Έργα τέχνης μόνο στο 1/3 των δημοσίων κτηρίων – Πρόταση νόμου από ΑΚΕΛ

Με στόχο να διασφαλιστεί πως θα υπάρχει μηχανισμός υλοποίησης της κείμενης νομοθεσίας, άρχισε την Πέμπτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας η συζήτηση πρότασης νόμου σε σχέση με τον εμπλουτισμό δημοσίων κτηρίων με έργα τέχνης. Σε τοποθέτηση της ενώπιον της Επιτροπής η Αναπληρώτρια ΓΔ του Υφυπουργείου Πολιτισμού Εμμανουέλα Λαμπριανίδου χαιρέτισε την πρόταση νόμου.

Παουσιάζοντας την πρόταση νόμου, ο Βουλευτής ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, εκ των εισηγητών της, ανέφερε ότι τροποποιούνται 12 σημεία. Στόχος, είπε, είναι να διασφαλιστεί μηχανισμός για να υλοποιείται αυτή η νομοθεσία, προσθέτοντας ότι μόνο το 1/3 των δημοσίων κτηρίων έχουν εμπλουτιστεί με έργα τέχνης.

Επιπλέον, συνέχισε, τίθενται παράμετροι για τα κτήρια που ενοικιάζονται ή ανακαινίζει το κράτος. «Προωθούμε πρόνοιες διαφάνειας για τον τρόπο επιλογής των έργων τέχνης, βάζοντας την αντίστοιχη πρόνοια για σύγκρουση συμφέροντος», είπε ο κ. Κουκουμάς.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών είπε ότι δεν φέρει ένσταση, φτάνει η πρόνοια να μπαίνει εγκαίρως στους προϋπολογισμούς του κάθε Υπουργείου για ομαλή διαδικασία.

Η Εμμανουέλα Λαμπριανίδου, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Υφυπουργείου Πολιτισμού, χαιρέτισε την πρόταση νόμου και συμφώνησε στην ανάληψη αυτής της αρμοδιότητας από το Υφυπουργείο. Εξέφρασε τη σκέψη για θεσμοθέτηση συμβουλευτικής επιτροπής, με την οποία συμφώνησε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, Παύλος Μυλωνάς, ζήτησε από τους εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών να μεταφέρουν την έκκληση της Επιτροπής για την ανάγκη στελέχωσης του Υφυπουργείου Πολιτισμού.

Από την πλευρά της, η Κατίνα Κώστα, Πρόεδρος του ΕΚΑΤΕ, ευχαρίστησε το ΑΚΕΛ για την πρόταση νόμου που κατέθεσε. Πρόσθεσε ότι το ΕΚΑΤΕ συμφωνεί απόλυτα με την κατατεθειμένη πρόταση, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι πρέπει να μπουν δικλίδες ασφαλείας ότι θα ακολουθούνται οι οδηγίες που θα δοθούν. Πρότεινε τον διορισμό εκπροσώπου, μέσω του οποίου θα γίνεται γνωστό πώς προχωρεί η διαδικασία, καθώς και τη σύσταση επιτροπής σχετικά με τα κτήρια που δεν ακολούθησαν τη διαδικασία.

Εκ μέρους των καλλιτεχνών, η Μαρία Λοϊζίδου τόνισε ότι η νομοθεσία πρέπει να είναι αρμοδιότητα του Υφυπουργείου με την προϋπόθεση πως θα εξασφαλίσει το τμήμα που θα ασχολείται με αυτό το θέμα μόνιμα. Για τους όρους εντολής του διαγωνισμού θα πρέπει να συστήνεται ομάδα που να περιλαμβάνει άτομο από το Υφυπουργείο, από το ΕΚΑΤΕ και από τον Σύνδεσμο Καλλιτεχνών, για να υπάρχει διαφάνεια, πρόσθεσε.

Η κ. Λοϊζίδου πρότεινε τη διεξαγωγή του διαγωνισμού σε 2 φάσεις, με την 1η φάση να περιλαμβάνει το πλαίσιο-οδηγό και τη 2η φάση τον διαγωνισμό. Επεσήμανε ότι πρέπει να τεθούν συγκεκριμένοι όροι εντολής εργασίας και ότι κάθε διαγωνιζόμενος πρέπει να συμμετέχει με μόνο μια πρόταση.

«Εκείνος που κερδίζει τον διαγωνισμό να μην έχει κερδίσει τα τελευταία 2 χρόνια άλλο διαγωνισμό, για να μην αποβαίνει εις βάρος νέων καλλιτεχνών», εισηγήθηκε η κ. Λοϊζίδου. Έκανε λόγο για 22 νέους διαγωνισμούς σε σχολεία και νηπιαγωγεία καθώς και για τους όρους ασφαλείας και υγείας που πρέπει να ακολουθούνται.

Η συζήτηση της πρότασης νόμου θα συνεχιστεί σε επόμενη συνεδρίαση για να εξεταστεί κατ’ άρθρον και να διαπιστωθεί ποιες εισηγήσεις θα μπορούν να ενσωματωθούν στην πρόταση νόμου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy