Έρευνες στο Τρόοδος επιβεβαίωσαν τη δυναμική της προϊστορικής εξέλιξης της ορεινής Κύπρου

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Τη  δυναμική της προϊστορικής εξέλιξης της ορεινής Κύπρου επιβεβαίωσαν οι ανασκαφικές έρευνες του 2021 στην Ακεραμική θέση Ανω Αγ. Ιωάννης/Βρέτσια-Ρουδιάς στο Τρόοδος σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «το γεγονός ότι η αναβαθμίδα του Ρουδιά φαίνεται να φιλοξενεί περισσότερα από ένα λίθινο κτίσμα της Φάσης της Χοιροκοιτίας (μέσα της 7ης χιλ. π.Χ.), δείχνει ότι πρόκειται για ένα οργανωμένο οικισμό της Ακεραμικής περιόδου που κρύβει ακόμα πολλές εκπλήξεις για το εύρος του συγκεκριμένου πολιτισμικού κύκλου και την πιθανή σύνδεσή του με προηγούμενα στάδια της εξέλιξης του νησιού (Ακεραμική Νεολιθική Β)».

Προσθέτει ότι «η ανασκαφική έρευνα στην Ακεραμική θέση επικεντρώθηκε στην αποκάλυψη του εντυπωσιακού αψιδωτού κτίσματος, με την αφαίρεση των πεσμένων λίθων και την αποκάλυψη των μετώπων των αψίδων όπου διακρίνονταν επάλληλες στρώσεις και πιθανώς πεσμένες πέτρες».

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην καταγραφή και συλλογή του πολυπληθούς λειασμένου υλικού που βρίσκεται ενσωματωμένο ως οικοδομικό υλικό στο κτίσμα. Και στην περίπτωση της ανασκαφής του Ανω Ρουδιά όλη η αρχαιολογική επίχωση κοσκινίζονταν για τον εντοπισμό μικρών ευρημάτων.

Παράλληλα με τις εργασίες στο αψιδωτό κτίσμα, και με στόχο τον εντοπισμό και άλλων παραπλήσιων λίθινων κατασκευών στον χώρο, ορίστηκαν δύο νέες δοκιμαστικές τομές έκτασης 4Χ1μ.

Στόχος ήταν να διερευνηθεί εάν στον χώρο του Άνω Ρουδιά υπάρχουν και άλλες ανάλογες με το αψιδωτό κτίσμα κατασκευές, που θα χαρακτήριζαν έναν τυπικό οικισμό της Ακεραμικής Νεολιθικής περιόδου.

Όπως αναφέρει το Τμήμα Αρχαιοτήτων, «η συγκεκριμένη προσπάθεια ήταν επιτυχής αφού εντοπίστηκε ένα νέο λίθινο κτίσμα δίπλα από το γνωστό αψιδωτό».

Επίσης, «αν και η έκταση της δοκιμαστικής τομής δεν επέτρεψε την αποκάλυψη ολόκληρης της κάτοψης του νέου κτίσματος, αναφάνηκαν αρκετά στοιχεία που παραπέμπουν σε ένα ανάλογο αψιδωτό αρχιτεκτονικό τύπο».

Πρόκειται για τη σειρά δόμων ενός δεύτερου κυκλικού κτίσματος που άρχισε να διαγράφεται με σαφήνεια, το οποίο θα ερευνηθεί την επόμενη ανασκαφική περίοδο, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.