Συνεντεύξεις στον Χρήστο Χαραλάμπους

Η υλοποίηση έργων υποδομής και η αναβάθμιση υπηρεσιών που συμβάλλουν στην ουσιαστική βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων, των εργαζόμενων αλλά και των ξένων επισκεπτών, αποτελούν τα βασικά  στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα τελευταία χρόνια τους Δήμους Ύψωνα και Κάτω Πολεμιδιών.

Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνουν οι κρατούντες σήμερα τα ηνία των δύο Δήμων, Παντελής Γεωργίου στον Ύψωνα και Νίκος Αναστασίου στα Πολεμίδια, στις προτεραιότητές τους βρίσκονται η νέα και οι επόμενες γενιές, για τις οποίες προωθούνται έργα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα των δικών τους ενδιαφερόντων και αναζητήσεων. Κάτι που, όπως αποδεικνύεται, αναγνωρίζεται και εκτιμάται από τους νέους ανθρώπους, οι οποίοι όλο και πιο πολύ επιδιώκουν τη συμμετοχή και τη δραστηριοποίησή τους σε ζητήματα που αφορούν τον Δήμο τους.

 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

 

  1. Βρισκόσαστε στα μισά της θητείας σας. Εκπληρώθηκαν οι στόχοι έως τώρα και πόσο μακριά ή κοντά βρίσκονται στην εκπλήρωσή τους;

 

  1. Η Τοπική Αρχή, όπως αποδεικνύεται, έχει τη θέληση και δύναμη. Έχει όμως τους πόρους και την αυτοτέλεια για να υλοποιεί τους στόχους και τα προγράμματά της; Μπορεί να δράσει προς το συμφέρον των πολιτών ή εξαρτάται από οπουδήποτε;

 

  1. Πώς οικοδομείται η σχέση της Τοπικής Αρχής με τους δημότες και πώς ο ίδιος ο πολίτης συμμετέχει στις δραστηριότητες του δήμου;

Παντελής Γεωργίου

«Το ότι κόπηκε η κρατική χορηγία δεν μας βοηθά, όμως δεν είναι κάτι που μπορεί να μας σταματήσει»

Ξεκινήσαμε με την προώθηση των έργων υποδομής που είναι και τα πιο χρονοβόρα για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε όσο το δυνατό περισσότερα εντός της πενταετίας. Δώσαμε έμφαση στην ανακατασκευή της λεωφόρου Μακαρίου που διασχίζει τον Δήμο,  ένα έργο που έγινε κατορθωτό να ξεκινήσει μετά από 25 χρόνια. Θεωρούμε ότι είναι μέγιστης σημασίας, γιατί θα αλλάξει άρδην την εικόνα του Ύψωνα.

Το επόμενο έργο ήταν ο δρόμος που ενώνει τον Ύψωνα με το Τραχώνι. Ενώ η απόσταση είναι πολύ μικρή, δεν υπήρχαν σωστές υποδομές για να εξυπηρετούνται οι δημότες. Έτσι, από τον πρώτο χρόνο κάναμε επιδιορθώσεις και διαπλάτυνση και ενώσαμε τις δυο περιοχές. Είναι ένας δρόμος που ουσιαστικά εξυπηρετεί τη δυτική Λεμεσό και δίνει τη δυνατότητα γρηγορότερης πρόσβαση προς την πόλη.

Το επόμενο που μας απασχόλησε ήταν η κατασκευή του κόμβου στην κεντρική αρτηρία Ηλία Καννάουρου (ο παλιός δρόμος Λεμεσού-Πάφου), στον οποίο είχαμε καθημερινά ατυχήματα. Το έργο ολοκληρώθηκε με δαπάνη 300.000 ευρώ και από τότε βελτιώθηκε αισθητά η ασφάλεια του δρόμου. Εντός του 2019 αρχίζει ο σχεδιασμός για την οδό Ηλία Καννάουρου που συνδέει τον Ύψωνα με τη Λεμεσό και αν όλα πάνε καλά ο δρόμος θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται στα τέλη του χρόνου.

Προωθήθηκαν όλες οι  διαδικασίες για την ανάπλαση του πυρήνα και είμαστε στη διαδικασία της μελέτης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα αυτού του χρόνου. Θέλουμε να ξεκινήσει το έργο πριν το τέλος του 2019 και όσο πιο σύντομα γίνεται, αφού συμπίπτει και με την ανακατασκευή της κεντρικής οδού Μακαρίου, ώστε ο κόσμος να υποστεί μια φορά την όποια ταλαιπωρία θα υπάρξει. Στο πλαίσιο του Σχέδιου Βιώσιμης Κινητικότητας της Λεμεσού, αυτή η περιοχή θα μονοδρομηθεί και θα γίνει μια ευρεία πεζοδρομοποίηση, ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η κίνηση τροχοφόρων.

Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν εμπορικό πυρήνα για να μπορέσουμε να μεταφέρουμε στο κέντρο την κίνηση.

Από τον πρώτο καιρό που αναλάβαμε τον Δήμο ξεκινήσαμε και δημιουργήσαμε υποδομές που δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα και αφορούν κυρίως τη νεολαία, όπως είναι το Ανοικτό Σχολείο που αριθμεί σήμερα 350 άτομα και το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας, στο οποίο μετέχουν 11 από τα 19 οργανωμένα σύνολα του Δήμου.

Δώσαμε σοβαρή ώθηση στα πολιτιστικά του Δήμου, κάτι που έλειπε έντονα όχι μόνο από τον Ύψωνα αλλά ευρύτερα τη δυτική Λεμεσό. Ξεκινήσαμε με τη δημιουργία του Φεστιβάλ Χορωδιών, στο οποίο μετέχουν και χορωδίες από το εξωτερικό.

Ο Ύψωνας είναι από τους πλεονασματικούς δήμους. Τα λεφτά για τα συγκεκριμένα πόστα υπάρχουν, αλλά κάθε χρόνο είναι αδιάθετα. Σίγουρα το ότι κόπηκε η κρατική χορηγία είναι κάτι που δεν μας βοηθά, αλλά σίγουρα δεν είναι κάτι που μπορεί να μας σταματήσει. Προσπαθούμε και ωριμάζουμε έργα και όταν μπορούμε να ζητήσουμε από τα αδιάθετα της κυβέρνησης, πάμε και τα ζητούμε. Είναι σημαντική η βοήθεια που παίρνουμε από το Υπουργείο Εσωτερικών και πρέπει να πω ότι ο Υπουργός ποτέ δεν ήταν αρνητικός, νοουμένου ότι τα έργα είναι ώριμα.

3.

Προηγουμένως δεν υπήρχαν εθελοντές στον Δήμο μας, ενώ σήμερα έχουμε καταγεγραμμένους πέραν των 80. Βλέπουμε ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους να έρχονται όλο και πιο κοντά και να συμμετέχουν σε πολλές δραστηριότητες που βοηθούν στην ανάπτυξη της περιοχής.

Από την πρώτη μέρα που ανέλαβα δήμαρχος είπα ότι θα βλέπω όλους τους δημότες με ραντεβού και ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει για να βάλω σε μια σειρά τα πολλά ζητήματα που αφορούν τον Ύψωνα.

Δημιουργήσαμε τα περιφερειακά συμβούλια χωροθετώντας τον Ύψωνα σε πέντε διοικητικές περιοχές και ο κόσμος έμαθε να μεταφέρει τα προβλήματα της περιοχής του, τα οποία προωθούνται αναλόγως της φύσης τους, μέσω ενός ατόμου αναφοράς. Παράλληλα θεσμοθετήσαμε τις πανδημοτικές συγκεντρώσεις, ενώ ετοιμάζουμε και ένα έντυπο απολογισμό για όσους δημότες δεν έχουν τη δυνατότητα της ηλεκτρονικής ενημέρωσης.

Νίκος Αναστασίου

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει άμεση ανάγκη εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης, για να

μπορεί να λειτουργεί σαν μικρή τοπική κυβέρνηση»

1.

Ο Δήμος Κάτω Πολεμιδιών, όπως και ο κάθε Δήμος, αποτελούν ζωντανό οργανισμό ο οποίος καθημερινά εξελίσσεται. Με την ολοκλήρωση ενός στόχου ανοίγουν νέοι ορίζοντες, νέοι στόχοι. Αν όμως θα πρέπει να εστιάσουμε στους αρχικούς μας στόχους, ναι,  μπορούμε στον Δήμο μας να δηλώνουμε ικανοποιημένοι. Πιο συγκεκριμένα -και εστιάζοντας κυρίως στους μεγαλεπήβολους στόχους- ήταν η αποξήλωση του βρετανικού οικισμού Βερεγγάρια και η απομάκρυνση από την περιοχή μας των αμιάντων, κάτι το οποίο και ολοκληρώθηκε.

Ως δεύτερος στόχος μας ήταν ένταξη του Δήμου μας στον χάρτη των Πανεπιστημιακών Δήμων. Από πολύ νωρίς, σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου αλλά και με άλλους φορείς της πόλης, αρχίσαμε συντονισμένα να θέτουμε το αίτημα για παραχώρηση στο ΤΕΠΑΚ μεγάλου χώρου των Βερεγγαρίων, για κάλυψη των δικών τους κτιριακών αναγκών, κάτι το οποίο και πετύχαμε, όπως επίσης καταφέραμε να ικανοποιηθεί το αίτημά μας για δημιουργία οργανωμένου αστικού πάρκου στον χώρο, έκτασης περίπου 50.000 τετραγωνικών μέτρων.

Στα πλαίσια των στόχων μας ήταν και η αποξήλωση των γραμμών  υψηλής τάσης της ΑΗΚ μέσα από την κατοικημένη περιοχή του Δήμου μας, κάτι το οποίο και πετύχαμε. Έχει αρχίσει η τοποθέτηση νέων πυλώνων έξω από την κατοικημένη περιοχή, για να μπορέσουν να αφαιρεθούν οι παλιές γραμμές. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2020.

Στην κτηνοτροφική περιοχή έχουν γίνει πάρα πολλές προσπάθειες για βελτίωση της περιοχής και παράλληλα σε συντονισμό με τον Δήμο Ύψωνα αλλά και με το Υπουργείο Γεωργίας γίνεται προσπάθεια λειτουργίας νέας κτηνοτροφικής περιοχής, εντός της κτηνοτροφικής ζώνης που βρίσκεται στα σύνορα Δήμου Πολεμιδιών, Ύψωνα και Παλώδιας.

Η οικονομική κρίση, έχει επιφέρει ουσιαστικές περικοπές στην κρατική χορηγία των Δήμων. Έχει  μειωθεί  πέρα του  40%  η κρατική χορηγία προς τις Τοπικές Αρχές. Ο Δήμος μας έχει τη δυνατότητα να ασκήσει μια πραγματικά αυτοδιοικητική πολιτική, στηρίζοντας τους πολίτες του, παρέχοντάς τους καλύτερη ποιότητα ζωής. Χρειάζεται όμως και τους ανάλογους οικονομικούς πόρους για να προσφέρει ακόμη περισσότερο.

Συζητούμε τον τελευταίο καιρό για μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατανοώντας ότι το υφιστάμενο μοντέλο έχει πλέον χρεοκοπήσει.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει άμεση ανάγκη να εκσυγχρονιστεί αλλά και να ενισχυθεί, για να μπορεί να λειτουργεί ως μια μικρή τοπική κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται θα πρέπει να διασφαλίζει την τοπική  αυτοτέλεια των Δήμων, αλλά παράλληλα και την οικονομική αυτοτέλεια, διασφαλίζοντας έτσι και τη βιωσιμότητα των Δήμων. Θεωρώ ότι στους Δήμους θα πρέπει να μεταφερθούν νέες αρμοδιότητες οι οποίες θα συνδέονται και με τους ανάλογους πόρους, π.χ. Σχολικές Εφορείες και Υπηρεσίες Κοινωνικής Στήριξης.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι το πιο κοντινό κέντρο εξουσίας προς τους πολίτες, προς τον απλό συνάνθρωπό μας. Για να πετύχει τους στόχους της θα πρέπει να καταφέρει να βρει τους τρόπους εμπλοκής των πολιτών στα τοπικά δρώμενα. Θα πρέπει να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε τέτοια σχέση με τους δημότες μας, που να μας εμπιστευτούν και να μας πλαισιώσουν στην προσπάθειά μας να παραδώσουμε στις νέες γενιές μια πόλη πιο ανθρώπινη, πιο πράσινη, πιο πολιτισμένη και σύγχρονη. Για να πετύχουμε τα πιο πάνω θα πρέπει να έχουμε επαφή με τους πολίτες μας και να αξιοποιούμε τον κάθε έναν στον τομέα που του κεντρίζει το ενδιαφέρον. Αναμένουμε πολλές φορές από τα ίδια άτομα να συμμετέχουν παντού. Στο τέλος όμως αρκετοί μάς εγκαταλείπουν. Ο κάθε ένας από εμάς έχει τον δικό του χαρακτήρα, τη δική του προσωπικότητα και σίγουρα τα δικά του ενδιαφέροντα. Σε αυτά ακριβώς τα ενδιαφέροντά τους θα πρέπει να επενδύσουμε και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε συνεργασία με τα οργανωμένα σύνολα, συνεχώς επενδύει για τον απλό άνθρωπο της διπλανής πόρτας, που χρειάζεται την στήριξή μας, η οποία δεν είναι εξ ανάγκης οικονομικής βοήθειας. Θεωρώ ότι ο Δήμος Κάτω Πολεμιδιών είναι αλληλέγγυος, ανθρώπινος και θα συνεχίσουμε την πορεία μας προς αυτή την κατεύθυνση, οικοδομώντας έτσι και τη μέγιστη εμπιστοσύνη με τους δημότες.