Έργα 255 εκατομμυρίων ζητά το ΕΒΕ Αμμοχώστου

18 προτάσεις με ορίζοντα μέχρι το 2030 στη γενική συνέλευση του Επιμελητηρίου

 

Έργα συνολικού κόστους 255 εκατομμυρίων ευρώ με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης την επόμενη οκταετία ζητά το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου. Μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση στις 17 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Αυγουστίνος Παπαθωμά, παρουσίασε κατάλογο 18 έργων, τα οποία, όπως είπε, καλείται το κράτος να υλοποιήσει από το 2023 μέχρι το 2030.  Πρόκειται στην ουσία για το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, το οποίο, ως γνωστό, έχει προκαλέσει την οργή τοπικών Αρχών της περιοχής που κατηγορούν το Επιμελητήριο ότι επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να υποκαταστήσει τις Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης και το ρόλο τους στο συντονισμό της στρατηγικής για ανάπτυξη, καθώς και ότι προσπαθεί να κηδεμονεύσει την επαρχία. Τι περιλαμβάνει όμως αυτό το πλάνο, όπως αποκαλύφθηκε στη γενική συνέλευση του ΕΒΕ Αμμοχώστου;

Η πρώτη πρόταση αφορά σε δημιουργία δημοτικών πάρκων και στους δύο δήμους (οι οποίοι θα προκύψουν μετά τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης) με εκτιμώμενο κόστος 8 εκατομμυρίων ευρώ. Προτείνονται επίσης η δημιουργία αρχαιολογικών, ιστορικών, εθνικών, ναυτικών και γεωργικών μουσείων με δαπάνη που υπολογίζεται στα 20 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στον κατάλογο βρίσκεται και εισήγηση για υποδομές θρησκευτικού τουρισμού έναντι περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ. Η αξιοποίηση των χώρων του ποταμού Λιοπετρίου και της Αγίας Θέκλας στη Σωτήρα ακολουθεί με υπολογιζόμενο κόστος στα 3 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια προτείνεται η κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου – κολυμβητηρίου έναντι περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Ανοικτό αμφιθέατρο (6 εκατ.), υποδομές Αγροτικού Τουρισμού ( 6 εκατ.) και Επαρχιακό Διοικητικό Κέντρο ( 10 εκατ.) είναι οι επόμενες προτάσεις που υπέβαλε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και ακολουθεί πρόταση για δημιουργία υποδομών συνεδριακού, αθλητικού και ιατρικού τουρισμού έναντι περίπου 15 εκατομμυρίων ευρώ. Στο νούμερο δέκα του καταλόγου είναι η αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης με εκτίμηση κόστους στα 25 εκατ. ευρώ και μετά η αναβάθμιση αθλητικών χώρων (15 εκατ. ευρώ).

Η ανάδειξη και αναβάθμιση των υδροβιότοπων στο φράγμα της Άχνας και στη λίμνη Παραλιμνίου είναι επίσης ανάμεσα στις προτάσεις με εκτιμώμενο κόστος 5 εκατομμυρίων ευρώ και ακολουθεί πρόταση για αναβάθμιση των δομών κέντρων φιλοξενίας τρίτης ηλικίας και παιδιών με ειδικές ικανότητες (5 εκατ. ευρώ).

Η προσέλκυση σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι επίσης ανάμεσα στις προτάσεις του Επιμελητηρίου που καλεί την κυβέρνηση να επενδύσει 15 εκατομμύρια ευρώ επί τούτου, ενώ άλλα 10 εκατομμύρια, σύμφωνα με το ΕΒΕΑ, χρειάζονται για δημιουργία υποδομών αναβίωσης του παραδοσιακού χωριού της επαρχίας Αμμοχώστου.

 

 

Οδική σύνδεση δήμων – χωριών
Δημοτικές βιβλιοθήκες και υποδομές περιοχών ειδικής ανάπτυξης ακολουθούν με 5 συν 5 εκατομμύρια ευρώ και ο κατάλογος κλείνει με το μεγαλύτερο απαιτούμενο ποσό, που είναι 90 εκατομμύρια ευρώ, για αναβάθμιση του οδικού δικτύου σύνδεσης δήμων – χωριών, σύμφωνα με τον κατάλογο προτάσεων του ΕΒΕΑ.

 Τάσος Περδίος 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy