Έρμαια των ιδιωτικών επενδυτικών ταμείων οι δανειολήπτες με τα ΜΕΔ

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Οι εμπορικές τράπεζες, μετά από μια μακρά πορεία «ξεκαθαρίσματος», όπως πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ιδιωτικά επενδυτικά ταμεία, απολύσεις και σχέδια πλεονασμού προσωπικού, προχώρησαν στο κλείσιμο υποκαταστημάτων και σε εκσυγχρονισμό που έφεραν περαιτέρω ηλεκτρονικές συναλλαγές. Λειτουργούν επίσης σε ένα μονοπωλιακό καθεστώς, αφού δεν υπάρχει συνεργατικό ίδρυμα, με αποτέλεσμα να έχουμε συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων και αναθεωρημένες πολιτικές αύξησης τελών για όλες τις τραπεζικές συναλλαγές. Οι τράπεζες εισήλθαν σε μια τροχιά κερδοφορίας και σύντομα, όπως οι ίδιες ανακοίνωσαν, θα μοιράζουν και μερίσματα στους μετόχους. Αυτή είναι περίπου η σημερινή εικόνα στο τραπεζικό σύστημα, ενώ δεν αποκλείεται στην πορεία να δούμε και συγχωνεύσεις τραπεζών, αφού κάποιοι πιστεύουν ότι ακόμη το τραπεζικό ίδρυμα στην Κύπρο είναι μεγάλο!

Την ίδια όμως στιγμή, που οι εμπορικές τράπεζες κάνουν τεράστια κέρδη εκατομμυρίων ευρώ, χιλιάδες συμπολίτες μας βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Δεκάδες μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση σε δανεισμό, τα λειτουργικά τους έξοδα αυξάνονται, δεν διαθέτουν ρευστότητα και οδηγούνται σε κλείσιμο. Χιλιάδες δανειολήπτες που είχαν τα δάνειά τους στις εμπορικές τράπεζες και δεν μπορούσαν να τα εξυπηρετήσουν είτε γιατί έχασαν τη δουλειά τους, είτε γιατί μειώθηκαν τα εισοδήματά τους, είδαν σε μια νύχτα, χωρίς τη δική τους συγκατάθεση, να μεταφέρονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους σε ιδιωτικά επενδυτικά ταμεία. Αποτέλεσμα, χιλιάδες μη εξυπηρετούμενα δάνεια να βρίσκονται σήμερα εκτός του τραπεζικού συστήματος, με τους δανειολήπτες να μην μπορούν να προχωρήσουν είτε σε διακανονισμούς, είτε σε βιώσιμες αναδιαρθρώσεις, με τα ιδιωτικά επενδυτικά ταμεία να προχωρούν σε εκποιήσεις περιουσιών και τους δανειολήπτες να μην μπορούν να διεκδικήσουν θεραπεία από το Δικαστήριο. Οι δανειολήπτες είτε εξαναγκάζονται να μεταβιβάσουν την περιουσία τους σε αυτές τις εταιρείες είτε βλέπουν τις περιουσίες τους να αλλάζουν χέρια με κατασχέσεις χωρίς δικαστική απόφαση.

Στη Βουλή βρίσκονται κατατεθειμένες προτάσεις νόμου, με το ΑΚΕΛ να πρωτοστατεί για να ψηφιστούν, ώστε οι δανειολήπτες να μη χάσουν το δικαίωμά τους να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη, αλλά δυστυχώς η πλειοψηφία των κομμάτων είχε προχωρήσει από το 2018 σε ψήφιση νομοσχεδίου το οποίο αφαιρεί αυτό το δικαίωμα από τους δανειολήπτες.

Το θέμα επανέρχεται και τα κόμματα θα πρέπει να τοποθετηθούν. Καλείται η νέα κυβέρνηση Ν. Χριστοδουλίδη να καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο να δίνει το δικαίωμα στους δανειολήπτες να προσφεύγουν στα δικαστήρια και να τους προστατέψει από τα ιδιωτικά επενδυτικά ταμεία, ξένων και ντόπιων συμφερόντων. Θα το πράξει;

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy