Έρευνα για Cypra: Ο Γενικός Ελεγκτής έθεσε θέμα για Κ. Μιχαηλίδη και Χρ. Πίπη

Αντί 600 χιλ. ευρώ, το κράτος πληρώνει 1,3 εκατ. ευρώ

Αιχμές Μιχαηλίδη – Χασαπόπουλου για την Ερευνητική για Cypra

  • Ευνοϊκή μεταχείριση
    «Θα μπορούσε να είχε γίνει έρευνα για την ευνοϊκή μεταχείριση της CYCAN», είπε Α. Χασαπόπουλος, αφήνοντας αιχμές για το γεγονός ότι η έρευνα επικεντρώθηκε μόνο σε ένα διαγωνισμό ο οποίος τελικά δεν εκτελέστηκε.

Αιχμές για την Ερευνητική Επιτροπή στην υπόθεση Cypra άφησαν χθες σε καταθέσεις τους ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης και ο τέως διευθυντής Τεχνικού Ελέγχου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Χασαπόπουλος.

Ο Οδ. Μιχαηλίδης εξέφρασε επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο να υπάρχει ασυμβίβαστο λόγω της συμμετοχής στην Ερευνητική Επιτροπή του τέως Αρχηγού της Αστυνομίας Κύπρου, Μιχαηλίδη, αφού θεωρητικά πρέπει να ελεγχθεί και η Αστυνομία για τη διενέργεια των ελέγχων αναφορικά με την παρουσία παράνομων εργατών, κάτι που αποκαλύφθηκε όταν διαγνώστηκαν πολλοί εργάτες θετικοί στον κορονοϊό. Αναφέρθηκε επίσης στη σύμβαση του κράτους με τη CYCAN, η οποία είναι εκτός των όρων εντολής της Ερευνητικής Επιτροπής, την οποία χαρακτήρισε ως «σκάνδαλο».

Όπως ανέφερε ο Α. Χασαπόπουλος, η σύμβαση με τη CYCAN έληξε το 2013 και οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες κατέθεσαν εισήγηση για διαπραγμάτευση στα 2,2 εκατ. ευρώ το χρόνο. Στη συνέχεια, πρόσθεσε, έγιναν τρεις εκτιμήσεις για το θέμα του κόστους της διαχείρισης των ζωικών αποβλήτων, μια εκτίμηση δαπάνης για την επεξεργασία των ζωικών αποβλήτων από την Ελεγκτική Υπηρεσία με το κόστος να ανέρχεται στις 560 χιλ. Παρά ταύτα, συνέχισε, οι Κτηνιατρικές δεν δέχθηκαν την εκτίμηση αυτή και ζήτησαν από το Γενικό Λογιστήριο νέα εκτίμηση, η οποία έκανε λόγο για 560 – 800 χιλ. ευρώ το χρόνο ανάλογα με τη μέθοδο. Ωστόσο, πρόσθεσε, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίας αμφισβήτησαν και αυτή την εκτίμηση και κάλεσαν τον Έφορο Εσωτερικού Ελέγχου να κάνει νέα εκτίμηση μαζί με τον λογιστή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και τον αρμόδιο του Γενικού Λογιστηρίου, η οποία επίσης έκανε λόγο για 600 – 800 χιλ. ευρώ. Παρά ταύτα, συνέχισε, έγινε ανάθεση ύψους 1,3 εκατ. ευρώ.

«Θα μπορούσε να είχε γίνει μια έρευνα για αυτή την ευνοϊκή μεταχείριση της CYCAN και πιθανά πειθαρχικά ή ποινικά αδικήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Α. Χασαπόπουλος, αφήνοντας σαφείς αιχμές για το γεγονός ότι η έρευνα επικεντρώθηκε μόνο σε ένα διαγωνισμό ο οποίος τελικά δεν εκτελέστηκε, με αποτέλεσμα η εταιρεία να απολέσει την εγγυητική της.

Ο Κ. Μιχαηλίδης, σχολιάζοντας τις αναφορές του Γενικού Ελεγκτή, είπε πως υπάρχουν στοιχεία για 10 καταγγελίες που έγιναν, οι οποίες έχουν διερευνηθεί.

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.