«Εργα 55 εκ. ευρώ πέρασαν στις ελληνικές καλένδες»

ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΤΖΙΟΒΑΝΗΣ: Η απάντηση στην εποχικότητα και την υψηλή ανεργία είναι η ανάπτυξη

Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Ζαχαρίου

Τα έργα ύψους 55 εκ. ευρώ τα οποία εξήγγειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για την επαρχία Αμμοχώστου πέρασαν στις ελληνικές καλένδες, καταγγέλλει ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και υποψήφιος στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, Χριστάκης Τζιοβάνης. 

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα μας ο Χρ. Τζιοβάνης τονίζει την ανάγκη για άμεση προώθηση έργων ανάπτυξης για άμβλυνση της εποχικότητας και της υψηλής ανεργίας. 

Σε σχέση με το άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας, τονίζει ότι θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα για τις προοπτικές επανένωσης του τόπου και του λαού. Θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την επιστροφή της Αμμοχώστου, την ανοικοδόμηση της πόλης, αλλά κυρίως την επίτευξη του τελικού στόχου που είναι η λύση του Κυπριακού και η επανένωση ολόκληρου του νησιού. Χωρίς οδοφράγματα και χωρίς περιορισμούς στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις βασικές ελευθερίες.

Επίσης, ο Χρ. Τζιοβάνης σχολιάζει τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και πώς επηρεάζουν την Κύπρο, σχολιάζει την πολιτική της κυβέρνησης και την καλεί να επαναφέρει όσα έχουν αποκόψει από τους πρόσφυγες, τους μονογονιούς, τους φοιτητές, τους συνταξιούχους.

Σε ποιο βαθμό επηρεάζεται το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της επαρχίας Αμμοχώστου λόγω της εποχικότητας και της υψηλής ανεργίας και ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν από την Πολιτεία για άμβλυνση του προβλήματος;

Ολόκληρη η χώρα τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τις αρνητικές συνέπειες του νεοφιλελεύθερου συστήματος και της τραπεζικής κρίσης. Η επαρχία Αμμοχώστου αυτή την περίοδο θυμίζει πόλη «φάντασμα». Αν κάποιος επισκεφτεί την επαρχία θα αντικρίσει μια βουβή, έρημη, ξεχασμένη και παραμελημένη από τους αρμοδίους περιοχή. Μια περιοχή που ενώ προσφέρει τόσα πολλά και που μπορεί να προσφέρει περισσότερα, εντούτοις παραμένει ο φτωχός συγγενής. Παρ’ όλες τις δεσμεύσεις και υποσχέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για πρόοδο, ανάπτυξη, αναζωογόνηση και προώθηση της οικονομίας, εντούτοις παραμένουμε σε πλήρη στασιμότητα, με την ανεργία να ακουμπά κόκκινο και την καθημερινή μιζέρια να μεταφέρεται σε κάθε νοικοκυριό.

Οι ουρές έξω από τα γραφεία εργασίας και τα κοινωνικά παντοπωλεία αντικατοπτρίζουν την καθημερινότητα των κατοίκων της επαρχίας Αμμοχώστου. Ο κόσμος έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στο χιλιοσυζητημένο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα που περίτεχνα πλασάρει αυτή η κυβέρνηση. Τα επιδόματα και η φιλανθρωπία, όμως, δεν είναι η λύση απέναντι στο πρόβλημα της εποχικότητας και της ανεργίας. Η απάντηση είναι η ανάπτυξη, η προώθηση και η αναζωογόνηση της οικονομίας, η δημιουργία έργων υποδομής, που θα καταστήσουν την επαρχία ανταγωνιστική, αλλά και ζωντανή όλη την περίοδο του χρόνου.

Σε συνάντηση που είχε με τοπικούς φορείς ο Πρόεδρος εξήγγειλε έργα ύψους 55 εκ. ευρώ, τα οποία θα υλοποιούνταν εντός του 2015. Ομως στην πράξη καταδεικνύεται ότι έχουν περάσει και αυτά στις ελληνικές καλένδες. Για ακόμα μια φορά έχει αποδειχτεί ότι αυτή η κυβέρνηση είναι των λόγων και όχι των έργων, των άυλων δεσμεύσεων και όχι των υλοποιήσεων.

Και κάποια έργα έχουν τροχιοδρομηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση…

Σχεδόν όλα τα έργα υποδομής που έχουν γίνει για ανάπτυξη της περιοχής έχουν τροχιοδρομηθεί -και κάποια έχουν υλοποιηθεί- από την προηγούμενη κυβέρνηση. Οπως ο πεζόδρομος στο παραλιακό μέτωπο Πρωτάρα, η προετοιμασία και η κατασκευή των έργων υποδομής για την κατασκευή μαρίνας στην Αγία Νάπα, ο κεντρικός δρόμος που ενώνει το Παραλίμνι με τη Δερύνεια.

Η λύση στην εποχικότητα και την ανεργία είναι μονόδρομος: ανάπτυξη. Μόνο με κρατικό παρεμβατισμό, θέληση, προσπάθεια, συνέχεια και συνέπεια θα εξευρεθεί λύση στο χρόνιο αυτό πρόβλημα. Ο κόσμος της περιοχής έχει μπουχτίσει από τα ΘΑ, άμεσα θα πρέπει να υλοποιηθούν έργα ανάπτυξης για την άρση της εποχικότητας και της υλοποίησης των δεσμεύσεων.

Τι θα σημαίνει για την επαρχία της Αμμοχώστου η διάνοιξη του οδοφράγματος Δερύνειας, αλλά και μια πιθανή επιστροφή της πόλης;

Το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ήταν μια πάγια επιδίωξη της δικής μας πλευράς τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα δε για την περιοχή θεωρούμε ότι το άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας θα έχει πολλαπλάσια οφέλη, τόσο σε συμβολικό επίπεδο όσο και σε ουσιαστικό. Επίσης θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα για τις προοπτικές επανένωσης του τόπου και του λαού. Ας μην ξεχνάμε ότι ο συγκεκριμένος δρόμος αποτελεί το φυσικό μονοπάτι προς την Αμμόχωστο και θα συμβάλει τα μέγιστα στις προσπάθειες επαφής, συνεργασίας και ειρηνικών πρωτοβουλιών ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Επιπλέον, με το άνοιγμα του οδοφράγματος, ουσιαστικά θα επιτελεστεί και το πρώτο βήμα για την επιστροφή της Αμμοχώστου, την ανοικοδόμηση της πόλης, αλλά κυρίως την επίτευξη του τελικού στόχου που είναι η λύση του Κυπριακού και η επανένωση ολόκληρου του νησιού. Χωρίς οδοφράγματα και χωρίς περιορισμούς στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις βασικές ελευθερίες.

Η αυτή καθ’ εαυτή όμως επιστροφή της Αμμοχώστου θα έχει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη για το σύνολο του λαού. Και αυτά τα οφέλη θα είναι ορατά σε όλα τα επίπεδα κοινωνικής δράσης: Στην οικονομία και σε σημαντικές πτυχές της όπως είναι το εμπόριο, οι θέσεις εργασίας, η οικοδομική βιομηχανία αλλά και σε άλλους τομείς. Στον Πολιτισμό και στην Παιδεία αφού πλέον η πόλη θα αρχίσει σταδιακά να επανακτά το χαρακτήρα ενός πνευματικού, πολιτιστικού και εκπαιδευτικού κέντρου. Στην ουσιαστική συνεργασία ανάμεσα σε όλες τις κοινότητες και εθνοτικές ομάδες του νησιού, αφού η Αμμόχωστος πάντα ήταν και θα συνεχίσει να είναι ένα σημείο συνάντησης και κοινής δράσης με το ανοιχτό της πνεύμα και τον κοσμοπολίτικό της χαρακτήρα.

Σε μια επανενωμένη Κύπρο να είστε βέβαιοι ότι η πόλη της Αμμοχώστου, αλλά και οι γύρω περιοχές και κοινότητες θα αποτελέσουν φάρο και λαμπρό παράδειγμα προόδου, συνεργασίας και ειρήνης, όχι μόνο για το σύνολο του νησιού, αλλά και της ευρύτερης περιοχής στην οποία βρίσκεται η Κύπρος.

Πώς κρίνετε τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας; Και πώς μπορούν αυτά τα γεγονότα να επηρεάσουν την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό;

Είναι γεγονός ότι στην περιοχή μας τα τελευταία χρόνια τεκταίνονται δραματικά γεγονότα με κλιμάκωση το συριακό πρόβλημα και τις σοβαρές επιπτώσεις που βλέπουμε κυρίως όσον αφορά τους πρόσφυγες και την απέλπιδα προσπάθειά τους να επιβιώσουν αναζητώντας καταφύγιο είτε σε χώρες της περιοχής είτε σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και της βαλκανικής οδού. Και είναι αυτό το τελευταίο κυρίως που έχει διασυνδέσει άμεσα τις γεωπολιτικές εξελίξεις, την προσφυγική κρίση και τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός. Αποτελεί δυστυχώς προέκταση μιας διαχρονικής ιμπεριαλιστικής στάσης της Δύσης που αφού για χρόνια υπέθαλπε ακραία στοιχεία και ομάδες στις χώρες της περιοχής για να εξυπηρετεί τα δικά της συμφέροντα, τώρα βλέπει με αμηχανία να κινδυνεύει η ίδια η Δύση μέσα από αυτό που οι πολιτικές της ενθάρρυναν. Τα είδαμε και παλαιότερα. Τώρα ουσιαστικά βλέπουμε με το συριακό την πιο πρόσφατη πράξη του δράματος που ας ελπίσουμε ότι θα επικρατήσουν σύντομα οι φωνές της λογικής και της ειρήνης.

Η Τουρκία εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι οι ροές των προσφύγων προς τις χώρες της ΕΕ συνεχίζουν μέσα από τα δικά της εδάφη, ουσιαστικά προσπαθεί να κερδίσει “πόντους” προωθώντας τις επιδιώξεις της ως προς την ενταξιακή της πορεία. Και αυτό γιατί όπως η ίδια η Τουρκία έχει αντιληφθεί, έχει αποτύχει παταγωδώς η προηγούμενή της πολιτική για ηγεμονισμό στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Η μόνη διέξοδος για τις βλέψεις της να καταστεί περιφερειακή δύναμη πλέον περνά αποκλειστικά μέσα από την ευρωπαϊκή της πορεία.

Είναι επίσης πρόδηλο ότι για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει η δική μας πλευρά να συναινέσει στο άνοιγμα κεφαλαίων που έχουμε παγώσει αξιώνοντας ως τώρα την εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Αγκυρας και των κυπρογενών της υποχρεώσεων. Με άλλα λόγια, ορθά η δική μας πλευρά διαχρονικά και επί της προηγούμενης διακυβέρνησης λέει ότι θα στηρίξει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας νοουμένου ότι και η Τουρκία θα συμβάλει επιτέλους ουσιαστικά στη σωστή επίλυση του Κυπριακού.

Μέσα από αυτό το πλέγμα των γεγονότων, θεωρώ ότι το επόμενο διάστημα θα ασκηθούν πιέσεις προς όλες τις πλευρές. Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα σταματήσει τις μαξιμαλιστικές της επιδιώξεις, θα στηρίξει μια σωστή ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο και θα λειτουργήσει επιτέλους ως ένας εν δυνάμει φιλικός γείτονας και συνεργάτης.


Τα τελευταία χρόνια είχαμε μεγάλη μείωση των κονδυλίων στα σχέδια, τα οποία αφορούν τους πρόσφυγες. Ως μέλος της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής πώς το σχολιάζετε;

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε αυτή η παράταξη τα ηνία του κράτους στοχοποιήθηκε ο προσφυγικός κόσμος. Η προσφυγική πολιτική αυτής της κυβέρνησης προσβάλλει και μειώνει τον προσφυγικό κόσμο. Αν και ο αρμόδιος υπουργός προφασιζόμενος την οικονομική κρίση και το μνημόνιο ισχυριζόταν ότι θα υπάρξει πάγωμα των προσφυγικών παροχών, εντούτοις έχει διαφανεί ο πλήρης και εσκεμμένος τερματισμός των κονδυλίων.

Η οικονομική βοήθεια για αγορά κατοικίας ή διαμερίσματος, ή για ανέγερση κατοικίας σε ιδιόκτητο οικόπεδο έχει μειωθεί πέραν του 50%, η παραχώρηση οικοπέδων και κατοικιών σε κυβερνητικούς οικισμούς έχει τερματιστεί. Η παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας, αλλά και πιστοποιητικών μίσθωσης έχει επίσης καταργηθεί με συνεπακόλουθο να έχει δημιουργηθεί διάκριση εντός του προσφυγικού κόσμου. Χαρακτηριστικά αναφέραμε πολλές φορές στον αρμόδιο υπουργό ότι έχει δημιουργήσει πρόσφυγες δύο ταχυτήτων. Δυστυχώς για ακόμα μια φορά έχει διαφανεί πως αυτή η κυβέρνηση σκοπό έχει να αποκόπτει από τις φτωχές και ευάλωτες ομάδες για να προσφέρει στους πιο φτωχούς.

Παρ’ όλες τις προσπάθειες που έχουμε καταβάλει ως κοινοβουλευτική ομάδα προσφύγων του ΑΚΕΛ για την άρση αυτής της αδικίας, καμία προσπάθειά μας δεν απέδωσε καρπούς.

Προκαλούμε τους κυβερνώντες αφού ισχυρίζονται ότι έχουμε βγει από το μνημόνιο και διαλαλούν ότι έχουμε μπει σε τροχιά ανάπτυξης, να επαναφέρουν όλα όσα έχουν αποκόψει και στερήσει όχι μόνο από τους πρόσφυγες, αλλά και από τους μονογονιούς, τους φοιτητές, τους συνταξιούχους.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.