Εργασιακός μεσαίωνας για τα προϊόντα χλιδής της Apple

Οι εικόνες που καταγράφηκαν σε μια από τις γραμμές παραγωγής του iPhone 6 αποτυπώνουν την παραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα εργοστάσια Pegatron.

Η Apple διαφώνησε έντονα με τα συμπεράσματα του προγράμματος που παρουσίαζε εξαντλημένους εργαζομένους να κοιμούνται στο εργοστάσιο μετά από 12ωρες βάρδιες.

Ρεπόρτερ έπιασε δουλειά σε εργοστάσιο που κατασκευάζει εξαρτήματα για υπολογιστές της Apple και αναγκάστηκε να δουλεύει επί 18 ημέρες παρά τις εκκλήσεις του για ρεπό.Άλλος ρεπόρτερ, που η μεγαλύτερη βάρδια ήταν 16 ώρες, ανέφερε ότι κάθε φορά που επέστρεφε στους κοιτώνες δεν μπορούσε ούτε να προχωρήσει.

“Ακόμα και αν πεινούσα, δεν ήμουν σε θέση να σηκωθώ να φάω. Ήθελα απλώς να ξαπλώσω και να ξεκουραστώ. Δεν μπορούσα να κοιμηθώ τα βράδια εξαιτίας του άγχους”, σημείωσε.

Η Apple αρνήθηκε να δώσει συνέντευξη Τύπου για το πρόγραμμα, σημειώνοντας πως “ξέρουμε ότι καμιά άλλη εταιρεία δεν κάνει τόσα όσα η Apple προκειμένου να εξασφαλίσει δίκαιες και ασφαλείς συνθήκες εργασίας”.

Συνεργαζόμαστε με τους προμηθευτές για την αντιμετώπιση των ελλείψεων και βλέπουμε συνεχή και σημαντική βελτίωση, αλλά γνωρίζουμε ότι το έργο μας δεν τελειώνει ποτέ”.

Υποστήριξε πως αποτελεί κοινή πρακτική οι εργαζόμενοι να κοιμούνται κατά τη διάρκεια των διαλλειμμάτων και πως θα διερευνήσει τυχόν αποδεικτικά στοιχεία για το ότι τους έπαιρνε ο ύπνος ενώ εργάζονταν.

Ανέφερε ακόμα ότι παρακολουθούνται οι ώρες εργασίας των πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζομένων και πως το προσωπικό στα εργοστάσια εργάζονταν κατά μέσο όρο 55 ώρες την εβδομάδα.

Οι κακές συνθήκες εργασίας σε κινεζικά εργοστάσια αναδείχτηκαν το 2010, όταν 14 εργαζόμενοι της Foxconn, του μεγαλύτερου προμηθευτή της Apple, αυτοκτόνησαν.

Μετά τις αυτοκτονίες, η Apple δημοσίευσε ένα σύνολο κανόνων ως προς το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια.

Αυτές οι προδιαγραφές που έθεσε, όπως φαίνεται από το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, έπεσαν στο κενό.

Οι υπερωρίες θεωρούνται εθελοντικές, αλλά σε κανέναν από τους δημοσιογράφους δεν προσφέρθηκε επιλογή. Εκτός από τις υπερβολικά πολλές ώρες εργασίας, ένας από τους δημοσιογράφους έπρεπε να παραστεί άνευ αποδοχών και σε συναντήσεις πριν και μετά τη δουλειά.

Άλλος δημοσιογράφος έμενε σε έναν κοιτώνα, όπου μοιραζόταν ένα μικρό δωμάτιο με άλλους 12 υπαλλήλους.

Από την πλευρά της η Pegatron ανέφερε ότι θα διερευνήσει όσα προέκυψαν από την έρευνα και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα αν υπάρχουν προβλήματα στις εγκαταστάσεις τους.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy