Έριξαν τους δανειολήπτες βορά στα νύχια των τραπεζών

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

 

Η αποκάλυψη της Κεντρικής Τράπεζας ότι εδώ και ενάμιση χρόνο έχει στείλει στο Υπουργείο Οικονομικών νομοσχέδιο σε σχέση με τη δημιουργία μηχανισμού για επαλήθευση του χρέους του δανειολήπτη πριν την εκποίηση της περιουσίας του, το οποίο ωστόσο δεν προωθήθηκε ποτέ στη Βουλή για ψήφιση, εγείρει πολλά ερωτήματα.

Υπενθυμίζεται ότι το 2018 η προηγούμενη κυβέρνηση με τη βοήθεια των κομμάτων ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ πέρασε από τη Βουλή νομοθεσία με την οποία έχει αφαιρεθεί από τους δανειολήπτες το δικαίωμα να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη και να εξασφαλίζουν διάταγμα για αναστολή της εκποίησης της περιουσίας τους σε περίπτωση που υπάρχει διαφορά με την τράπεζα ή την εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων όσον αφορά το ύψος του δανείου (π.χ. λόγω υπερχρεώσεων). Στη συνέχεια δόθηκαν πολλές δεσμεύσεις, όπως η δημιουργία ειδικών δικαστηρίων ή/και η δημιουργία μηχανισμού επαλήθευσης του χρέους του δανειολήπτη πριν την εκποίηση της περιουσίας του. Μάλιστα το νομοσχέδιο για τη δημιουργία ειδικών δικαστηρίων βρέθηκε ένα βήμα πριν την παραπομπή του στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση, αλλά αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή από την κυβέρνηση και έκτοτε αγνοείται η τύχη του.

Στο διάστημα το οποίο μεσολάβησε από την αφαίρεση από τους δανειολήπτες του δικαιώματος να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη και να εξασφαλίζουν διάταγμα για αναστολή της εκποίησης της περιουσίας τους σε περίπτωση που υπάρχει διαφορά με την τράπεζα ή την εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων όσον αφορά το ύψος του δανείου, πραγματοποιήθηκαν χιλιάδες εκποιήσεις. Μάλιστα, με βάση στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν από τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, 15% των ακινήτων που τέθηκαν σε πλειστηριασμούς άλλαξαν χέρια. Και μεταξύ αυτών κατά πάσα πιθανότητα περιλαμβάνονται περιπτώσεις πρώτης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης. Δηλαδή χιλιάδες δανειολήπτες έχασαν την περιουσία τους, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί ποτέ ποιο ήταν το πραγματικό ποσό της οφειλής τους. Απλά στάληκε μια επιστολή από την τράπεζα ή την εταιρεία η οποία έχει αγοράσει το δάνειο στην οποία αναφέρεται ένα ποσό, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί από κανέναν άλλο θεσμό κατά πόσο αυτό το ποσό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ή περιλαμβάνει και υπερχρεώσεις, όπως συμβαίνει με πολλά δάνεια -και έχει αποδειχθεί αυτό- λόγω των κακών πρακτικών που εφάρμοζαν οι τράπεζες στο παρελθόν.

Το Υπουργείο Οικονομικών αλλά και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΔΗΣΥ οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις σε σχέση με την αναφορά της ΚΤ ότι «από τις 2 Νοεμβρίου 2021 έχει κατατεθεί εκτενής και αναλυτικά επεξεργασμένη πρόταση (από την ΚΤ) προς το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο, με βάση το Σύνταγμα, είναι το αρμόδιο όργανο για να την προωθήσει στη Βουλή». Μάλιστα στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ο μηχανισμός ετοιμάστηκε σε συνεργασία με εξειδικευμένους νομικούς συμβούλους που προσέλαβε (η ΚΤ) κατόπιν διενέργειας διαγωνισμού και συνέταξαν και τις τροποποιήσεις των σχετικών νομοθεσιών για την εφαρμογή και λειτουργία του».

Φαίνεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του ΔΗΣΥ έριξε τους δανειολήπτες βορά στα νύχια των τραπεζών και των εταιρειών εξαγοράς δανείων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy