Θα καταστραφεί προτού καν λειτουργήσει;

Ο κίνδυνος να καταστραφεί ένα πολυδάπανο έργο προτού καν λειτουργήσει απασχολεί πλέον σοβαρά τους ιθύνοντες. Ο λόγος για το αποχετευτικό σύστημα Κοκκινοχωρίων, το οποίο διεκδικεί τη θλιβερή πρωτιά να είναι το πρώτο δημόσιο έργο στην Κύπρο το οποίο θα καταστραφεί πριν καν τεθεί σε λειτουργία! Ο κίνδυνος αυτός είναι πλέον ορατός αφού το δίκτυο συλλογής λυμάτων, μολονότι είναι ολοκαίνουργιο, βρίσκεται ήδη σε πολυετή αχρησία λόγω μιας άλλης απίστευτης πρωτιάς: του γεγονότος ότι οι διαδικασίες κατακύρωσης της προσφοράς για την κατασκευή του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων όπου θα συνδεθεί το δίκτυο είναι σε εκκρεμότητα εδώ και 6 χρόνια!

Η σκανδαλώδης πορεία του έργου ανάγκασε τη βουλευτή του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά να ζητήσει παρέμβαση του Γενικού Ελεγκτή, αφού έχει πλέον ξεπεραστεί κάθε όριο με τη διαδικασία προσφοροδότησης του Βιολογικού Σταθμού η οποία ξεκίνησε από το 2013 και δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί!

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ ζήτησε από τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη να διεξάγει έρευνα και να ενημερώσει τη Βουλή για την πορεία των διαδικασιών ανάθεσης του συμβολαίου κατασκευής του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων. Σύμφωνα με τη βουλευτή, υπάρχει πλέον κίνδυνος καταστροφής του δικτύου συλλογής λόγω αχρησίας αφού σε ορισμένες κοινότητες το δίκτυο είναι ολοκληρωμένο από το 2014! Υπάρχει επίσης κίνδυνος απώλειας των εγκεκριμένων ευρωπαϊκών κονδυλίων και ακόμα και απαίτησης επιστροφής των κονδυλίων τα οποία ήδη έχουν παραχωρηθεί λόγω πολύχρονης παραβίασης των χρονοδιαγραμμάτων. Πέραν τούτων, ορατός είναι πλέον και ο κίνδυνος επηρεασμού της δημόσιας υγείας, αφού έχει διαπιστωθεί ότι πολίτες διοχετεύουν ήδη τα λύματά τους μέσα στους αγωγούς όπου μένουν φυσικά στάσιμα με ό,τι αυτό σημαίνει.

 

Ζητούνται εξηγήσεις από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων

Με απαντητική επιστολή του στη Σκεύη Κουκουμά στις 29 Ιανουαρίου 2019, το γραφείο του Γενικού Ελεγκτή σημειώνει ότι έχει ξεκινήσει την έρευνα. Με επιστολή προς το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, ημερομηνίας 13 Δεκεμβρίου 2018, ζητούνται εξηγήσεις για την πολυετή στασιμότητα στη διαδικασία κατακύρωσης του συμβολαίου για τον Βιολογικό Σταθμό. Το ΤΑΥ καλείται επίσης να απαντήσει εάν υπάρχει όντως κίνδυνος καταστροφής του δικτύου συλλογής λυμάτων προτού καν λειτουργήσει λόγω της πολυετούς αχρησίας.

 

“Πόλεμος” προσφυγών από το 2014!

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι προσφορές για κατασκευή και λειτουργία του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων προκηρύχθηκαν στις 16 Ιουλίου του 2013! Η πρωτοβάθμια κατακύρωση έγινε τον Ιούλιο του 2014 και έκτοτε άρχισε ένας “πόλεμος” ιεραρχικών προσφυγών των τριών εταιρειών που διεκδίκησαν το έργο ο οποίος μοιάζει με το λαβύρινθο. Η προσφορά κατακυρώθηκε στην εταιρεία Cybarco και ακολούθησαν προσφυγές στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών από τους δύο άλλους προσφοροδότες, τη Νέμεσις και τη γερμανική WTE. Τον Ιανουάριο του 2015 η ΑΑΠ έκανε αποδεκτή την προσφυγή της Νέμεσις ακυρώνοντας την κατακύρωση στη Cybarco, ωστόσο στη συνέχεια ενεπλάκη ο Γενικός Εισαγγελέας κληθείς να γνωματεύσει για το νόμιμο της συμμετοχής της Νέμεσις λόγω της εμπλοκής της εταιρείας στο σκάνδαλο του ΣΑΠΑ. Τον Μάιο του 2015, το ΤΑΥ απέρριψε την προσφορά της Νέμεσις και αποφάσισε να κατακυρώσει εκ νέου το συμβόλαιο (ύψους περίπου 45 εκατομμυρίων ευρώ) στη Cybarco. Ακολούθησαν νέες προσφυγές στην ΑΑΠ η οποία εκ νέου ακύρωσε την ανάθεση του έργου με αποτέλεσμα η διαμάχη να οδηγηθεί στο Διοικητικό Δικαστήριο. Το δικαστήριο, τον Φεβρουάριο του 2017 ακύρωσε την απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών λόγω παράτυπης συμμετοχής μέλους της ΑΑΠ στη διαδικασία.

Πρόκειται για μπέρδεμα ενδεχομένως χωρίς προηγούμενο τα μοναδικά θύματα του οποίου είναι οι κάτοικοι της περιοχής Κοκκινοχωρίων, οι οποίοι έχουν υποστεί τεράστια ταλαιπωρία τα τελευταία χρόνια.

 

Σηπτικές συνθήκες στους αγωγούς!

Πέραν τούτων, τον περασμένο Οκτώβριο, το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Κοκκινοχωρίων αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση ενημερώνοντας τους επηρεαζόμενους κατοίκους ότι το δίκτυο του Συστήματος δεν έχει ακόμα λειτουργήσει και ως εκ τούτου απαγορεύεται αυστηρά η διοχέτευση λυμάτων στους αγωγούς του δικτύου λυμάτων που έχει εγκατασταθεί στο δήμο ή στην κοινότητά τους. “Η διοχέτευση λυμάτων στο δίκτυο που είναι εκτός λειτουργίας δημιουργεί σηπτικές συνθήκες εντός των αγωγών, με αποτέλεσμα τη δυσοσμία αλλά και τον κίνδυνο της δημόσιας υγείας των κατοίκων, ενώ πιθανόν να δημιουργηθούν προβλήματα στους αγωγούς και στα φρεάτια”, ήταν η προειδοποίηση του ΣΑΚ που καλείται να αντιμετωπίσει σοβαρότατα προβλήματα λόγω της πρωτοφανούς τροπής που έχει πάρει το έργο.

 

Τάσος Περδίος