έχει λανσαριστεί και το βίντεο που προβάλλει τους Δρόμους του Μελιού, μια διαδρομή με πολλές και ποικίλες δραστηριότητες με επίκεντρο τη μελισσοκομία.

Σύμφωνα με την ΕΤΑΠ, τα υπό αναφορά χωριά, τα οποία είναι γνωστά για την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας μελιού, συγκεντρώνουν αρκετά μελισσοκομεία και ένα μεγάλο αριθμό κυψελών, ενώ μελισσοκόμοι της περιοχής προσφέρουν διαδραστικά προγράμματα και περιηγήσεις. Παράλληλα, διοργανώνονται στην περιοχή τρία ετήσια φεστιβάλ που έχουν θεματική το μέλι και τη μελισσοκομία. Τα μελισσοχώρια της ορεινής Λάρνακας είναι η Ορά, η Οδού, η Λάγια, η Βάβλα, η Μελίνη, ο Κάτω Δρυς, η Βαβατσινιά, οι Αγίοι Βαβατσινιάς και τα Κάτω Λεύκαρα.

Οι δραστηριότητες που προβάλλονται στο εν λόγω βίντεο είναι, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα «Γίνε μελισσοκόμος για μια μέρα», οι μελισσοκομικές περιηγήσεις, τα βιωματικά εργαστήρια δημιουργίας καλλυντικών, κεριών και άλλων χειροτεχνιών με βάση το μέλι και το κερί της μέλισσας, η γευσιγνωσία μελιού καθώς και οι θεματικές εκδηλώσεις. Παρουσιάζονται επίσης τα οικολογικά «ξενοδοχεία» μελισσών, το Μουσείο Μέλισσας και Κεντήματος στον Κάτω Δρυ, το Μελισσόπαρκο στη Μελίνη και η διαδρομή «Το Ταξίδι της Γνώσης της Μέλισσας» στην Οδού.

Τάσος Περδίος

 

 

 

 

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.