Εργατική Πρωτοµαγιά: Μέρα Μνήµης και Αγώνα!

Του
Γιώργου Τ. Γεωργίου*

 

Η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου, οι νέοι και οι νέες με αισιοδοξία προχωράνε στο δρόμο που χάραξαν οι ήρωες – εργάτες στο Σικάγο πριν από 137 χρόνια, το 1886, οι χιλιάδες επώνυμοι και ανώνυμοι αγωνιστές που έπεσαν για το δίκαιο του εργάτη, για την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Οι εργαζόμενοι σ’ όλο τον κόσμο ξεδιπλώνουν τα λάβαρα του αγώνα και τιμούν αγωνιστικά τη μεγάλη γιορτή της εργατικής τάξης, θυμίζοντας ότι η 1η Μαΐου είναι μέρα που αυτοί που κρατούν τους κινητήριους ιμάντες του σύμπαντος σηκώνουν ψηλά τα λάβαρα του αγώνα και της αντίστασης.

Είναι μέρα πάλης, μέρα αγωνιστικής προβολής των αιτημάτων, μέρα δοξασμένη, θύμησης των αγωνιστών που έπεσαν για υψηλά ιδανικά, αρχές και αξίες.

Και στην πατρίδα μας δυναμώνουμε τη φωνή μας μαζί, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Λατίνοι και Μαρωνίτες, για την ειρήνη, την επανένωση, την απελευθέρωση της πατρίδας μας, για τη φιλία και τη συνεργασία, για κοινωνική δικαιοσύνη.

Αλήθεια, πόσο αίμα, πόσες εξεγέρσεις έπρεπε να γίνουν για να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων; Αν δεν υπήρχαν όλοι αυτοί οι αγώνες, οι άνθρωποι θα ήταν ακόμα με τον χαλκά στα πόδια. Δεν θα μιλούσαμε ούτε για οκτάωρο, ούτε για συμβάσεις, ούτε για εργατικά δικαιώματα.

Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε τα μηνύματα της Εργατικής Πρωτομαγιάς είναι επίκαιρα, συγκινούν και εμπνέουν τους εργαζόμενους και τους λαούς όλου του κόσμου. Αποκτούν μάλιστα στις μέρες μας μια καθοριστική και καταλυτική σημασία για το παρόν και το μέλλον για τα αιτήματα και τα εργατικά δικαιώματα.

Σήμερα που καθημερινά απειλείται η παγκόσμια ειρήνη, που ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου είναι περισσότερο από ορατός με ολέθριες συνέπειες, επιβάλλεται αντίδραση από όλο το παγκόσμιο φιλειρηνικό κίνημα. Σήμερα που ο φασισμός επανέρχεται απειλώντας τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι εργαζόμενοι χρειάζεται να υπερασπιστούν τις ανθρώπινες ελευθερίες και δικαιώματά τους, τη δημοκρατία σ’ όλες της τις εκφάνσεις.

Αυτή την περίοδο που τα φτωχά λαϊκά στρώματα ματώνουν από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, που τα λαϊκά νοικοκυριά φτωχοποιούνται καθημερινά, απαιτείται ηχηρή αντίσταση στις πολιτικές των κρατών και κυβερνήσεων που φέρουν αποκλειστικά την ευθύνη γι’ αυτή τη σκληρή πραγματικότητα.

Το ΑΚΕΛ, η ΠΕΟ και ολόκληρο το Λαϊκό Κίνημα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, μέσα στους χώρους δουλειάς, στις συνοικίες και στις γειτονιές, στους δρόμους και στις πλατείες, για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, για να διεκδικήσουμε καλύτερη ποιότητα ζωής. Για συλλογικές συμβάσεις σ’ όλες τις δουλειές, για την παραχώρηση της ΑΤΑ, για να τερματιστούν ενέργειες και πολιτικές που στοχεύουν στην απορρύθμιση της εργασίας.

Οι κινητοποιήσεις και οι αγώνες μας σήμερα είναι ακόμα πιο πολύ αναγκαίες, μέσα σε ένα σύγχρονο ζόφο του ψέματος, της διαφθοράς, των σκανδάλων και της διαπλοκής, της ρεμούλας, των τάχα μου «αρίστων», αυτοί που κάθε φορά τάζουν λαγούς και πετραχήλια θέλοντας μόνο να αποπροσανατολίσουν τον λαό από τα προβλήματά του.

Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα Μνήμης, Αγώνα και Τιμής! Είναι κυρίως η ανάγκη τίποτα να μην ξεχαστεί από τις θηριωδίες και τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών και των εξουσιαστών του κόσμου σε βάρος των φτωχών και αδυνάτων, σε βάρος των εργαζομένων. Και όχι μόνο αυτό. Είναι η ανάγκη αυτοί οι αγώνες, αυτοί οι ήρωες της εργατικής τάξης να συνεχίσουν να εμπνέουν και να φωτίζουν τον ασυμβίβαστο δρόμο του αγώνα για έναν καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο. Το ΑΚΕΛ και το Λαϊκό Κίνημα απλώνουν το χέρι σ’ όλους τους εργαζόμενους στον κοινό αγώνα για την ειρήνη και την ασφάλεια του πλανήτη μας, για κοινωνική δικαιοσύνη, για μια καλύτερη Κύπρο. Για να κάνει ο λαός την πραγματική διαφορά!

Και μπορούμε και θα τα καταφέρουμε!

* Μέλος Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy