Εργαστήρια της Τετάρτης στον ΘΟΚ: Θεατρική Ανάπτυξη, υποστήριξη και δημιουργική αλληλεγγύη

Ανοιχτός Ορίζοντας

Εργαστήρια της Τετάρτης στον ΘΟΚ: Θεατρική Ανάπτυξη, υποστήριξη και δημιουργική αλληλεγγύη

Κάλεσμα για εισηγήσεις για εργαστήρια την περίοδο 2017-2018

Κάτω από την ομπρέλα των δράσεων του Θεατρικού Καταφυγίου, ο ΘΟΚ διοργανώνει από το 2013 σειρά από τρίωρα αυτοτελή εργαστήρια πρακτικού χαρακτήρα, κάθε Τετάρτη, με στόχο την προσφορά γνώσης και τη διάχυση εμπειριών σε επαγγελματίες του θεάτρου, εκπαιδευτικούς ή και απλούς λάτρεις θεάτρου που επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους.

«Θεατρική Ανάπτυξη, υποστήριξη και δημιουργική αλληλεγγύη προσφέρονται από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου με ένα διαφορετικό τρόπο από τη θεατρική σεζόν 2013-2014 μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης», μας ανάφερε η Μαρίνα Μαλένη, Υπεύθυνη Λειτουργός του Τμήματος Θεατρικής Ανάπτυξης του ΘΟΚ και υπεύθυνη για το πρόγραμμα. «Σε καιρούς κρίσης, περισσότερο παρά ποτέ, χρειάζεται να καταφύγουμε στο θέατρο και τον πολιτισμό για ενδυνάμωση, στήριξη και ενίσχυση, αυτό ήταν άλλωστε το σκεπτικό μου πίσω από την εισήγηση. Ο ΘΟΚ αποφάσισε να δημιουργήσει το Θεατρικό Καταφύγιο, ένα χώρο που θα αφουγκραζόταν τις ανάγκες και θα πρόσφερε ‘’καταφύγιο’’ δημιουργικό σε όσους ήθελαν να διευρύνουν αλλά και να μοιραστούν τις γνώσεις τους σε σχέση με το θέατρο».

Τα Εργαστήρια της Τετάρτης προσφέρονται σε περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων , 20-30 άτομα κάθε φορά, κάθε Τετάρτη απόγευμα, 4.00-7.00μ.μ., στο Κτίριο ΘΟΚ, στον υπόγειο χώρο που έχει διαμορφωθεί ειδικά γι’ αυτό και ονομάστηκε «Καταφύγιο». Στους συμμετέχοντες δίνεται δίπλωμα συμμετοχής.

Οι δράσεις, με συμβολικές ή καθόλου χρεώσεις, για να είναι προσιτές στο κοινό, είχαν, όπως σημειώνει η Μαρίνα, «στόχο από τη μια να ενδυναμώσουν και να συσφίξουν τη σχέση του κοινού με το θέατρο, αλλά και από την άλλη να δώσουν την ευκαιρία αξιοποίησης της γνώσης και της εμπειρίας ανθρώπων που ασχολούνται με το θέατρο, προς όφελος του ευρύτερου κοινού. Κίνητρο πίσω από το σχεδιασμό των δράσεων ήταν η αλληλεγγύη, η αλληλοβοήθεια, η στήριξη όσο το δυνατό περισσότερων ομάδων από τον πολιτισμό και το θέατρο».

Σημαντικό είναι το γεγονός πως οι εμψυχωτές είναι κύρια από την Κύπρο, μια όχι τυχαία επιλογή, αφού, όπως μας επισημαίνει η Μαρίνα, «στο χώρο μας υπάρχουν ιδιαίτερα αξιόλογοι άνθρωποι στους τομείς που καλύπτουμε, με σημαντική πείρα, σπουδές, γνώσεις και προθυμία να τις μοιραστούν. Μην ξεχνάμε πως η πρώτη χρονιά εργαστηρίων στο υπόγειο του ΘΟΚ λειτούργησε σε συνεργασία με τον ΙΔΕΑ Κύπρου, τα μέλη του οποίου δίδασκαν αμισθί. Ακολούθησε η καθιέρωση των Εργαστηρίων της Τετάρτης που διοργανώνει ο ΘΟΚ».

Μας δόθηκαν από τον ΘΟΚ οι τίτλοι όλων των Εργαστηρίων, αναφέρουμε ενδεικτικά κάποιους για να φανεί το εύρος αυτής της προσπάθειας: Platform Storytelling, Βασικές αρχές σκηνογραφίας για μη επαγγελματίες, Βασικές αρχές φωτισμού για εκπαιδευτικούς, Carry yourself and be confident! (Νέοι, σεξουαλικότητα και σχέσεις) – για εφήβους, Εργαστήρι μεθοδολογίας: πώς προσεγγίζεται το ανέβασμα μιας παράστασης με εφήβους – για εμψυχωτές/εκπαιδευτικούς, Είδη Θεατρικών Έργων – Playwriting genres – για συγγραφείς, ηθοποιούς και άλλους ενδιαφερόμενους, Εργαστήρι Ενδυματολογίας για εκπαιδευτικούς, Σχολικός εκφοβισμός: πρακτικές πρόληψης και ευαισθητοποίησης μέσα από θεατρικές τεχνικές, Το Θέατρο ως δημιουργική παρέμβαση για τον αντιρατσισμό και την αποδοχή της διαφορετικότητας στην Εκπαίδευση, Ασπίδα κατά της ομοφοβίας στην εκπαίδευση, Ο χώρος και το σώμα, Έρωτες και Ήρωες στο κείμενο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Θέατρο των Καταπιεσμένων: Θέατρο των Εικόνων, Το Θέατρο ως εργαλείο της Διδακτικής των Μαθηματικών, Βασικά στοιχεία σκηνοθεσίας, η ανάγνωση του κειμένου και τα πρώτα πρακτικά βήματα για το ανέβασμα ενός έργου, Χορογραφώντας εν αγνοία μας, «Με τη λέξη, τη λαλιά και με δυο χέρια» – βασικές τεχνικές αφήγησης – Storytelling.

Τα εργαστήρια στοιχίζουν μόλις 6 ευρώ για τον κάθε συμμετέχοντα και ήρθαν να καλύψουν ένα κενό που υπήρχε τόσο από πλευράς προσφοράς του ΘΟΚ στο κοινό του, όσο και από πλευράς ανάγκης ανθρώπων να διευρύνουν τις γνώσεις τους γύρω από θέματα του θεάτρου. «Παράλληλα όμως με τον πρωταρχικό στόχο τους», μας αναφέρει η Μαρίνα, «έγιναν και τρόπος επικοινωνίας ανάμεσα στους ανθρώπους αυτούς και ανταλλαγής, ώστε να προκύψουν και συνεργασίες. Η ομάδα των συμμετεχόντων κάθε Τετάρτη είναι ιδιαίτερα ξεχωριστή, το κλίμα πάρα πολύ ωραίο, τα σχόλια είναι θετικότατα και τα εργαστήρια τρέχουν σε μέγιστη πληρότητα, με ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον».

Η συζήτηση αυτή με τη Μαρίνα Μαλένη έγινε με αφορμή το φετινό ανοιχτό κάλεσμα για εισηγήσεις τόσο από ειδικούς για θεματικές εργαστηρίων που θέλουν να διδάξουν όσο και από άτομα που θα ήθελαν να ενταχτούν συγκεκριμένες θεματικές στους κύκλους εργαστηρίων. «Aυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο» μας επισημαίνει η Μαρίνα, «για την επιτυχία των εργαστηρίων: αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες, ψάχνουμε τις καλύτερες εισηγήσεις, προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες που υπάρχουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, κρατώντας τα εργαστήρια προσιτά πάντα από πλευράς τιμής».

Την ανοικτή πρόσκληση για φέτος μπορούν να τη βρουν οι ενδιαφερόμενοι στην ιστοσελίδα του ΘΟΚ,

Για περισσότερες πληροφορίες στο 22864320 ή ηλεκτρονικά στο mmaleni@ thoc.org.cy. Εισηγήσεις γίνονται δεκτές ηλεκτρονικά στην αναφερόμενη ηλεκτρονική διεύθυνση μέχρι το τέλος Μαΐου 2017.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy