Όσοι ονειρεύονται να αλλάξουν το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού έθνους, θα συνειδητοποιήσουν σύντομα ότι η προσπάθειά τους είναι μάταιη, ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε σε δηλώσεις του πως εκείνοι που πιστεύουν ότι ο πλούτος του νησιού της Κύπρου ανήκει μόνο σε αυτούς, θα αντιμετωπίσουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Είπε επίσης ότι ο τουρκικός στρατός δεν θα διστάσει ποτέ να κάνει το ίδιο βήμα που έκανε πριν από 45 χρόνια, αν χρειαστεί για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων.

Τόνισε επιπλέον ότι η Τουρκία «ξεκίνησε ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων που είναι ίσοι ιδιοκτήτες του νησιού».

Με αφορμή τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και τη συμπλήρωση 45 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το πρακτορείο Sputnik ρώτησε αναλυτές για το αν είναι εφικτό να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό.

Με δηλώσεις του στο Sputnik o Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστουδουλίδης είχε τονίσει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να επανεκκινήσει τις συνομιλίες.

Παράλληλα ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης, εξέφρασε την άποψη ότι η εξίσωση στην κυπριακή ΑΟΖ γίνεται πιο περίπλοκη.

Τέλος, ο μόνιμος πρέσβης της Ρωσίας στην ΕΕ, Βλαντίμιρ Τσιζόφ υποστήριξε μέσω του Sputnik ότι η ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ πρέπει να αποκλιμακωθεί.