Έργα – κλειδιά για το κυκλοφοριακό έμειναν στα «θα»

Του Χρήστου Χαραλάμπους

Στη δεκαετία της διακυβέρνησης του τόπου από τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Συναγερμό μπουχτίσαμε από εξαγγελίες, υποσχέσεις και δεσμεύσεις (προεδρικές και υπουργικές) για αναβάθμιση υπηρεσιών και εκτέλεση έργων στη μείζονα Λεμεσό, τα οποία θα δώσουν ανάσα και περαιτέρω ορθολογιστική ανάπτυξη της πόλης αλλά και της επαρχίας.

Η κατασκευή νέων δρόμων ή και η βελτίωση κάποιων υφιστάμενων οδικών δικτύων, με τεράστια σημασία για την οριστική επίλυση ή έστω σε κάποιο βαθμό τη μείωση του πολύ σοβαρού κυκλοφοριακού προβλήματος (το οποίο τα τελευταία χρόνια άγγιξε τα όρια της απελπισίας), αποτελούσαν μόνιμο θέμα κάθε φορά που αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος επισκέπτονταν τη Λεμεσό και σε συσκέψεις με τοπικές Αρχές και άλλους φορείς επιδίδονταν σε σχετικές εξαγγελίες.

Η αναγνώριση της αναγκαιότητας για την κατασκευή του παρακαμπτήριου δρόμου που θα εκτείνεται βόρεια του σημερινού αυτοκινητόδρομου και θα καλύπτει τη διαδρομή από την περιοχή της Γερμασόγειας μέχρι και την περιοχή των Πολεμιδιών είναι κάτι που «έπαιξε» έντονα όλα αυτά τα χρόνια. Είναι ένα έργο 10 περίπου χιλιομέτρων που η υλοποίησή του, όπως παραδέχονται και όλοι οι αρμόδιοι κυβερνητικοί φορείς, θα δώσει οριστική λύση ή έστω θα απαλλάξει σε σημαντικό βαθμό τις χιλιάδες οδηγών που διακινούνται ιδιαίτερα στα σημεία των πέντε κυκλικών κόμβων από το βραχνά του κυκλοφοριακού χάους που καταγράφεται καθημερινά, ιδιαίτερα δε τις ώρες διακίνησης από και προς τους χώρους εργασίας.

Το συγκεκριμένο έργο βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε μια συνεχή διαδικασία εξαγγελίας και προώθησης της υλοποίησής του κατά το πρότυπο του δρόμου Λεμεσού-Σαϊττά, που μετά από καθυστέρηση πολλών χρόνων ξεκίνησε η κατασκευή της πρώτης φάσης του που αφορά τη διαδρομή από τον κυκλικό κόμβο Πολεμιδιών μέχρι και την έξοδο της Παλώδιας (3 περίπου χιλιόμετρα), που ουδόλως θα εξυπηρετεί τους κατοίκους των ορεινών περιοχών, οι οποίοι είναι πλέον βέβαιοι και το έχουν χωνέψει ότι ο δρόμος που οι ίδιοι έχουν πραγματικά ανάγκη θα χρειαστεί αρκετά χρόνια μέχρι να γίνει πραγματικότητα.

Κάτι ανάλογο, εκτιμάται από τοπικές Αρχές και γενικότερα τον κόσμο της Λεμεσού, ιδιαίτερα τους κατοίκους των βόρειων περιοχών της μείζονος Λεμεσού, θα συμβεί και με τον πολυπόθητο και πολυσυζητημένο Παρακαμπτήριο Γερμασόγειας – Πολεμιδιών. Κι αυτό με βάση και την εμπειρία που συσσωρεύτηκε κατά τη δεκαετή διακυβέρνηση Αναστασιάδη και Συναγερμού.

Εμπειρία που λέει ότι από τον προγραμματισμό και την εξαγγελία μέχρι το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός έργου μεσολαβούν πολλά χρόνια. Και πραγματικά τρομάζει ο κόσμος της Λεμεσού και μόνο στη σκέψη του ενδεχόμενου να υπάρξει συνέχεια σε αυτή τη διακυβέρνηση, είτε με επικεφαλής τον αρχηγό του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είτε με το στέλεχος του ίδιου κόμματος και το δεξί χέρι του Νίκου Αναστασιάδη που ακούει στο όνομα Νίκος Χριστοδουλίδης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy