Εργασίες στον κήπο τον Ιανουάριο

Κρύος, βροχερός και μουντός, ο Ιανουάριος είναι ένας μήνας σχετικής ξεκούρασης για τους κηπουρούς, καθώς οι δουλειές που έχουν να κάνουν είναι λιγοστές. Οπως είπαμε όμως και σε προηγούμενη έκδοσή μας, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να φροντίσει κανείς τον εξοπλισμό και τα εργαλεία που χρησιμοποίησε την προηγούμενη περίοδο.

Πολλά από αυτά είναι ακριβά και μια απλή συντήρηση θα σας σώσει από επιπλέον έξοδα. Για παράδειγμα, η μηχανή του γκαζόν εύκολα μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα ή να μη λειτουργεί σωστά αν δε φροντίσετε να μη σκουριάσει ή δεν ακολουθήσετε τις οδηγίες συντήρησης. Ομως και τα απλούστερα εργαλεία, όπως κλαδευτήρια, φτυάρια κ.τ.λ. χρειάζονται έλεγχο και συντήρηση. Φροντίδα χρειάζονται, επίσης, και τα έπιπλα κήπου που βρίσκονται εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες.

• Αυτόν το μήνα οι ανάγκες ποτίσματος των φυτών είναι ελάχιστες. Προσέξτε, όμως, τα φυτά που βρίσκονται σε προστατευμένα σημεία και δεν ποτίζονται από τη βροχή. Αυτά, όπως κι εκείνα που είναι φυτεμένα σε γλάστρες, θέλουν πότισμα από εσάς. Είναι κρίμα να ξεραθούν φυτά από έλλειψη νερού μέσα στο καταχείμωνο!

• Ο Ιανουάριος είναι ο πιο κατάλληλος μήνας για κλάδεμα-γλυπτική! Κλαδέψτε τα δέντρα και τους θάμνους που βρίσκονται στον κήπο σας και δώστε τους το επιθυμητό σχήμα. Ιδιαίτερα οι ζωντανοί φράχτες έχουν ανάγκη αυτό το, περισσότερο διακοσμητικό, κλάδεμα.

• Ο δυνατός χειμωνιάτικος αέρας μπορεί να χαλαρώσει τα στηρίγματα των θάμνων και των μικρών δέντρων. Ελέγξτε τα φυτά σας για σπασμένα ή αρρωστημένα κλαδιά και απομακρύνετέ τα.

• Ο Ιανουάριος μήνας παρουσιάζει την ευνοϊκότερη εποχή για την αναζήτηση και εξόντωση των διαφόρων βλαπτικών εντόμων, που κρύβονται στους ξηρούς φλοιούς, τα φύλλα ή και εντός του ξύλου των δέντρων. Επιβάλλεται η επισταμένη και προσεκτική έρευνα των κλαδιών και των κορμών όλων των οπωροφόρων, για την ανακάλυψη και καταστροφή των ευρισκόμενων αυγών, προνυμφών ή τελείων εντόμων, που διαχειμάζουν συνήθως στις ρίζες αυτών. Παράλληλα, πρέπει να καταστρέφονται τα βρύα, οι λειχήνες και οι πολύσποροι (ίσκες), που καλύπτουν συνήθως τα γηραιά δέντρα, με απόξεση και επάλειψη των πασχόντων μερών με πυκνή διάλυση θεϊκού χαλκού.

• Αν σκέφτεστε να δημιουργήσετε ένα βραχόκηπο, τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για να φυτέψετε σπόρους, ώστε να βλαστήσουν την άνοιξη.


Φυτέψτε ή περιποιηθείτε τις τριανταφυλλιές σας

Οι τριανταφυλλιές μπορούν να φυτευτούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ακόμη και το πολύ κρύο δεν σας εμποδίζει να φυτέψετε τις τριανταφυλλιές σας. Αυτό συμβαίνει γιατί οι τριανταφυλλιές είναι πολύ ανθεκτικές στο κρύο. Δεν είναι τυχαίο που τα βουνά μας είναι στην κυριολεξία γεμάτα από άγριες τριανταφυλλιές.

Η θερμοκρασία κατά τις μέρες που ακολουθούν τη φύτευση είναι η πιο κρίσιμη. Σ’ αυτή την περίπτωση και μόνο εφόσον είναι χαμηλότερη από τους -5oC σκεπάστε για μερικές μέρες τα κλαδιά με ξερά φύλλα και όσο γίνεται στεγνό χώμα.

Οι γυμνόριζες τριανταφυλλιές (όπως αυτές παραδίδονται από τα περισσότερα φυτώρια) φυτεύονται, όπως και οι άλλοι φυλλοβόλοι θάμνοι και δέντρα, μόνο κατά την κρύα περίοδο του χρόνου, δηλαδή κατά την περίοδο που στο φυσικό τους περιβάλλον τα φύλλα τους έχουν πέσει.

Το κλάδεμα χρειάζεται λίγη περισσότερη προσοχή.

Κλαδεύουμε μία φορά το χρόνο, το χειμώνα, μετά τις μεγάλες παγωνιές και γενικά πριν το ξεκίνημα της νέας βλάστησης, δηλαδή τον Ιανουάριο για τις πιο ζεστές περιοχές και τον Φεβρουάριο για τις πιο κρύες. Το κλάδεμα γίνεται απλά και εύκολα ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες:

kladema triantafylion

1. Τριανταφυλλιές σε θαμνώδες σχήμα και ανάπτυξη (Σχήμα 1)

*Αφαιρέστε από τη βάση τους τα ξερά, τα αδύνατα, τα στραβά και τα πολύ παλιά (γερασμένα) κλαδιά.

* Κοντύνετε στο 1/3 του μήκους τους τα κανονικά κλαδιά αφαιρώντας τα υπόλοιπα 2/3.

2. Χαμηλές τριανταφυλλιές: Αφαιρέστε τις άκρες που άνθισαν και καθαρίστε τα μικρά αδύνατα κλαδιά. Υψος κλαδέματος 10-15 εκ.

Στις μπορντούρες μπορείτε να κλαδέψετε με την ψαλίδα του κουρέματος, αλλά φροντίστε να μην μασάει τα κλαδιά.

3. Τριανταφυλλιές εδαφοκάλυψης: Μπορείτε να κάνετε ένα απλό κούρεμα, αφαιρώντας τα 2/3 του ύψους. Δεν είναι απαραίτητο να γίνεται κάθε χρόνο. Μπορείτε να κλαδέψετε κάθε 2 ή και 3 χρόνια.

4. Δενδρώδεις και Μίνι-Δενδρώδεις (Σχήμα 2): Ισχύει το ίδιο κλάδεμα αλλά πάνω από τη διασταύρωση.

5. Τριανταφυλλιές για ψηλές αναρριχήσεις (Σχήμα 3):

Αφαιρέστε πρώτα από τη βάση τους τα ξερά και παλιά κλαδιά. Στη συνέχεια κόψτε τους ανθοφόρους βλαστούς αφήνοντας 3-4 εκ. από το κλαδί-οδηγό.

Λυγίστε τα χρήσιμα κλαδιά – οδηγούς αφού κάψετε λίγο τις άκρες και δέστε τα στα υποστηρίγματά τους, όπως φαίνεται στο σχήμα. Η στήριξη αυτή είναι απαραίτητη και ευνοεί την ανθοφορία.

6. Τριανταφυλλιές για χαμηλές αναρριχήσεις:

Στην περίπτωση που χρησιμοποιούνται για καλύψεις τοίχων, πέργκολες, αψίδες κ.λπ., ακολουθείστε το ίδιο κλάδεμα όπως παραπάνω.

Για ψηλά χωρίσματα, συστάδες και φράχτες κλαδέψτε, όπως στην περίπτωση των τριανταφυλλιών με θαμνώδες σχήμα και ανάπτυξη, αφαιρώντας τα 2/3 των κλαδιών, την πρώτη χρονιά.

Από τη δεύτερη χρονιά μπορείτε να τις διαμορφώσετε σαν ψηλούς θάμνους (1- 1,5 μέτρα ύψος) και τα ισχυρά κλαδιά που θα δημιουργήσουν θα στηρίζουν την ανθοφορία τους χωρίς να έχουν ανάγκη από υποστύλωση.

Φροντίστε να κάψετε τα υπολείμματα του κλαδέματος. Μ ‘αυτό τον τρόπο θα καταστρέψετε τα σπόρια των ασθενειών και τα παράσιτα.


Τι φυτεύουμε, καλλιεργούμε και τρώμε τον Ιανουάριο

Σπέρνουμε: Ξεκινάμε την πρώιμη σπορά λαχανικών όπως ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, για καλλιέργεια σε θερμοκήπιο (σε προστατευμένο και θερμαινόμενο σπορείο).

Φυτεύουμε: Κρεμμύδια, σκόρδα για χλωρά την άνοιξη και ξερά το καλοκαίρι, συμπληρώνουμε μπιζέλια και κουκιά για όψιμη συγκομιδή.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy