Έρευνα: Το 48% των Τούρκων θέλει προσάρτηση των κατεχομένων – 31% υπέρ της ΔΔΟ

FILE PHOTO: People wearing protective face masks walk at Grand Bazaar as it reopens after weeks of the close doors amid the spread of the coronavirus disease (COVID-19), in Istanbul, Turkey, June 1, 2020. REUTERS/Umit Bektas/File Photo

Το 48% των συμμετεχόντων σε έρευνα του τουρκικού Πανεπιστημίου Kadir Has έχει την άποψη ότι το ψευδοκράτος πρέπει να προσαρτηθεί στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στο θέμα αναφέρεται η εφημερίδα Αβρούπα γράφοντας ότι πρόκειται για την «έρευνα εντυπώσεων της κοινής γνώμης για την Τουρκική Εξωτερική Πολιτική 2021» και σημειώνοντας ότι το ποσοστό εκείνων που προτιμούν την επιλογή της προσάρτησης του ψευδοκράτους στην Τουρκία αυξήθηκε κατά 8,5 μονάδες σε σχέση με πέρσι, φτάνοντας στο 48%.

Η Αβρούπα αναφέρει ότι το ποσοστό εκείνων που προτιμούν την προσάρτηση της κατεχόμενης Κύπρου στην Τουρκία έφτασε στο ψηλότερο σημείο που ήταν ποτέ.

Το 31% των συμμετεχόντων στην έρευνα τάχθηκε υπέρ μιας λύσης «δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας» στην Κύπρο.

Στην ερώτηση «κατά την γνώμη σας κάτω από ποιες συνθήκες η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία», το 37,3% των συμμετεχόντων απάντησαν «αν λυθεί το κυπριακό πρόβλημα» και το 28,2% ότι η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία αμέσως και χωρίς όρους.

Το Αζερμπαϊτζάν θεωρείται ως το πιο φιλικό κράτος στην Τουρκία, ενώ οι ΗΠΑ κατατάσσονται στην κορυφή των χωρών που θεωρούνται απειλή για την χώρα. Σύμφωνα με την έρευνα, αυξήθηκε και η στήριξη προς την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Το 76,1% των συμμετεχόντων δήλωσαν πως δεν έχουν ακούσει ποτέ την έννοια «Γαλάζια Πατρίδα» που χρησιμοποιείται στο πλαίσιο της πολιτικής της Τουρκίας για την Ανατολική Μεσόγειο.

Η έρευνα, κατά την οποία μελετήθηκαν οι τάσεις σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, διεξήχθη μεταξύ 29 Απριλίου και 21 Μαΐου 2021 σε 26 επαρχίες της Τουρκίας με συμμετοχή 1.000 ατόμων με την μέθοδο των κατ’ ιδίαν συνεντεύξεων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy