Η επιστημονική έρευνα για τις εξετάσεις του Α΄ τετραμήνου αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Ιανουαρίου, είπε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του, ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι για το σχέδιο αξιολόγησης του εκπαιδευτικού και εκπαιδευτικού έργου θα είναι έτοιμοι τους επόμενους μήνες να μπουν στις τελικές συζητήσεις.

Αναφέρθηκε, επίσης, σε δράσεις και έργα για τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό.

Ερωτηθείς ποιο το όραμα και ποιες οι προτεραιότητες του ως νέος Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, ο κ. Προδρόμου είπε ότι είναι η διαμόρφωση εγγράμματων πολιτών, με δεξιότητες, υπευθυνότητα, δημοκρατικό ήθος, ιστορική ταυτότητα, αλλά και σεβασμό στη διαφορά.

Στη βάση αυτού του οράματος, είπε ο κ. Προδρόμου, υπάρχουν και συγκεκριμένες στρατηγικές επιδιώξεις στο Υπουργείο Παιδείας, «τις οποίες παρακολουθούμε καθημερινά με δράσεις και με πολιτικές που εφαρμόζουμε», όπως η ενίσχυση των εκπαιδευτικών, ο εκσυγχρονισμός των διοικητικών δομών και του εκπαιδευτικού συστήματος, και του ίδιου Υπουργείου, βεβαίως, αλλά και των σχολικών μονάδων, η αναβάθμιση και η συνεχής προσαρμογή του περιεχομένου της εκπαίδευσης, γιατί η εκπαίδευση δεν είναι κάτι στατικό.

Και μια τέταρτη κατεύθυνση στρατηγικής, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, είναι να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε κάθε μαθητή «και αυτό δημιουργεί μια πολύπλοκη υποχρέωση, στην οποία όμως έχουμε την φιλοδοξία να ανταποκριθούμε, γιατί το ζητά και από εμάς η κοινωνία».

Ένας πέμπτος άξονας, είπε, είναι η ενίσχυση και η αναβάθμιση της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Αναφερόμενος σε ένα άλλο στόχο, σε αυτόν της ενίσχυσης και συνεχούς αναβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι με ικανοποίηση παρατηρούμε ότι η φιλοδοξία να γίνει η Κύπρος ένα διεθνές περιφερειακό κέντρο παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών είναι ήδη πραγματικότητα.

Ένας ακόμα στόχος, είπε ο κ. Προδρόμου, είναι η ανάπτυξη, η προβολή της πολιτιστικής δημιουργίας, «αλλά και το να γίνει κτήμα των πολιτών μας η πολιτιστική μας κληρονομιά και βεβαίως, η προώθηση του αθλητισμού και η πλαισίωση, ενδυνάμωση της νεολαίας».

Ο Υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε επίσης στην ετοιμασία νόμου- πλαισίου και κανονισμών για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας και της πρακτικής στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση.

Είπε, παράλληλα, ότι ιδιαίτερη μέριμνα του Υπουργείου Παιδείας και ένα στοίχημα που έχουν να κερδίσουν είναι να υλοποιήσουν και να αναπροσαρμόσουν την εθνική στρατηγική για την πρόληψη και διαχείριση της βίας που εκδηλώνεται γύρω και μέσα στα σχολεία.

Όπως είπε, προετοιμάζεται και, σε συνεργασία με ειδικούς, θα τύχει επεξεργασίας ένα πλαίσιο νομοθεσίας για τον αθλητισμό.