Έρευνα μετά την έξαρση των εξώσεων

Η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα εξετάσει αυτεπάγγελτα κυρίως τις ενέργειες στις οποίες προβαίνουν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, ώστε να στηρίξουν πολίτες που υπόκεινται σε έξωση και να διασφαλίσουν ότι δεν θα παραβιαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους για στέγη και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης

Αρκετά συχνές είναι πλέον οι περιπτώσεις οικογενειών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης. Για αυτό η Επίτροπος Προστασίας Ανθρώπινων Δικαιωμάτων αναμένεται να δράσει αυτεπάγγελτα, διερευνώντας το θέμα. Με αφορμή το πρόσφατο βίαιο περιστατικό έξωσης 100 ενοίκων στη Λευκωσία, που ταρακούνησε το παγκύπριο, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά με επιστολή της προς την Επίτροπο Διοικήσεως και Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε να ενημερωθεί γενικότερα για το ζήτημα των εξώσεων. Το συγκεκριμένο περιστατικό, αναφέρει η Σκεύη Κουκουμά, «μπορεί να είναι πρωτοφανές λόγω της μαζικής έξωσης, αλλά αποτελεί κλιμάκωση του φαινομένου των εξώσεων που συμβαίνουν στην Κύπρο το τελευταίο διάστημα», και τονίζει πως είναι αρκετές οι περιπτώσεις οικογενειών «που βρέθηκαν από τη μια μέρα στην άλλη στο δρόμο, ενώ παράλληλα ο κατάλογος των αστέγων αυξάνεται με γεωμετρικούς ρυθμούς».

Για αυτόν το λόγο η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων και μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε από την Επίτροπο να ενημερωθεί για την άποψή της «τόσο σε σχέση με το πρόσφατο περιστατικό όσο και γενικότερα για το ζήτημα των εξώσεων και των αστέγων υπό τη σκοπιά της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συγκεκριμένα του δικαιώματος στην κατοικία ως αναπόσπαστου κριτηρίου για ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο».

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η Επίτροπος Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη ανέφερε ότι για το συγκεκριμένο περιστατικό δεν έχει αποταθεί στο γραφείο της, υποβάλλοντας σχετικό παράπονο, οποιοδήποτε πρόσωπο το οποίο επηρεάστηκε άμεσα και προσωπικά από τις ενέργειες των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων, καθώς και ότι το ζήτημα της έξωσης των ενοικιαστών, αυτό καθαυτό, αποτελεί ιδιωτικής φύσης διαφορά που διέπεται από πρόνοιες του νόμου για το ενοικιοστάσιο.

Ωστόσο, ανεξαρτήτως των πιο πάνω, η κα Λοττίδη συμμερίζεται τους γενικότερους προβληματισμούς για τα ευρύτερα ζητήματα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προκύπτουν από το συγκεκριμένο περιστατικό, όπως και από άλλα περιστατικά εξώσεων, τα οποία αναγκάζουν συνανθρώπους μας να παραμείνουν χωρίς στέγη, καθώς και για το νόμιμο της διαδικασίας που ακολουθείται. Ως εκ τούτου, ενόψει της σοβαρότητας του θέματος και των συχνών αναφορών και δημοσιευμάτων για περιπτώσεις οικογενειών που αντιμετωπίζουν προβλήματα στέγασης, η κα Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη αποφάσισε να διερευνήσει αυτεπάγγελτα το θέμα, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της ως Ανεξάρτητη Αρχή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η έρευνα εξετάζει κυρίως τις ενέργειες στις οποίες προβαίνουν σε γενικό επίπεδο οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ώστε να στηρίξουν πολίτες που υπόκεινται σε έξωση και να διασφαλίσουν ότι δεν θα παραβιαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους για στέγη και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Γιάννης Κακαρής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy