Δεν προδιαγράφεται θετική η πορεία του 2023 για τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα του λαού, αφού λόγω της αύξησης των επιτοκίων θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν τα σπασμένα. Κοντά στα στρώματα αυτά είναι και μια μερίδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα αρχίσουν εκ νέου έναν αγώνα επιβίωσης.
Όπως έγραψε και χθες η «Χαραυγή», η ΕΚΤ προχώρησε πρόσφατα σε νέα αύξηση του επιτοκίου της -την τρίτη κατά σειρά από τον Ιούλιο- βάζοντας «φωτιά» στο κόστος του χρήματος, με στόχο όπως αναφέρεται τη μείωση του πληθωρισμού.
Μιλώντας στη «Χαραυγή», οι οικονομολόγοι Μάριος Κληρίδης, Χάρης Σταυρινίδης και Κώστας Κυαμίδης συμφώνησαν ότι τα πράγματα δεν θα είναι ευνοϊκά για τις αναφερόμενες ομάδες του πληθυσμού. Θα είναι ωστόσο θετικά για τις τράπεζες, αλλά και για τους μεγαλοκαταθέτες, οι οποίοι θα εισπράττουν μεγαλύτερο τόκο από τον υφιστάμενο.
Συμφώνησαν επίσης ότι μία από τις συνέπειες θα είναι και η αύξηση της ανεργίας.
Ο κ. Κληρίδης σημείωσε ότι η αύξηση των επιτοκίων θα επηρεάσει την αγοραστική δύναμη του πληθυσμού. Όπως ανέφερε, υπάρχει και ο κίνδυνος δημιουργίας ανεργίας από το ότι τα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών θα μπουν σε ύφεση. Εκείνοι που έχουν τις πρώτες ύλες θα βγάζουν χρήμα, εκείνος που δεν έχει θα γίνεται εξ ορισμού φτωχότερος, είπε χαρακτηριστικά.
Ο Χάρης Σταυρινίδης από την πλευρά του ανέφερε ότι η αύξηση των επιτοκίων είναι η μόνη οδός για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, αλλά θα έχει αρνητικές συνέπειες για τα αδύναμα στρώματα που διαθέτουν δάνεια. Πρόσθεσε ότι θα υπάρξει κατά πάσα πιθανότητα αύξηση της ανεργίας αφού θα υπάρξουν και εταιρείες που δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στα δάνειά τους είτε λόγω αδυναμίας καταβολής δόσης, είτε λόγω του αυξημένου κόστους της ενέργειας και έτσι το ένα θα φέρει το άλλο, δηλαδή την ανεργία. Απαντώντας σε ερώτηση, επεσήμανε ότι ο στόχος είναι να μειωθεί η αγοραστική δύναμη ώστε να περιοριστεί η ζήτηση και κατ’ επέκταση οι τιμές.
Ο Κώστας Κυαμίδης υποστήριξε ότι με το να έχεις ανεργία σημαίνει ότι ο κόσμος περιορίζει τα έξοδά του και με αυτό τον τρόπο θα περιοριστεί ο πληθωρισμός.
Υπάρχει κι άλλη οδός
Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης του πληθωρισμού εκτός από την αύξηση των επιτοκίων, υποστήριξε ο κ. Κυαμίδης, λέγοντας ότι και σε αυτή την περίπτωση τα κράτη μπορούν να διαδραματίσουν τον δικό τους ρόλο.
Σημείωσε ότι η αύξηση των επιτοκίων, για τρίτη συνεχόμενη φορά, δεν είναι ο σωστός τρόπος. Θα μπορούσε, είπε, τα κράτη να έριχναν τα ίδια χρήμα στην αγορά και στην οικονομία, υποβοηθώντας την ιδιωτική πρωτοβουλία να ανοίξει δουλειές ή να αναπτύξει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες, ώστε να υπάρξει το αντίθετο αποτέλεσμα, αντί να κλείσουν επιχειρήσεις, να αναπτυχθούν. Επιπλέον, πρόσθεσε, με αυτόν τον τρόπο οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να δώσουν πιο αξιοπρεπείς μισθούς στο προσωπικό τους και έτσι το σύστημα της αγοράς θα κινηθεί στα κανονικά του πλαίσια.
Μιχάλης Μιχαήλ
