Η Yeni Düzen (29.01.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Τουφάν Έρχουρμαν υποστήριξε ότι πρέπει να γίνει «πολύ πιο ορατός» διεθνώς ο τουρκοκυπριακός «λαός» και πρόσθεσε ότι σε συνθήκες μη λύσης πρέπει να γίνουν βήματα που θα οδηγήσουν στην λύση και να δημιουργηθεί ένα οικονομικό οικοδόμημα που να μπορεί να στέκεται στα δικά του πόδια. Μιλώντας κατά την διάρκεια περιοδείας του σε χωριά της κατεχόμενης Αμμοχώστου και της Καρπασίας, ο Έρχουρμαν χαρακτήρισε «ζωτικής σημασίας» την λύση του Κυπριακού και πρόσθεσε ότι ο «πρόεδρος» πρέπει να αναλάβει πολύ πιο ενεργό ρόλο για την λύση.

Σημείωσε ότι μόλις τελειώσουν οι «εκλογές» όλοι όσοι «καταλαβαίνουν από διπλωματία» γύρω από τον «πρόεδρο» πρέπει να διεξάγουν συνεχώς διπλωματικές επαφές στο εξωτερικό και υποστήριξε ότι η βούληση των Τουρκοκυπρίων για λύση είναι ξεκάθαρη. «Θέλουμε λύση χωρίς περαιτέρω χρονοτριβή», ισχυρίστηκε και πρόσθεσε:

«Όμως, αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα από εκεί παρά την βούλησή μας για λύση, ακόμα δεν θα συμμετέχουν τα παιδιά μας σε διεθνείς αθλητικούς αγώνες; Οι έμποροί μας ακόμα δεν θα μπορούν να διεξάγουν απευθείας εμπόριο; Λόγω του προβλήματος των απευθείας πτήσεων ακόμα δεν θα μπορούμε να παίρνουμε από τον τουρισμό αυτά που μπορούμε να πάρουμε; Αυτό το στάτους κβο μας αφανίζει. Η βούλησή μας για λύση είναι εκεί. Θα είναι πάντα εκεί. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για ειρήνη. […] Αλλά στην περίοδο μέχρι την συνολική λύση πρέπει να κάνουμε κινήσεις που θα μας φέρνουν πιο κοντά στην λύση βήμα με βήμα, θα σμίγουν τον λαό μας με την διεθνή κοινότητα, το διεθνές δίκαιο βήμα με βήμα. Η χώρα μας είναι μια τέτοια χώρα που η ΤΔΒΚ δεν αναγνωρίζεται, όμως το αξίωμα του προέδρου της δημοκρατίας αναγνωρίζεται. Διότι το αξίωμα του προέδρου της δημοκρατίας είναι ο ηγέτης της κοινότητας υπό την στέγη του ΟΗΕ. Όσο ηγέτης της κοινότητας είναι ο Αναστασιάδης στο πλαίσιο του ΟΗΕ, τόσο είναι και ο δικός μας πρόεδρος. Υποχρεούμαστε να το εκμεταλλευτούμε αυτό. Πρέπει να είμαστε πολύ πιο ενεργητικοί στο εξωτερικό. […]»