Παραδέχεται τη διεξαγωγή έρευνας το ΡΙΚ γιατί «έπαιξε» το ρεπορτάζ της Χαραυγής

Έρευνα ΡΙΚ για δημοσίευμα «Χ»: Επικίνδυνη για τη δημοκρατία η επιβολή σιωπής

Το Δ.Σ. του ΡΙΚ έχει διατάξει τη διεξαγωγή έρευνας για τηλεοπτικό του ρεπορτάζ βασισμένο σε είδηση της «Χ», δεν δέχεται, ωστόσο, ότι αυτό έγινε κατόπιν κυβερνητικών ή συναγερμικών εντολών.

Συγκεκριμένα, ρεπορτάζ της «Χ», ημ. 15 Απριλίου, βασισμένο σε ανώνυμες, πλην από το χώρο της υγείας πηγές, έκανε λόγο για εγκατάλειψη τμημάτων στο Νοσοκομείο Λάρνακας, με αποτέλεσμα άνθρωποι να πεθαίνουν αβοήθητοι.

Το ρεπορτάζ της «Χ» μεταδόθηκε το βράδυ από την τηλεόραση του ΡΙΚ, αλλά αυτό προκάλεσε τη δυσαρέσκεια των κυβερνώντων και με πρόσχημα ότι οι πληροφορίες ήταν ανώνυμες απαιτήθηκε η διεξαγωγή έρευνας.

Επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο του Δ.Σ. του ΡΙΚ, Ανδρέα Φράγκο, ο οποίος επιβεβαίωσε τη διεξαγωγή έρευνας, υποστήριξε, ωστόσο, ότι αυτό έγινε «όχι γιατί το ρεπορτάζ ήταν της “Χ”, αλλά γιατί το ΡΙΚ όφειλε να διασταυρώσει τις πληροφορίες και όχι να στηριχθεί μόνο στις πληροφορίες της εφημερίδας».

Ισχυρίστηκε, ακόμη, πως η έρευνα έγινε κατόπιν απόφασης του Δ.Σ. και όχι μετά από «την όποια παρέμβαση».

Σχολιάζοντας παρατήρησή μας πως δεν συνέβη ξανά παρόμοιο περιστατικό, ο κ. Φράγκος επέμεινε πως το τηλεοπτικό ρεπορτάζ όφειλε να τεκμηριώσει τις πληροφορίες και όχι απλά να τις αναπαραγάγει. Η έρευνα, πάντως, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Στο μεταξύ, με γραπτή δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου χαρακτηρίζει επικίνδυνη για τη δημοκρατία τη σιωπή που επιχειρούν να επιβάλουν οι κυβερνώντες. «Για αυτούς κάθε διαφορετική άποψη είναι “αχρείαστη αντιπαράθεση”. Αυτή η λογική των κυβερνώντων είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία και την ελευθεροτυπία, ακόμα και στην περίοδο της πανδημίας. Αν έχουν διαφορετική άποψη, είναι χρήσιμο να ενημερώσουν την κοινωνία», υπέδειξε.

Μαρία Φράγκου