Έρευνα: Καλπάζει η διαφθορά και στα κατεχόμενα

Η «Γενί Ντουζέν» γράφει στο σημερινό της πρωτοσέλιδο ότι σύμφωνα με την έκθεση «Βαρόμετρο Διαφθοράς 2021», η διαφθορά στα κατεχόμενα αυξήθηκε κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες, ενώ το 90% των συμμετεχόντων δεν εμπιστεύεται την «κυβέρνηση».

Η έκθεση, η οποία εκπονήθηκε με την υποστήριξη της Βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας, βασίζεται σε έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία Metron Research τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2021 σε δείγμα 1.000 ατόμων. Η έκθεση αντικατοπτρίζει τις εμπειρίες και τις απόψεις απλών Τουρκοκυπρίων, που ζουν στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα του νησιού, σχετικά με τη διαφθορά, σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η έκθεση Βαρόμετρο Διαφθοράς εκπονήθηκε σύμφωνα με τη μεθοδολογία της Οργάνωσης Διεθνούς Διαφάνειας (Transparency International).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 89% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η διαφθορά αποτελεί μεγάλο ή πολύ μεγάλο πρόβλημα στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, ο «πρωθυπουργός» και οι «διορισμένοι υπουργοί» είναι οι πιο διεφθαρμένοι. Το 56% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι όλα τα μέλη του «υπουργικού συμβουλίου είναι διεφθαρμένα». Το 90% του κοινού δεν εμπιστεύεται την «κυβέρνηση» και το 86% θεωρεί ότι οι επιδόσεις της είναι κακές. Τα «δικαστήρια», η Ευρωπαϊκή Ένωση και η “τοπική αυτοδιοίκηση” ξεχωρίζουν όσον αφορά την εμπιστοσύνη στους θεσμούς.

Ενώ η εμπιστοσύνη στην «κυβέρνηση» περιορίζεται στο 11%, η εμπιστοσύνη στα «δικαστήρια» ανέρχεται στο 59%, στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο 58% και στην «τοπική αυτοδιοίκηση» στο 50%.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy