Η Τ/κ πλευρά είναι πολύ ανοιχτή στο θέμα της μεταφοράς εξουσιών από την κεντρική κυβέρνηση στις πολιτείες, δήλωσε ο ‘πρωθυπουργός’ Τουφάν Ερχουρμάν λέγοντας ωστόσο πως για τις όποιες εξουσίες παραμείνουν στην κεντρική κυβέρνηση θα συνεχίσει να ισχύει πολιτική ισότητα.

Στη συνέντευξή του στο CNN Turk, o Τουφάν Ερχουρμάν υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προτείνει αποκεντρωμένη ομοσπονδία επειδή δυσκολεύεται να δεχτεί πολιτική ισότητα για τους Τ/Κ και εκτιμά πως οι Τ/Κ δεν θα επιμείνουν σε πολιτική ισότητα εάν μειωθούν οι εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης. Ωστόσο ο Τουφάν Ερχουρμάν ανέφερε πως οι Τ/Κ το έχουν ξεκαθαρίσει ότι χρειάζεται πολιτική ισότητα και αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις. “Δεν μπορείτε να λαμβάνετε αποφάσεις αποκλείοντας τους Τ/Κ”, είπε ο Τουφάν Ερχουρμάν. “Το χειρότερο είναι ότι ο κ. Αναστασιάδης δίνει ένα ατυχές παράδειγμα λέγοντας πως ‘όταν προσπαθήσουμε να κάνουμε διεθνή συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες τί θα γίνει; Αν οι Τ/Κ στην κεντρική κυβέρνηση πουν όχι τότε εμείς δεν θα κάνουμε τη συμφωνία;’ Ναι δεν θα την κάνετε, και τις αρμοδιότητες θα τις μοιραστούμε, και τις ευθύνες και τον πλούτο”, είπε ο Τουφάν Ερχουρμάν.

Ο Τ/Κ πολιτικός είπε πως στα τέλη του Φεβρουαρίου που θα πραγματοποιηθεί ανεπίσημη συνάντηση, ο Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί θα καλέσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να συμπληρώσει το περιεχόμενο της χαλαρής ή αποκεντρωμένης ομοσπονδίας ξεκαθαρίζοντας ποιες αρμοδιότητες σχεδιάζει να μεταφέρει στις πολιτείες. “Πείτε το αυτό διότι εμείς είμαστε πολύ ανοιχτοί σε αυτό. Αυτό να το δούμε αλλά μην ξεχνάτε ποτέ και αυτό, όποιες αρμοδιότητες και να μεταφέρετε στις πολιτείες, θα συνεχιστεί η πολιτική ισότητα για τις εξουσίες που θα παραμείνουν στην κεντρική κυβέρνηση”, ανέφερε.

Σε ερώτηση πόσο κοντά είναι σε λύση το Κυπριακό, ο Τουφάν Ερχουρμάν είπε πως “αν ο κ. Αναστασιάδης συνεχίσει την ίδια στάση κι εμείς θα συνταξιοδοτηθούμε, δεν θα δούμε λύση του Κυπριακού”.