Ας θυμηθούμε τις έρευνες που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια – Καμιά ευθύνη, καμία τιμωρία!

Έρευνες επί ερευνών για αποπροσανατολισμό… Καμιά ευθύνη, καμία τιμωρία!

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας ζήτησε από την Ανεξάρτητη Αρχή Παραπόνων κατά της Αστυνομίας να διενεργήσει έρευνα για τα επεισόδια του Σαββάτου…

Ερευνητική Επιτροπή για Πολιτογραφήσεις: Υπό εξέταση πέραν των 6.000 πολιτογραφήσεων

Η Αρχή Παραπόνων κατά της Αστυνομίας αποφάσισε αυτεπάγγελτα να διενεργήσει έρευνα για να διαπιστωθεί ποιος έδωσε τις οδηγίες για την επιχείρηση της Αστυνομίας κατά διαδηλωτών, αν και κατά πόσον η βία που ασκήθηκε ήταν υπέρμετρη.

Αυτά έλεγαν οι ειδήσεις στις αρχές αυτής της βδομάδας και ενώ στο μεταξύ οι φωτογραφίες και τα βίντεο με τους μακελεμένους από τα κτυπήματα με ρόπαλα της Αστυνομίας έκαναν το γύρο του διαδικτύου και μας εξέθεσαν διεθνώς ως μια «σύγχρονη, ευρωπαϊκή δημοκρατική» πολιτεία…

Άλλη μια έρευνα μέχρι… να ξεχαστούν όλα και να πάμε παρακάτω σκέφτηκαν πολλοί έχοντας υπόψιν και την τύχη των ερευνών που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια και δεν κατέληξαν πουθενά: Καμιά ευθύνη, καμία τιμωρία! Έχουν άδικο;

Διαδικαστικά ζητήματα συζήτησαν Ερευνητική Επιτροπή και Γεν. Εισαγγελέας

Ας θυμηθούμε τις έρευνες που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια:

  • Το φιάσκο της Ερευνητικής Επιτροπής Πική που θα αναδείκνυε ευθύνες για την κατάρρευση της οικονομίας και το κούρεμα του 2013, η οποία αυτοακυρώθηκε σε μεγάλο βαθμό, κυρίως λόγω των αμφισβητούμενων όρων εντολής της. Ανάμεσα σ’ αυτούς τους όρους ήταν και η «εντολή» Αναστασιάδη να αρχίσουν την έρευνα από λόγου του, για να διαπιστωθεί με ποιον τρόπο οι «συμπέθεροι» είχαν προνομιακή πληροφόρηση για το κούρεμα. Δεν έγινε καμία επί τούτου έρευνα, τελικά, άλλαξαν οι όροι εντολής και παραιτήθηκαν κάποια μέλη της και άλλαξαν ξανά οι όροι εντολής.

Σ’ αυτή την έρευνα αναφέρθηκε μάλιστα ο κ. Αναστασιάδης στο πλαίσιο της κατάθεσής του ενώπιον της Ερευνητικής για τις πολιτογραφήσεις (2/2/2021) όταν ρωτήθηκε «αν υπάρχει ζήτημα να καταλογιστεί ευθύνη εκεί και όπου τυχόν έρευνα καταδείξει ότι τα κέρδη που είχαν κάποιοι από τις πολιτογραφήσεις ήταν παράνομα. Ο κ. Πρόεδρος, λοιπόν, απάντησε περίπου ότι «τι τις θέλουμε τις έρευνες αφού δεν αποδίδουν…» Συγκεκριμένα είπε ότι δόθηκαν πάνω από 3 εκ. ευρώ για να διευκολυνθούν οι έρευνες. «Μας έμειναν τα έξοδα. Με τις παρανομίες τιμωρήθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία», είπε.

Χρυσά» διαβατήρια: Κατέθεσε στην Ερευνητική ο Γενικός Ελεγκτής

Στη βάση της έρευνας Πική έγιναν και οι έρευνες της Νομικής Υπηρεσίας, επίσης για την κατάρρευση της οικονομίας, που δεν οδήγησαν πουθενά και σε κανένα απτό αποτέλεσμα, ούτε καταδικάστηκε κανένας υπαίτιος.

  • Ως τον «μεγάλο υπεύθυνο για την καταστροφική πορεία του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα (ΣΠΤ)» από το 2014 και εντεύθεν, χαρακτηρίζει τον Υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, η Ερευνητική Επιτροπή για την κατάρρευση του Συνεργατισμού στο πόρισμα που δόθηκε στις 8/5/2019 στη δημοσιότητα.

Ένα πόρισμα έκτασης 844 σελίδων που δεν αξιοποιήθηκε ποτέ παρά το ότι διαπίστωνε ότι υπάρχουν «περιθώρια για την περαιτέρω διερεύνηση του ενδεχομένου διάπραξης αστικών και ποινικών αδικημάτων».

Πόρισμα Συνεργατικής: Μεγάλος υπεύθυνος για την κατάρρευση του Συνεργατισμού ο ΥΠΟΙΚ

Την αγανάκτηση των πολιτών για την ατιμωρησία του εγκλήματος αποτύπωσε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ο πρόεδρος της Επιτροπής, δικαστής Γεώργιος Αρέστη αναφερόμενος στην απαξίωση του πορίσματος και των μελών της Επιτροπής από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας!

  • Εννέα ενότητες διερευνώνται από την Αστυνομία βάσει του πιο πάνω πορίσματος. Ως διά μαγείας καμία από αυτές δεν εξετάζει αστικές ευθύνες του κ. Χάρη Γεωργιάδη, αναπλ. προέδρου του ΔΗΣΥ που κρίθηκε από την τριμελή επιτροπή ως ο κύριος υπεύθυνος για το ξεπούλημα του Συνεργατισμού.

Χρυσά Διαβατήρια: Άλλοι 5 φάκελοι της μαρίνας Αγίας Ναπάς στα χέρια της Ελεγκτικής Υπηρεσίας

  •  Από το τέλος του 2019 έχει περατωθεί η έκθεση των τεσσάρων ποινικών ανακριτών, που ξεπερνά τις 250 σελίδες, για τους χειρισμούς της Αστυνομίας, αναφορικά με τις καταγγελίες για ελλείποντα πρόσωπα σε σχέση με την υπόθεση των κατά συρροή δολοφονιών αλλοδαπών γυναικών και παιδιών που συγκλόνισε το παγκύπριο και όχι μόνο τον περασμένο Απρίλιο.
  • Το πόρισμα της Επιτρόπου Διοικήσεως για το τραγικό τέλος του 15χρονου Στυλιανού βρίσκεται από τα τέλη Νοεμβρίου 2019 ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα για διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών. Μέχρι και η Επίτροπος Διοίκησης διαμαρτυρόταν πρόσφατα ότι ένα χρόνο μετά και δεν έγινε τίποτε από πλευράς Γενικού Εισαγγελέα. Τσιμουδιά!

Πυρ ομαδόν για το «δώρο» €120 χιλ. της κυβέρνησης στα μέλη της Ερευνητικής Επιτροπής

 

  • Η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, τρία μέλη και ο πρόεδρος της οποίας παραιτήθηκαν, κατέληξε σε πόρισμα που σχετίζεται με ατασθαλίες στο χώρο του ποδοσφαίρου, το οποίο οδηγήθηκε στη Νομική Υπηρεσία και ως «διά μαγείας» ανακλήθηκε.
  • Ερευνητική Επιτροπή για το σφαγείο Cypra. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.
  • Ερευνητική Επιτροπή για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις, η έρευνα της οποίας βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Υπόθεση Cypra: Τα στοιχεία «καίνε» τον Κ. Πετρίδη και τον Ν. Νουρή

  • Έρευνες (δύο) από τον Υπουργό Εσωτερικών για τη διαχείριση των τ/κ περιουσιών διά μπουλντόζας από τον δήμαρχο Πάφου.
  • Έρευνα για την κατεδάφιση διατηρητέων οικοδομών. Ο Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε ενημέρωση από τον Δήμο Λευκωσίας, αλλά δεν έκανε γνωστό αν και κατά πόσο θα προχωρήσει σε διώξεις ή θα συστήσει όπως αυτό το κάνει ο Δήμος Λευκωσίας. Ή θα κλείσουν τα μάτια γιατί οι παρανομίες έγιναν με τις ευλογίες ενός μεγαλοσχήμονα ιεράρχη;

Αρχιεπίσκοπος στην Ερευνητική για τα Διαβατήρια: «Να σταματήσουμε να κλέβουμε, βάζω και τον εαυτό μου μέσα»

Εν κατακλείδι, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε σε μια μοναδική έρευνα που έγινε για το Μαρί από τη μονομελή επιτροπή του Π. Πολυβίου. Ο μόνος που πλήρωσε για την εγκληματική αμέλεια στη φύλαξη των εμπορευματοκιβωτίων με την πυρίτιδα στο Μαρί ήταν ο μ. Κώστας Παπακώστας. Στον οποίο μάλιστα δεν δόθηκε καν χάρη για να επιλέξει να πεθάνει στο σπίτι του αντί στο νοσοκομείο. Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι λειτουργοί ίσως να εξακολουθούν να απολαμβάνουν τα πόστα τους και τους παχυλούς μισθούς τους ή τις συντάξεις τους.

Νίκης Κουλέρμου

 

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.