Ερευνητικό πρόγραμμα για την εικόνα της άλλης κοινότητας στον ε/κ και τ/κ Τύπο

Έναρξη του ερευνητικού προγράμματος Αποτυπώσεις της κυπριακής ταυτότητας στον Τύπο τις τελευταίες δύο δεκαετίες: Ένας οδηγός οικοδόμησης της ειρήνης.

Με επίκεντρο το κυπριακό περιβάλλον άρχισε από τον Μάη και ολοκληρώνεται σε 18 μήνες κοινό ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο «Αποτυπώσεις της κυπριακής ταυτότητας στον Τύπο τις τελευταίες δύο δεκαετίες: Ένας οδηγός οικοδόμησης της ειρήνης». Το πρόγραμμα διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Ερευνών Προμηθέας και το ερευνητικό κέντρο Memory and Narrative Centre και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Προγράμματος βοήθειας για την τ/κ κοινότητα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Ινστιτούτο Ερευνών Προμηθέας, το εν λόγω ερευνητικό πρόγραμμα, διεξάγεται από δύο ερευνητικούς φορείς, έναν ε/κ κι ένα τ/κ, με στόχο τον εντοπισμό και την τεκμηρίωση, μέσω μιας συλλογής βάσης δεδομένων, του τρόπου με τον οποίο τα ε/κ και τ/κ Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν απεικονίσει η μία την άλλη κοινότητα τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Αυτή η τεκμηρίωση και η συνακόλουθη ανάλυσή της θα αποτελέσουν το θεμέλιο για μια έκθεση ευρημάτων και βέλτιστων πρακτικών που θα αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο και οδηγό στα χέρια των ερευνητών, των ακαδημαϊκών και της κοινότητας των ΜΜΕ στον ρόλο τους να κατασκευάζουν την εικόνα που σχηματίζεται για κάθε άλλη κοινότητα από τα ΜΜΕ.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση «ο αντίκτυπος μιας πρακτικής δημιουργίας θετικής εικόνας μπορεί να είναι ουσιαστικός στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων που ενστερνίζονται τα ιδανικά της επανένωσης και της συνύπαρξης».

Προσθέτει ότι «το έργο προωθεί την αληθινή και ουσιαστική συνεργασία μεταξύ δύο ερευνητικών φορέων των δύο κοινοτήτων, εμπλέκοντας και τους δύο οργανισμούς σε όλες τις δράσεις του προγράμματος».

Ως αποτέλεσμα των δράσεων του προγράμματος «θα προκύψουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων της σύνταξης του θεωρητικού πλαισίου με τη μορφή βιβλιογραφικής ανασκόπησης και την αρχειακή έρευνα σε εφημερίδες καθώς και τη δημιουργία βάσης δεδομένων από ειδήσεις στον Τύπο, μαζί και με την κωδικοποίηση των ψηφιοποιημένων στοιχείων και της δημιουργίας μεταδεδομένων».

Καταλήγοντας το Ινστιτούτο Ερευνών Προμηθέας εκτιμά ότι «οι στρατηγικές των ΜΜΕ μπορούν να αξιοποιηθούν για να λειτουργήσουν προς την κατεύθυνση της οικοδόμησης θετικής εικόνας μεταξύ των δύο κοινοτήτων κάτι που διευκολύνει τη διαδικασία οικοδόμησης της ειρήνης».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy