Έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Δύο στους τρεις δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση

Οι πολίτες ζητούν επιτακτικά αλλαγή και περισσότερη δημοκρατία

 

Σχεδόν δύο στους τρεις πολίτες δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο (Ευρωβαρόμετρο) η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Η μεγάλη πλειοψηφία μάλιστα ζητά επιτακτικά αλλαγή, με το 68% των πολιτών να δηλώνουν ότι αισθάνονται πως δεν λαμβάνεται υπόψη η φωνή τους και το 56% ότι δεν είναι ικανοποιημένοι με τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία στη χώρα. Την ίδια ώρα επικρατεί έντονη ανησυχία μεταξύ των πολιτών  για την ακρίβεια, ενώ τρεις στους πέντε εκτιμούν ότι η επόμενη γενιά θα ζήσει χειρότερα από την υφιστάμενη.

Από την έρευνα προκύπτουν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

• 64% δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση (από τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ). Πολύ υψηλό είναι επίσης το ποσοστό για τη Βουλή (69%), την Τοπική Αυτοδιοίκηση (45%), τα κόμματα (81%) και τη δικαιοσύνη (54%).

• 56% δεν είναι ικανοποιημένοι με τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία (έβδομο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ), ενώ 68% δεν πιστεύουν πως η φωνή τους μετράει (από τα ψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ).

• 56% εκτιμούν πως γενικά τα πράγματα οδεύουν προς τη λανθασμένη κατεύθυνση. Μάλιστα το 79% θεωρούν πως γενικά η ποιότητα ζωής του ήταν καλύτερη πριν (δεύτερο ψηλότερο ποσοστό μετά την Ελλάδα), ενώ 61% εκτιμούν ότι η επόμενη γενιά θα ζήσει χειρότερα από την υφιστάμενη (πέμπτο ψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ).

• 58% δηλώνουν ότι δεν νιώθουν σιγουριά για το μέλλον (δεύτερο ψηλότερο μετά την Ελλάδα). Επίσης οι περισσότεροι θεωρούν ότι τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή είναι κατά σειρά η άνοδος των τιμών, ο πληθωρισμός και το κόστος διαβίωσης (40%), η υγεία (22%), η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους (18%), η οικονομική κατάσταση στη χώρα (12%) και η μετανάστευση (11%).

• Μόλις το 8% θεωρούν ότι η ανάκαμψη της οικονομίας από τον αντίκτυπο της πανδημίας θα επιτευχθεί το 2022, ενώ 79% εκτιμούν ότι θα γίνει το 2023 ή αργότερα και 7% ότι δεν θα γίνει ποτέ.

• Σε σχέση με τους θεσμούς εκτός Κύπρου και τις εξελίξεις οι οποίες διαδραματίζονται αυτή την περίοδο σημειώνουμε τα ακόλουθα: 69% των Κυπρίων δεν εμπιστεύονται το ΝΑΤΟ (από τα υψηλότερα στην ΕΕ όπου ο μέσος όρος είναι μόλις 40%), ενώ αρκετά υψηλό είναι επίσης το ποσοστό για τον ΟΗΕ (64%). Αντίθετα για την ΕΕ οι Κύπριοι είναι διχασμένοι, αφού 46% την εμπιστεύονται και 48% δεν την εμπιστεύονται.

 

 

ΜΜΕ
Οι Κύπριοι θεωρούν πως τα ΜΜΕ παρέχουν μια ποικιλία αντιλήψεων και απόψεων (73%) καθώς και αξιόπιστες πληροφορίες (52%). Ωστόσο η πλειοψηφία εκτιμά ότι πληροφορίες δεν είναι απαλλαγμένες από πολιτικές ή εμπορικές πιέσεις (70%). Επίσης τέσσερις στους πέντε δήλωσαν πως συναντούν συχνά ειδήσεις ή πληροφορίες που πιστεύουν ότι διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα ή/και είναι ψευδείς (70%), αλλά οι περισσότεροι θεωρούν πως τους είναι εύκολο να αναγνωρίσουν τέτοιες ειδήσεις ή πληροφορίες (73%).

 

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.