Εργασιακά και υποδομές κρίσιμα για τους ανθρώπους του Πολιτισμού

Νομοθετική κατοχύρωση των δημιουργών, συντήρηση και αναβάθμιση των πολιτιστικών υποδομών

 

Τα εργασιακά δικαιώματα των καλλιτεχνών, τα οποία βάλλονται τα τελευταία χρόνια, ενώ μερικά είναι ανύπαρκτα, βάζει σε ύψιστη προτεραιότητα ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στις υποδομές που αφορούν τον Πολιτισμό.

Στα εργασιακά θα προωθηθεί άμεσα η νομοθετική κατοχύρωση των δημιουργών, μέσω ενός ολοκληρωμένου κανονιστικού πλαισίου, ενώ στην «πρώτη γραμμή» θα βρεθεί η δίκαιη αντιμετώπιση στην αμοιβή, στις συλλογικές συμβάσεις και στις συνθήκες εργασίας, ώστε να διασφαλιστεί η συλλογική εκπροσώπησή τους και η κοινωνική τους ασφάλιση.

Επιπλέον, θα επαναφερθεί το τιμητικό επίδομα για συνταξιούχους και μάχιμους δημιουργούς, όπως αυτό δινόταν μέχρι το 2013.

Σε ό,τι αφορά τις υποδομές, ανάμεσα στις προτάσεις του Ανδρέα Μαυρογιάννη βρίσκεται η συντήρηση και αναβάθμιση των πολιτιστικών υποδομών και δημιουργία νέων, που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις των καλλιτεχνών και θα διασφαλίζουν την απρόσκοπτη συμμετοχή των ίδιων, όπως και την ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών.

Επιπρόσθετα, θα δοθεί έμφαση στην «αποφασιστική προώθηση των διαδικασιών για ανέγερση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, με διαφύλαξη του δημοσίου χαρακτήρα του».

Η επαναφορά της χωροθέτησης και του αρχικού σχεδιασμού για ανέγερση της νέας Κρατικής Βιβλιοθήκης στην Αρχιγραμματεία (παλαιό Υπουργείο Οικονομικών), όπως και η ουσιαστική αναβάθμιση όλων των δημοσίων, πανεπιστημιακών, δημοτικών και κοινοτικών βιβλιοθηκών, θα βρεθούν στις προτεραιότητες της διακυβέρνησης Μαυρογιάννη.

Τέλος, η ολοκληρωμένη πρόταση για τις υποδομές περιλαμβάνει τα εξής:

• Ίδρυση και λειτουργία Μουσείου Λογοτεχνίας, όπου θα καταγράφεται και θα παρουσιάζεται η συγγραφική δραστηριότητα των Κύπριων λογοτεχνών.

• Δημιουργία Κέντρου Κινηματογράφου, με πρωταρχικό στόχο την απρόσκοπτη προώθηση και προβολή της κυπριακής ταινίας, την ανάπτυξη και παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών και τη δημιουργία κινηματογραφικού αρχείου.

• Ανέγερση Μουσείου Νεότερης και Σύγχρονης Τέχνης, με στόχο την προβολή και ενίσχυση της σύγχρονης κυπριακής εικαστικής δημιουργίας και την ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας σε θέματα Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης.

• Διεύρυνση της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, ούτως ώστε να καταστεί μια πλήρης ορχήστρα.

• Στήριξη και αναβάθμιση του Κέντρου Μουσικής Πληροφόρησης, με στόχο τη διάσωση, αρχειοθέτηση, προβολή και ενίσχυση της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας.

• Στήριξη της τέχνης του χορού, σύγχρονου και παραδοσιακού, μέσα από την αξιοποίηση των στεγών χορού, καθώς και των σχετικών σωματείων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.