Έρευνα για τα προβλήματα στο κέντρο φιλοξενίας Κοφίνου διέταξε ο ΥΠΕΣ

Τη διεξαγωγή διοικητικής έρευνας σε σχέση με επιστολή που έλαβε από την Επίτροπο Διοικήσεως και την Ύπατη Αρμοστεία των ΗΕ για τους Πρόσφυγες για το Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας στην Κοφίνου, διέταξε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος.

Σε ανακοίνωση – απάντηση προς την επιστολή, το ΥΠΕΣ διευκρινίζει ότι σύμφωνα με σημείωμα που απέστειλε σήμερα στο Γραφείο του Υπουργού Εσωτερικών η Υπηρεσία Ασύλου «οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους λαμβάνουν συνεχώς όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα προς αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων εμφανίζονται στο Κέντρο».

Παρόλα ταύτα, σημειώνεται, ο Υπουργός διέταξε τη διεξαγωγή διοικητικής έρευνας για το θέμα.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, η Υπηρεσία Ασύλου διαβεβαιώνει ότι δεν τίθεται θέμα υπερπληθυσμού, εφόσον το Κέντρο είναι χωρητικότητας 400 ατόμων και σε αυτό διέμεναν κατά μέσο όρο μέσα στο 2016 309 άτομα.

Σε ό,τι αφορά ζημιές στις εγκαταστάσεις του Κέντρου, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις είναι και κακόβουλες, του θέματος επιλαμβάνεται το Τμήμα Δημοσίων Έργων με τον εργολάβο που έχει την ευθύνη για τη συντήρηση του Κέντρου (εάν πρόκειται για τις νέες εγκαταστάσεις). Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες μέρες, αποκαταστάθηκε εξ ολοκλήρου η ζημιά σε όλους τους ταχυθερμαντήρες για το ζεστό νερό.

Σε ό,τι αφορά τα λύματα του Κέντρου (υπερχείλιση λάκκων), το θέμα χειρίζεται το Τμήμα Δημοσίων Έργων, που έχει την ευθύνη για την επίβλεψη της συντήρησης των εγκαταστάσεων του Κέντρου από τον εργολάβο. Το τελευταίο διάστημα το θέμα της υπερχείλισης βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο και γίνονται πιο συχνοί καθαρισμοί των λάκκων.

Για το θέμα της περισυλλογής των σκυβάλων, σημειώνεται ότι μέσα στο 2016 τοποθετήθηκαν 6 επιπλέον μεγάλοι κάλαθοι για συλλογή των σκυβάλων στο Κέντρο.

Επίσης, δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης στο Κέντρο διοργανώνονται συνεχώς, κυρίως από εθελοντές και οργανωμένα σύνολα οι οποίοι συνεργάζονται με το προσωπικό του Κέντρου (μαθήματα ελληνικών και αγγλικών, αθλητικές δραστηριότητες για παιδιά κ.α.). Όπως αναφέρεται από το Δεκέμβριο έχει αναληφθεί από τον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό, ειδικό έργο με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης 2014 – 2020, το οποίο στοχεύει στη δημιουργική απασχόληση των διαμενόντων, με έμφαση στα παιδιά, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας στην απογευματινή μελέτη. Επίσης, το Υπουργείο Παιδείας εξετάζει τρόπους για την αποτελεσματικότερη ένταξη των παιδιών που διαμένουν στο Κέντρο στα σχολεία όπου φοιτούν.

Όσον αφορά στο θέμα των ευάλωτων ομάδων, το ΥΠΕΣ σημειώνει ότι γίνονται προσπάθειες όπου εντοπίζονται άτομα που χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης να βγαίνουν από το Κέντρο και να διαμένουν σε σπίτια με τη βοήθεια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. «Οι προσπάθειες είναι συνεχείς και σημαντική είναι και η συμβολή των ΜΚΟ στο θέμα αυτό. Επίσης γίνονται ενέργειες για δημιουργία ξεχωριστού Κέντρου φιλοξενίας ευάλωτων ατόμων (κυρίως γυναικών) με τη συνεργασία της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων» προστίθεται.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy