Εργοστάσιο πυρίτιδας: Η κυβέρνηση άκουσε την εταιρεία – Πάει Κρασά και οχι ΚόσιηΟριστικά στην περιοχή Κρασά το εργοστάσιο με την πυρίτιδα

Η κυβέρνηση άκουσε την εταιρεία που αρνείται να πάει στην Κόσιη

Κακά νέα προκύπτουν από την κυβέρνηση για τους κάτοικους της περιοχής Κρασά στη Λάρνακα, καθώς είναι οριστική η απόφαση για μετακίνηση του εργοστασίου κατασκευής κυνηγετικών φυσιγγίων και των μεγάλων ποσοτήτων πυρίτιδας που αυτό χρησιμοποιεί σ’ εκείνη την περιοχή.

Αυτό επιβεβαιώνεται μέσα από απαντητική επιστολή του τέως Υπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη, σε ερώτηση της βουλευτή του ΑΚΕΛ Ευανθίας Σάββα. Η απάντηση είναι πολύ πρόσφατη, ημερομηνίας 26 Νοεμβρίου 2019 και ο κ. Πετρίδης ομολογεί ότι η κυβέρνηση έχει οριστικά καταλήξει στην απόφαση μεταστέγασης του εργοστασίου στη Β’ Βιομηχανική Περιοχή Αραδίππου στην περιοχή Κρασά.

Η απόφαση αναμένεται να προκαλέσει νέες αντιδράσεις, καθώς και εκείνη η βιομηχανική ζώνη είναι δίπλα σε κατοικημένη περιοχή και τα πλησιέστερα σπίτια βρίσκονται σε απόσταση λιγότερη του ενός χιλιομέτρου. Ενδεικτική του τι έχει γίνει είναι επίσης η ομολογία του κ. Πετρίδη ότι η κυβέρνηση δέχθηκε την άρνηση της εταιρείας να πάει στην περιοχή Κόσιης και γι’ αυτό επέλεξε την περιοχή Κρασά! Ο τέως υπουργός ομολογεί ευθέως ότι η κυβέρνηση είχε καταλήξει στην περιοχή Κόσιης όπου δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, ωστόσο η εταιρεία ενημέρωσε το Υπουργείο Εσωτερικών ότι δεν αποδέχεται αυτή την απόφαση καθώς δεν διαθέτει υποδομές.

Η “Προκόπης Γαβριηλίδης” προέβαλε επίσης το επιχείρημα ότι στην Κόσιη υπάρχουν περιβαλλοντικοί, υγειονομικοί αλλά και λόγοι ασφάλειας που θα εμπόδιζαν την ομαλή λειτουργία του εργοστασίου! Ο (τέως) Υπουργός Εσωτερικών παραδέχεται ότι από τα τρία σενάρια στα οποία κατέληξε η Επιτροπή που διόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο για να χειριστεί το ζήτημα, έχουν απορριφθεί το πρώτο που ήταν παραμονή του εργοστασίου στην υφιστάμενη τοποθεσία με μείωση της πυρίτιδας και το δεύτερο που ήταν η μετακίνηση σε μια άκρη της Βιομηχανικής Περιοχής όπου βρίσκεται σήμερα, αλλά πιο μακριά από τα σπίτια. Έτσι, η Επιτροπή και συνεπώς και η κυβέρνηση έχουν επιλέξει την τρίτη επιλογή που είναι η μετακίνηση του εργοστασίου στη Βιομηχανική και Εμπορική Περιοχή Αραδίππου (Πρώην Ελεύθερη Ζώνη Λάρνακας), με ποσότητα αποθήκευσης πυρίτιδας μέχρι πέντε τόνους.

Για τις ανησυχίες για την εγγύτητα οικιστικών περιοχών, ο Κ. Πετρίδης υποστηρίζει ότι η απόσταση των οικιστικών περιοχών ξεπερνά το ένα χιλιόμετρο, αλλά χρησιμοποιεί επίσης ως επιχείρημα ότι μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό ανάχωμα ασφάλειας το μέρος του αυτοκινητόδρομου από τον αερολιμένα Λάρνακας προς τον κυκλοφοριακό κόμβο Καλού Χωριού, η παρακείμενη βιομηχανική ζώνη Βα3 ανατολικά του αυτοκινητόδρομου, καθώς και η πολεοδομική ζώνη προστασίας Δα3 ανατολικότερα. Ήδη, έχει αποφασιστεί να δοθούν δύο βιομηχανικά οικόπεδα στην εταιρεία Προκόπης Γαβριηλίδης, σημειώνει επίσης ο τέως Υπουργός Εσωτερικών ομολογώντας το προχωρημένο των κυβερνητικών σχεδιασμών.

Στην ερώτηση της βουλευτή Ευανθίας Σάββα εάν έχουν μετακινηθεί οι επιπλέον ποσότητες πυρίτιδας που έθεσαν την περιοχή εντός των προνοιών της οδηγίας Σεβέζο, ο τέως Υπουργός Εσωτερικών απαντά ότι οι ποσότητες αυτές απομακρύνθηκαν από τις 18 Ιουλίου 2019, ωστόσο δεν αποκαλύπτει πού έχουν αποθηκευτεί. Στο εργοστάσιο, όπως σημειώνει, παραμένουν σήμερα 8 τόνοι του εκρηκτικού υλικού. Η ποσότητα αυτή, σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, είναι μεν κάτω από το όριο Σεβέζο, ωστόσο η περιοχή δεν έχει ακόμα επίσημα αποχαρακτηριστεί ένεκα του ότι χρειάζεται τροποποίηση της άδειας αποθήκευσης από το Τμήμα Μεταλλείων.

Τάσος Περδίος