Εργαζόμενοι όλης της Κύπρου ενωθείτε

Του
Μίκη Ζέζου*

 

Βαδίζοντας προς τις 30 του Μάη και τις εκλογές για την ανάδειξη νέου Κοινοβουλίου που θα νοµοθετεί και θα ελέγχει για τα επόµενα 5 χρόνια, ο Κύπριος ψηφοφόρος καλείται να σταθµίσει σοβαρά και υπεύθυνα τα δεδοµένα και νηφάλια να τιµήσει µε την ψήφο του το κόµµα που τον εκφράζει σαν πατριώτη, σαν άνθρωπο και σαν κοινωνικό ον, χρησιµοποιώντας τα παρακάτω -και όχι µόνον- αλάθητα κριτήρια.

Α) Πρώτο κριτήριο η ταξική τοποθέτηση. Το οξύµωρο φαινόµενο εργαζόµενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, κάθε λογής δυσπραγούντες και φύσει ανήκοντες σ’ αυτό που αποκαλούµε «εργατική τάξη», να ενισχύει µε την ψήφο του µεγαλοαστικά και αστικά κόµµατα, πρέπει να ελαχιστοποιηθεί.

Β) Ο πιο ασφαλής τρόπος να κάνει ο ψηφοφόρος την ορθότερη επιλογή, είναι η ανάκληση στη µνήµη του των θέσεων των διαφόρων κοµµάτων σε όλα τα σοβαρά θέµατα που συζητήθηκαν στη Βουλή κατά τις προηγούµενες πενταετίες και το κυριότερο τι ψήφισε και όχι τι έλεγε επ’ αυτών το κάθε κόµµα. Μόνο έτσι εξοστρακίζεται ο λαϊκισµός και ανταµείβεται η συνέπεια και η σοβαρότητα.

Γ) Ο πιο σίγουρος τρόπος ωφέλιµης για το λαό και τον τόπο επιλογής κόµµατος και υποψηφίων είναι η διαρκής µελέτη και η τακτική παρακολούθηση των πεπραγµένων της Βουλής, που θα βοηθήσουν στη δηµιουργία σωστής περί του θέµατος κρίσης και αντικειµενικής απόφασης ως προς το τι και ποιον να ψηφίσει. Η ψήφος στον συγγενή, τον φίλο ή τον χωριανό φανερώνει υποκειµενισµό και πάσχει από προσωπικά ελατήρια.

∆) Οι σοβαρές κοινοβουλευτικές οµάδες τοποθετούνται και ψηφίζουν σαν οµάδες υπεύθυνα και πειθαρχηµένα. Το συχνό φαινόµενο της διαφοροποίησης βουλευτών από την κοινοβουλευτική τους οµάδα, στο όνοµα δήθεν της δηµοκρατίας, εκπέµπει δυσοσµία κουτοπονηριάς θυµίζοντας τη ρήση «από όλα έχει το πανέρι». Έτσι ο ψηφοφόρος αλλά και ολόκληρες κοινωνικές οµάδες ξεγελιούνται και εγκλωβίζονται, το κόµµα εισπράττει τις ψήφους και όλα είναι καλά και άγια. Η ΑΚΕΛική κοινοβουλευτική οµάδα κατά τεκµήριο τοποθετείται και ψηφίζει αυτό που εξυπηρετεί τις πιο ευάλωτες κοινωνικές τάξεις από τις οποίες προέρχεται και υπερασπίζεται τα συµφέροντά τους.

Ε) Το ΑΚΕΛ, σαν πραγµατικό πατριωτικό κόµµα που είναι, παλεύει για µια ειρηνική πατρίδα στην οποία να ζουν και να ευηµερούν όλα τα παιδιά της, ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής και θρησκείας.

Καλούνται λοιπόν όλοι οι Αριστεροί ψηφοφόροι της αποχής να δώσουν δύναµη στο κόµµα τους, τη µοναδική εγγύηση αλλαγής. Αρκετά δεν αυτοµαστιγωθήκαµε και αρκετά δεν επιτρέψαµε σε ψεύτες κλέφτες και απατεώνες να αβγατίζουν τον πλούτο τους σε βάρος µας;

Καλούνται ακόµα όλοι οι εργαζόµενοι, αυτοί που συνηθίζουµε να αποκαλούµε «φτωχολογιά» να συµπορευτούν µαζί µας στέλνοντας τον κάθε κατεργάρη στον πάγκο του.

Τελειώνω µε µια µικρή παράφραση του πανεργατικού συνθήµατος: «Εργαζόµενοι όλου του κόσµου ενωθείτε» σε «Εργαζόµενοι όλης της Κύπρου ΕΝΩΘΕΙΤΕ».

* Μέλος Ε.Ε. ΑΚΕΛ Λάρνακας, Γραµµατέας Σ.Ε. ΑΚΕΛ Ορµήδειας

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.