Έρευνα: Αυξήθηκε η χρήση όλων των απαγορευμένων ουσιών με την άρση του lockdown

Ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα σε νέες τεχνικές και τεχνάσματα προμήθειας και προσβασιμότητας στους χρήστες επέδειξε η αγορά των παράνομων ουσιών κατά την διάρκεια του εγκλεισμού εν καιρώ πανδημίας, δήλωσε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου Δρ. Χρίστος Μηνάς, ο οποίος ωστόσο σημείωσε πως κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού η χρήση όλων ανεξαιρέτως των ουσιών μειώθηκαν.

Μιλώντας κατά την παρουσίαση της Επίσημης Ανασκόπησης της ΑΑΕΚ για το 2020 και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών στις 26 Ιουνίου, ο Δρ. Μηνά αναφέρθηκε στην έρευνα αστικών λυμάτων, την οποία πραγματοποιεί η Αρχή από το 2012 με το Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο Νερού «Νηρέας» του Πανεπιστημίου Κύπρου, η οποία όπως σημείωσε είναι μια έρευνα υψηλής αξιοπιστίας, γιατί μετρά σε πραγματικό χρόνο και σε πληθυσμιακό επίπεδο τις ακριβείς συγκεντρώσεις των εξαρτησιογόνων ουσιών ή των παραγώγων τους στα λύματα και μάλιστα μπορεί να καθορίσει συγκεκριμένη χρονική υποπερίοδο.

Αναφερόμενος περαιτέρω στην έρευνα, είπε πως «κατά την διάρκεια του εγκλεισμού εν καιρώ πανδημίας η αγορά των παράνομων ουσιών επέδειξε και ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα και νέες τεχνικές και τεχνάσματα προμήθειας και προσβασιμότητας στους χρήστες», προσθέτοντας πως «κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού όλες ανεξαιρέτως οι ουσίες μειώθηκαν, αφού ήταν πολύ χαμηλές οι συγκεντρώσεις τους στα λύματα, δηλαδή η χρήση τους, με εξαίρεση την μεθαμφεταμίνη στην Επαρχία Πάφου, και ακολούθως στη Λάρνακα και στην Αγία Νάπα».

Αυξήθηκε κοκαΐνη και ecstasy σε Λευκωσία και Αγία Νάπα με την άρση του εγκλεισμού, εξαφανίστηκε η κάνναβη κατά τον εγκλεισμό

Όπως συμπλήρωσε «μετά την άρση του εγκλεισμού, τον Ιούλιο του 2020, δυστυχώς, υπήρξε αύξηση της χρήσης όλων των απαγορευμένων ουσιών», για να αναφέρει  ενδεικτικά ότι αυξήθηκε η κοκαΐνη και το ecstasy, ιδιαίτερα στη Λευκωσία και στην Αγία Νάπα το Σαββατοκύριακο.

Εξάλλου, πρόσθεσε «διαχρονικά αυξήθηκε η χρήση της κοκαΐνης στη Λευκωσία και της  μεθαμφεταμίνης στην Πάφο», ενώ συμπλήρωσε ότι αναφορικά στην κάνναβη «σχεδόν εξαφανίστηκε η χρήση της κατά τον εγκλεισμό και αυξήθηκε σε Λευκωσία και Αγία Νάπα μετά την άρση των μέτρων».

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της ΑΑΕΚ ανέφερε ότι από φέτος η έρευνα θα διεξάγεται σε τέσσερις χρονικές περιόδους σε όλες τις επαρχίες, ώστε να υπάρχουν συγκριτικά αποτελέσματα, τα οποία να δίδονται στην δημοσιότητα, να συζητούνται και να εξάγονται συμπεράσματα, με σκοπό την επιστημονική τεκμηρίωση των θεραπευτικών και προληπτικών προγραμμάτων.

Σημείωσε, επίσης, πως η Αρχή χρηματοδοτεί πλήρως την έρευνα των αστικών λυμάτων.

Επίσημης Ανασκόπησης της ΑΑΕΚ για το 2020

Αναφορικά στην έκδοση της Ετήσιας Ανασκόπησης της ΑΑΕΚ, ο Δρ. Μηνάς είπε πως «αποτελεί ορόσημο στην πορεία των πολλαπλών δραστηριοτήτων του οργανισμού και καθόλου τυχαία επιδιώκουμε αυτή να συμπίπτει κάθε χρόνο με την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών», σημειώνοντας πως «με την έκδοση της Ετήσιας Ανασκόπησης, η ΑΑΕΚ υλοποιεί μια από τις υποχρεώσεις της έναντι της κοινωνίας, που αφορά την έγκυρη και ολοκληρωμένη ενημέρωση σχετικά με τη δράση της, πάντοτε με γνώμονα τη διαφάνεια και τη χρηστή διοίκηση».

«Μέσα από τη φετινή Ετήσια Ανασκόπηση, καταγράφεται η πορεία του ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης 2017-2020. Αποτυπώνονται όλες οι ενέργειες της Αρχής, όπως επίσης τα επιτεύγματα των συμβαλλομένων Υπουργείων και υπηρεσιών, καθώς και οι νέες συνέργειες της Αρχής που έλαβαν χώρα.  Η Ετήσια Ανασκόπηση 2020 δεν είναι μόνο ένας κατάλογος δραστηριοτήτων της ΑΑΕΚ, αλλά και μία τρέχουσα σκιαγράφηση της πρόνοιας της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κοινωνίας των πολιτών στον τόπο μας, για τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την εξάρτηση», είπε.

Σημείωσε πως «το 2020 ήταν ένα έτος πρόκληση», συμπληρώνοντας πως «μια χρονιά ορόσηµο, αφού αποτέλεσε την αφετηρία για μεγάλες μεταβολές και τροποποιήσεις λόγω της παγκόσμιας πανδημίας από τον  COVID19».

Ο Πρόεδρος της ΑΑΕΚ είπε «οι συνέπειες της πανδημίας αποτυπώνονται και στην παρούσα ανασκόπηση και αφορούν κυρίως την υλοποίηση των προγραμμάτων και δράσεων της ΑΑΕΚ και των συνεργατών της υπό νέες ψηφιακές συνθήκες», για να προσθέσει πως «η  ΑΑΕΚ αντέδρασε άμεσα στις νέες συνθήκες, εξασφαλίζοντας την πραγματοποίηση των δράσεων στο μέγιστο και τροποποιώντας υφιστάμενες δράσεις όπου αυτό κατέστη δυνατό».

«Η πρόκληση της πανδημίας», υπογράμμισε, «παραμένει σε προτεραιότητα για την ΑΑΕΚ για το 2021. Η πανδημία Covid-19 αποτελεί για µας δοκιμασία αλλά παράλληλα κίνητρο για τεχνολογική εξέλιξη και αναβάθμιση. Με καινοτόμες δράσεις και αντιδράσεις θέλουμε να συμβάλουμε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με προβλήματα εξάρτησης, αλλά και των υπηρεσιών προς αυτούς. Και αυτό θα πράξουμε».

Συμπερίληψη για πρώτη φορά της παθολογικής ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια

Επιπλέον, είπε πως «η χρονιά που διερχόμαστε είναι κομβική για την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου», σημειώνοντας πως το 2020 ολοκληρώθηκε η Εθνική Στρατηγική για την Αντιμετώπιση της Εξάρτησης από Παράνομες Ουσίες και την Επιβλαβή Χρήση του Αλκοόλ  2013-2020 και αυτό συνεπάγεται ότι βρισκόμαστε ήδη στην εφαρμογή της νέας Εθνικής Στρατηγικής  2021 – 2028 και του Σχεδίου Δράσης 2021-2024, που για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνει τόσο τις παράνομες, όσο και τις νόμιμες ουσίες αλλά και την παθολογική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια».

«Η νέα Εθνική Στρατηγική, προωθεί την αρχή της ισορροπημένης και ολιστικής προσέγγισης, με ταυτόχρονη προώθηση μέτρων τόσο στο επίπεδο Μείωσης της Ζήτησης (πρόληψη, θεραπεία, μείωση της βλάβης, κοινωνική υποστήριξη), όσο και στο επίπεδο Μείωσης της Προσφοράς (καταστολή ή σύστημα ποινικής δικαιοσύνης)» ανέφερε.

«Έχει ως στόχο να προσφέρει σε νέους και παιδιά σημαντικές ευκαιρίες για ανάπτυξη δεξιοτήτων για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ζωής.  Εστιάζεται επίσης στην απρόσκοπτη πρόσβαση στα θεραπευτικά προγράμματα, στα προγράμματα κοινωνικής επανένταξης και στις παρεμβάσεις μείωσης της βλάβης και ανταποκρίνεται στις πολλαπλές ανάγκες των εξαρτημένων συμπολιτών μας», είπε.

Επιπρόσθετα, είπε πως «θέτει ως στόχους τη μείωση των θανάτων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τη χρήση ουσιών και τις εξαρτήσεις, τον περιορισμό του στίγματος στα άτομα με ιστορικό εξάρτησης και τη διασφάλιση της προστασίας και της ασφάλειας όλης της κοινωνίας, από το σοβαρό και το οργανωμένο έγκλημα που συνδέεται με τις παράνομες ουσίες».

Αμέριστη στήριξή της Βουλής στο έργο της ΑΑΕΚ

Σε χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, Ευθύμιος  Δίπλαρος, ο οποίος μίλησε εκ μέρους της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτας Δημητρίου, είπε πως «η Εθνική Στρατηγική για την Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων για την οκταετία 2021-2028, η οποία εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και περιλαμβάνει δράσεις με γνώμονα τον άνθρωπο και την πολύπλευρη αντιμετώπιση του θέματος των εξαρτήσεων, αποτελεί χαρακτηριστικό του στόχου που έχει θέσει η πολιτεία για μια πιο ανθρώπινη κοινωνία απαλλαγμένη από εξαρτήσεις».

Είπε ακόμα πως «η προσέγγιση της Εθνικής Στρατηγικής ως προς την αντιμετώπιση του φαινομένου είναι ανθρωποκεντρική, ολιστική, ισορροπημένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη», για να προσθέσει πως «η δέσμευση της πολιτείας σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των μέτρων στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής θεωρείται δεδομένη, όμως, πέρα από τις δυνατότητες και τους περιορισμένους πόρους της πολιτείας, ιδιαίτερα μπροστά στις σημερινές πραγματικότητες, είναι καθοριστικής σημασίας η ενεργή συστράτευση όλων όσοι εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα».

Δήλωσε, τέλος, την αμέριστη στήριξή της Βουλής στο έργο της ΑΑΕΚ, έτσι ώστε να επιτελέσει απρόσκοπτα τον ρόλο που της έχει δοθεί από την πολιτεία, ενώ πρόσθεσε πως στηρίζει το όραμα για δημιουργία ενός περιβάλλοντος προστασίας που να στηρίζει τον κάθε άνθρωπο που χρειάζεται βοήθεια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy