Η επιτροπή Επιστημονικών και Τεχνολογικών μελετών (STOA) του Ευρωκοινοβουλίου συζήτησε σήμερα τα αποτελέσματα της έρευνας του Ινστιτούτου Κύπρου με θέμα «Περιβάλλον και χρήση των νέων τεχνολογιών στις υπεράκτιες δραστηριότητες φ.α. στην Ανατ. Μεσόγειο». Κύριοι ομιλητές στη συζήτηση ήταν ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, Κ. Παπανικόλας, και ο ερευνητής Ν. Φυλακτός.

Η εν λόγω έρευνα έχει χρηματοδοτηθεί από την επιτροπή STOA μετά από πρόταση του Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ, Ν. Συλικιώτη, ο οποίος είχε υποστηρίξει πως είναι σημαντικό να μελετηθεί η χρήση των καλύτερων νέων τεχνολογιών προκειμένου να επιτύχουμε την αξιοποίηση των αποθεμάτων φ.α. στην Ανατ. Μεσόγειο με πλήρη ασφάλεια και προστασία του περιβάλλοντος και της περιοχής. Συγκεκριμένα στην πρόταση που κατέθεσε ο κος Συλικιώτης τονιζόταν πως οι δραστηριότητες εξερεύνησης και εξόρυξης φ.α. αποτελούν μια ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη διαδικασία που μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα. Όπως εξηγούσε, ιδιαίτερα στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου, όπου επικρατούν ιδιαίτερες συνθήκες (π.χ. κλειστή θάλασσα, σεισμογενής περιοχή, με γεωλογική ιδιαιτερότητα και σπάνια βιοποικιλότητα), είναι απαραίτητη η διερεύνηση νέων μεθόδων και η χρήση νέων τεχνολογιών που να διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία της υγείας των κατοίκων της περιοχής αλλά και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Η έρευνα του Ινστιτούτου Κύπρου καταπιάνεται με όλα αυτά τα θέματα και εξηγεί ποιες νέες τεχνολογίες είναι καλύτερες για την μεγαλύτερη πρόληψη και τον μετριασμό των επιπτώσεων.

Σημειώνεται πως στις 22 Ιουνίου η ώρα 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί δημοσιογραφική διάσκεψη στο Ινστιτούτο Κύπρου ώστε να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της έρευνας. Ακολούθως θα διεξαχθεί ανοιχτή συζήτηση για ανάλυση των συμπερασμάτων, στην οποία καλούνται να συμμετέχουν όσοι ενδιαφέρονται.