Έρευνα για τη σκόνη στην ατμόσφαιρα πραγματοποιεί το ΤΕΠΑΚ

Ένα πρωτοπόρο και σημαντικό πείραμα πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Κύπρο αλλά και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου γενικότερα, από το ΤΕΠΑΚ και διεθνείς ερευνητικούς κολοσσούς, για τα σωματίδια σκόνης από τη Μέση Ανατολή και τη Σαχάρα και για τη δημιουργία νεφών.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, οι μηχανισμοί μεταφοράς σκόνης από τις ερημικές περιοχές της Αφρικής έχουν μελετηθεί σε μεγάλο βαθμό χωρίς να δίνουν πάντα ικανοποιητικές εξηγήσεις, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί πολύ λίγες μελέτες μεταφοράς σκόνης από τις ερημικές περιοχές της Μέσης Ανατολής, με αποτέλεσμα τα προγνωστικά μοντέλα να αποτυγχάνουν σε μεγάλο βαθμό.

Η μελέτη των μηχανισμών αυτών αλλά και η απόκτηση νέας γνώσης σχετικά με τη συμβολή των σωματιδίων στον σχηματισμό ή τη διάλυση των νεφών και κατ’ επέκταση στη δημιουργία βροχής, οδήγησε στην υλοποίηση ενός πρωτοπόρου και σημαντικού πειράματος που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Κύπρο αλλά και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου γενικότερα.

Στο πλαίσιο της μακροχρόνιας συνεργασίας του Ερευνητικού Κέντρου ‘ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ’ του ΤΕΠΑΚ και ειδικά του εργαστηρίου Τηλεπισκόπησης της Ατμόσφαιρας και του Ινστιτούτου Έρευνας της Τροπόσφαιρας TROPOS της Λειψίας, Γερμανία, υλοποιείται το πείραμα Cy-CARE (Cyprus Clouds Aerosols and Rain Experiment), το οποίο ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2016 και θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2018, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Για τις ανάγκες του πειράματος και συγκεκριμένα για την παρατήρηση των σωματιδίων, των νεφών και των μετεωρολογικών παραμέτρων της ατμόσφαιρας, φιλοξενείται στους χώρους του ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό η κινητή μονάδα μελέτης σωματιδίων και νεφών του Ερευνητικού Κέντρου TROPOS της Λειψίας (Leipzig Aerosol and Cloud Remote Observations System-LACROS).

Η εν λόγω κινητή μονάδα αποτελείται από δύο προκατασκευασμένα εργαστήρια τα οποία είναι εφοδιασμένα με τεχνικές τηλεπισκόπησης τελευταίας τεχνολογίας “μεταξύ των οποίων ραντάρ για την καταγραφή των νεφών και της βροχής, Raman lidar για την κατακόρυφη καταγραφή των αερολυμάτων, Doppler lidar για την καθ’ ύψος απεικόνιση του ανέμου και ραδιόμετρο μικροκυμάτων για την κατακόρυφη απεικόνιση των υδρατμών”.

Επιπρόσθετα με το πείραμα Cy-CARE, μεταξύ 3 με 30 Απριλίου του 2017 πραγματοποιήθηκε το πείραμα A-LIFE που έχει ως κύριο στόχο τη διερεύνηση των ιδιοτήτων των σωματιδίων που απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία (πχ. ερημική σκόνη) για την εκτίμηση της επίδρασης τους στο ισοζύγιο της ακτινοβολίας (κλιματική αλλαγή). Η εκστρατεία πεδίου A-LIFE στηρίζεται κυρίως στις εναέριες μετρήσεις του ερευνητικού αεροπλάνου Falcon της Γερμανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (DLR) που πραγματοποιήθηκαν από το αεροδρόμιο της Πάφου.

Η ανακοίνωση προσθέτει πως το Ερευνητικό Κέντρο ‘ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ’ του ΤΕΠΑΚ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο TROPOS (Cy-CARE) και το Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Pre-TECH), πραγματοποίησαν ταυτόχρονες επίγειες παρατηρήσεις με όργανα τελευταίας τεχνολογίας σε Κύπρο και Κρήτη αντίστοιχα κατά τη διάρκεια των ερευνητικών πτήσεων.

“Η σύμπραξη αυτή των ερευνητικών πειραμάτων Cy-CARE, A-LIFE και Pre-TECT επιβεβαιώνει την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ της Γερμανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (DLR), του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΝΟΑ), του Ερευνητικού Κέντρου TROPOS της Λειψίας και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Κύπρου”, συμπληρώνει η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy