Ερευνητικό κέντρο για τον καρκίνο ιδρύουν ΤΕΠΑΚ & Γερμανικό Ογκολογικό

Φωτογραφία: Παύλος Βρυωνίδης

Στη διαδικασία ίδρυσης ενός Ερευνητικού Κέντρου για τον καρκίνο (Cancer Research Center) βρίσκονται το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο, όπως εξήγγειλε χθες βράδυ ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, καθηγητής Ανδρέας Αναγιωτός, κατά τη διάρκεια της τελετής αναγόρευσης του Δρ. Νικόλαου Ζάμπογλου σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου και συγκεκριμένα του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής της Σχολής Μηχανικής και Τεχνολογίας.

Στην ομιλία του, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο καθηγητής Αναγιωτός ανέφερε πως το Ερευνητικό αυτό Κέντρο “θα πραγματοποιεί διεπιστημονική έρευνα με τεχνολογία αιχμής στον τομέα της ογκολογίας, για την πρόληψη, πρόγνωση, διάγνωση, θεραπεία και κλινική φροντίδα” και πρόσθεσε πως “στόχος είναι η προώθηση της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών και εκπαίδευσης ερευνητών σε πολυεπιστημονικούς τομείς”.

Το Κέντρο, συνέχισε, φιλοδοξεί να παρέχει μια βάση για συνεργατική έρευνα μεταξύ της βιομηχανίας, της πολιτείας και της ακαδημαϊκής κοινότητας και να συντονίζει και να συμμετέχει σε καινοτόμα ερευνητικά προγράμματα στην ογκολογία, σε πολλαπλούς τομείς, όπως καινοτόμες κλινικές απεικονιστικές μέθοδοι, επεμβατικές μέθοδοι, μικροβιολογία, γενετική, βιοϊατρική μηχανική, βιοϋλικά, νανοβιοσυσκευές, κλινική περίθαλψη και φροντίδα, δημόσια υγεία, επιδημιολογία, βιοστατιστική, περιβαλλοντική επισκόπηση και παρακολούθηση για εντοπισμό παραγόντων κινδύνου για τη νόσο και πολλούς άλλους τομείς.

Επιπρόσθετα, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ ανέφερε πως με την έναρξη της λειτουργίας του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου, αποφασίστηκε η τοποθέτηση φοιτητών του προγράμματος Μάστερ της Βιοϊατρικής Μηχανικής στο Κέντρο για πρακτική άσκηση σε διαγνωστικό και αεροθεραπευτικό εξοπλισμό, ως επίσης και κλινική άσκηση των φοιτητών της Νοσηλευτικής και της Σχολής Επιστημών Υγείας.

“Ο Δρ. Ζάμπογλου και το επιστημονικό προσωπικό του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου θα συνδράμουν με την πολυετή τους πείρα, στην καθοδήγηση μεταπτυχιακών φοιτητών στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Βιοιατρικής Μηχανικής και στην ανάπτυξη και επέκταση του εν λόγω προγράμματος σε τοπικό και διεθνές επίπεδο”, συμπλήρωσε.

Ο κ. Αναγιωτός υπέδειξε πως όλες αυτές οι συνέργειες καθιστούν το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο, που θα λειτουργήσει εντός του έτους στη Λεμεσό, ως ένα από τους πιο σημαντικούς στρατηγικούς εταίρους του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Αναφερόμενος στον ίδιο τον Δρ. Ζάμπογλου, είπε πως το Πανεπιστήμιο τιμά σήμερα “τον ακούραστο επιστήμονα και άνθρωπο στοχαστή, ο οποίος παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, έφθασε επάξια και αισίως στην υλοποίηση του οράματός του”.

Ο τιμώμενος, πρόσθεσε, υπηρέτησε και υπηρετεί μια μοναδική αποστολή, να προσφέρει μια παρακαταθήκη στον τόπο του μέσω της επιστήμης του και σημείωσε ότι, παρά τη διεθνή του αναγνώριση και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην υλοποίηση του Ογκολογικού Κέντρου, ο Δρ. Ζάμπογλου κράτησε το κέντρο της δράσης του στην Κύπρο, “γιατί ενδιαφέρεται για τον τόπο του και ταυτίζει τις προοπτικές της επιστήμης του με το μέλλον της Κύπρου, όπως επίσης ταυτίζει τους στόχους του με τους στόχους του Πανεπιστημίου μας”.

“Σήμερα οι φοιτητές μας αλλά και γενικότερα η πανεπιστημιακή κοινότητα, παίρνουν σπουδαιότερο μάθημα από αυτά που τους διδάσκουμε. Και αυτό έχει να κάνει πρώτα με την ελπίδα που γεννάει το διαχρονικό παράδειγμά ζωής του τιμωμένου, σε μια δύσκολη εποχή στη χώρα μας και μέσω αυτού, η μεταλαμπάδευση της πίστης, της αισιοδοξίας, αλλά και της επιμονής για την επίτευξη υψηλών στόχων”, συμπλήρωσε.

Όραμα, ένα κέντρο τελειότητας, προσιτό προς όλους τους Κύπριους

Μιλώντας μετά το πέρας της αναγόρευσης του σε Επίτιμο Διδάκτορα, ο Δρ. Ζάμπογλου διαμήνυσε πως όραμά του είναι να δημιουργήσει ένα “κέντρο τελειότητας, προσιτό προς όλους τους κύπριους πολίτες που χρειάζονται τις υπηρεσίες του” και τόνισε κατηγορηματικά πως “δεν το κάνουμε ούτε για ιατρικό τουρισμό, ούτε για οτιδήποτε άλλο, αλλά θέλουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας και να μας δοθεί η δυνατότητα να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στους συμπατριώτες μας”.

Θέλουμε, συνέχισε, να είμαστε αλλά και να παραμείνουμε ένα κέντρο τελειότητας και σημείωσε πως “για να το επιτύχουμε δεν αρκεί να παρακολουθούμε τις εξελίξεις, πρέπει να συμμετάσχουμε στις εξελίξεις, τις έρευνες, τις τεχνολογίες, σε όλο το ιατρικό φάσμα”.

Αναλύοντας το όραμά του για την ίδρυση του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου στη Λεμεσό και συγκεκριμένα στην περιοχή Αγίου Αθανασίου, ο Νικόλαος Ζάμπογλου είπε πως αυτό προέκυψε όταν διαπίστωσε πως η συνεχώς αναπτυσσόμενη και πανέμορφη πόλη του, η Λεμεσός, δεν μπορούσε να παρέμενε χωρίς ογκολογικές υπηρεσίες.

“Ευχόμουνα ότι οι κάτοικοι της Λεμεσού δεν χρειάζονταν αυτές τις υπηρεσίες, αλλά δυστυχώς η πραγματικότητα είναι διαφορετική”, είπε και πρόσθεσε ότι στην περιοχή Λεμεσού και Πάφου έχουμε περίπου 1,600 νέα περιστατικά καρκίνου ετησίως.

Ο Δρ. Ζάμπογλου ανέλυσε τις καινοτομίες του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου, οι οποίες δεν περιορίζονται μόνο στο σύγχρονο εξοπλισμό του, αλλά και στις συνθήκες που προσφέρει στους ασθενείς, όπως η μικρή απόσταση του από την πόλη και η διεκπεραίωση των θεραπειών ακτινοογκολογίας στο ισόγειο, με φυσικό φωτισμό, και όχι σε υπόγειο χώρο όπως συνηθίζεται.

Επιπρόσθετα, συνέχισε, το Κέντρο προσφέρει στους ασθενείς την ευκαιρία να απολαύσουν την υπέροχη θέα ολόκληρης της Λεμεσού από ειδικά διαμορφωμένο roof garden χιλίων τετραγωνικών μέτρων, ενώ για πρώτη φορά οι ασθενείς που δέχονται ραδιοιωδιο και που σε άλλες περιπτώσεις ήταν υποχρεωμένοι να παραμένουν απομονωμένοι σε ένα δωμάτιο για 3-4 μέρες, θα μπορούν πλέον να συναναστρέφονται μεταξύ τους σε έναν “ακτινοθεραπευτικά θωρακισμένο εσωτερικό κήπο”.

Ο Δρ. Ζάμπογλου αναφέρθηκε επίσης στα μηχανήματα τελευταίου τύπου που το Ογκολογικό Κέντρο θα έχει στη διάθεση του και τα οποία θα προσφέρουν καλύτερες μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας, ενώ όπως σημείωσε, θα λειτουργήσει η πιο μοντέρνα και πρωτοπόρα μονάδα “ενδοϊστικής βραχυθεραπείας” στον κόσμο, που δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα κατά τη θεραπεία.

Τέλος, εξέφρασε τη χαρά του για τη συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ, αλλά και τον εντυπωσιασμό του από τις εγκαταστάσεις που, όπως διαπίστωσε σε επίσκεψη του, το Πανεπιστήμιο διαθέτει.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.