Έργο ζωής το Οικολογικό Πάρκο στο Πραστειό Κελλακίου

Ένα πρωτότυπο έργο που περίµενε εδώ και πολύ καιρό η κοινότητα Πραστειού Κελλακίου αλλά και η ευρύτερη περιοχή, αφού µε τη λειτουργία του είναι βέβαιο ότι θα φέρει έναν αέρα ουσιαστικής τουριστικής και όχι µόνο αναζωογόνησης που τόσο πολύ την έχει ανάγκη η βορειοανατολική ορεινή και ηµιορεινή  Λεµεσός, µπαίνει επιτέλους σε πορεία υλοποίησης.
Πρόκειται για το Οικολογικό Πάρκο Βιολογικής Παραγωγής, το οποίο σχεδιάστηκε εδώ και πολύ καιρό και µετά από ταλαιπωρία αρκετών χρόνων λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών στα αρµόδια κρατικά Τµήµατα και Υπηρεσίες, έγινε κατορθωτό να εξασφαλιστούν όλες οι απαιτούµενες άδειες, ώστε να µπορεί πλέον να προχωρήσει η κατασκευή του. 

Του

Χρήστου Χαραλάµπους

Το έργο αποτελεί πρωτοβουλία της εταιρείας Decosta Labs Ltd και έχει χωροθετηθεί στους πρόποδες του ∆άσους της Κυπαρισσίας στην περιοχή «Φοινίκης», που εµπίπτει στα όρια του Πραστειού Κελακίου και απέχει µόλις 18 χιλιόµετρα από την πόλη της Λεµεσού.

Μιλώντας στη «Χαραυγή», ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, Κώστας Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι µε βάση τον προγραµµατισµό, οι κατασκευαστικές εργασίες θα πρέπει να ξεκινήσουν πριν το τέλος αυτού του χρόνου. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις θα καλύπτουν έκταση 7.300 τ.µ. περίπου, ενώ γύρω από το πάρκο, σε µια έκταση 70 περίπου σκαλών, θα αναπτυχθούν βιολογικές καλλιέργειες µε οπωροφόρα δέντρα, λαχανικά και αρκετά είδη βοτάνων.

 

Η µορφολογία του εδάφους της περιοχής, που βρίσκεται σε υψόµετρο 600 περίπου µέτρων, δηµιουργεί ένα ιδανικό µικροκλίµα για βιολογικές καλλιέργειες, καθώς και την ευχάριστη παραµονή διαφόρων επισκεπτών µε ενδιαφέρον στη βιολογική καλλιέργεια, όπως αναφέρει ο κ. Κωνσταντίνου, επισηµαίνοντας ότι οι κτιριακές εγκαταστάσεις περιλαµβάνουν, µεταξύ άλλων, ελαιοτριβείο, αποστακτήριο, τυροκοµείο και οινοποιείο.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις παραδοσιακές πρακτικές παραγωγής ελαιόλαδου, τυροκοµικών προϊόντων, κρασιού και διαφόρων παράγωγων, µεταξύ των οποίων και βιολογικά καλλυντικά. Στους χώρους του Οικολογικού Πάρκου θα λειτουργούν επίσης χώροι διαµονής των επισκεπτών, κατάστηµα διάθεσης βιολογικών προϊόντων, καφετέρια και εστιατόριο αλλά και µικρό αµφιθέατρο, όπου θα µπορούν να διοργανώνονται διάφορες πολιτιστικές και άλλες εξειδικευµένου ενδιαφέροντος εκδηλώσεις. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών θα υπάρχουν και οι κατάλληλες υποδοµές, όπως χώροι  στάθµευσης ιδιωτικών οχηµάτων αλλά και λεωφορείων.

 

Το πάρκο αποτελεί µια οργανωµένη ενιαία ανάπτυξη µε βασικό στόχο, όπως επισηµαίνει ο ιδιοκτήτης του, την ανάδειξη της παράδοσης της Κύπρου στον τοµέα της παραγωγής προϊόντων από πρώτες ύλες του γεωργικού και κτηνοτροφικού τοµέα (ελαιόλαδο, κρασί, βότανα, γαλακτοκοµικά προϊόντα), αλλά και τη συνύπαρξη αυτής της παραγωγικής δραστηριότητας µε το φυσικό περιβάλλον, µέσω των βιολογικών καλλιεργειών.

Το όλο έργο, όπως σηµειώνει ο κ. Κωνσταντίνου, θα αποτελεί πρότυπο κέντρο για την εκπαίδευση και σφαιρική ενηµέρωση των Κυπρίων και ξένων επισκεπτών στις καλές πρακτικές που εφαρµόζονται στη γεωργία µε βιολογικές µεθόδους για τη φροντίδα και διατήρηση των φυτικών ειδών (ελιές, αµπέλια, πορτοκαλεώνες και διάφορα είδη βοτάνων) και γενικά του ευρύτερου περιβάλλοντος, καθώς και στις παραδοσιακές πρακτικές που εφαρµόζονται στη µεταποίηση των γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων. Οι δραστηριότητες του πάρκου και η προσέλκυση τουρισµού, όπως υποδεικνύεται, θα έχει ως επακόλουθο τη συνεισφορά του πάρκου στην οικονοµική ανάπτυξη της περιοχής, µε ανάλογη αύξηση στο τοπικό εισόδηµα και στις θέσεις εργασίας.

Συµµετοχή των επισκεπτών στη διαδικασία παραγωγής

Βασικό χαρακτηριστικό του όλου έργου, όπως αναφέρει ο κ. Κωνσταντίνου, είναι ότι «µε τη χρήση απλών υλικών και σίγουρα φιλικών προς το περιβάλλον, αλλά και µε απλή αρχιτεκτονική, θα προσπαθήσουµε να ανεγείρουµε όλα τα κτίρια κατά τρόπο που θα δένουν αρµονικά µε το φυσικό περιβάλλον της περιοχής», επισηµαίνοντας ότι θα υπάρχει βιοκλιµατισµός µε τη σωστή τοποθέτηση των κτιριακών εγκαταστάσεων αλλά και την τοπιοτέχνηση αειθαλών και φυλλοβόλων δέντρων. Θα λειτουργεί επίσης βιολογικός σταθµός µε τη χρήση υδρόφυτων, χαµηλής ενεργειακής κατανάλωσης, µικρή µονάδα κοµποστοποίησης για χρήση στο αγρόκτηµα και βέβαια θα χρησιµοποιούνται ανανεώσιµες πηγές ενέργειας.

Το βιολογικό αγρόκτηµα θα υποστηρίζεται µε χλωρή λίπανση σποράς βίκου, κριθαριού, αρακά και κτηνοτροφικών ψυχανθών και θα είναι ιδανικό για την ανάπτυξη πτηνών και µικρών ζώων ελευθέρας βοσκής (κότες, πάπιες, χήνες, κουνέλια, αρνάκια). Οι αριθµοί των ζώων, όπως τονίζεται, θα είναι περιορισµένοι σε βαθµό που η παραγωγή των προϊόντων να καλύπτει αποκλειστικά τις ανάγκες των επισκεπτών.

Σηµαντικό είναι και το γεγονός ότι στο χώρο του πάρκου, όπου θα υπάρχουν µονοπάτια για εύκολη πρόσβαση και διακίνηση, θα δηµιουργηθεί αρχείο σπάνιων κυπριακών σπόρων, ενώ µε άδεια του Τµήµατος ∆ασών θα γίνει προσπάθεια για επέκταση αυτών των  µονοπατιών στο γειτονικό δάσος Κυπαρισσίας.

Αναφερόµενος στις δραστηριότητες που θα έχουν οι επισκέπτες, ο κ. Κωνσταντίνου επισηµαίνει τη δυνατότητα συµµετοχής σε εποχιακές εργασίες του αγροκτήµατος αλλά και στη διαδικασία της µεταποίησης των διαφόρων προϊόντων, όπως και στα εργαστήρια  παραγωγής βιολογικών καλλυντικών. Θα µπορούν ακόµα να συµµετάσχουν σε διάφορα σεµινάρια για τη βιολογική γεωργία που θα γίνονται σε συνεργασία µε πανεπιστηµιακά ιδρύµατα. Στη διάρκεια δε της παραµονής τους στο πάρκο, οι επισκέπτες, πέραν από τις περιηγήσεις εντός του αγροκτήµατος, θα έχουν τη δυνατότητα είτε με τα πόδια είτε µε τη χρήση ποδήλατων να περιηγηθούν και στα γειτονικά χωριά.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy