Ερντογάν: Ανακοίνωσε έκτακτη οικονομική βοήθεια και ανοικοδόμηση σε ένα χρόνο

Είμαστε αντιμέτωποι με την μεγαλύτερη καταστροφή από σεισμό σε ολόκληρη την περιοχή μας, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν ανακοινώνοντας άμεση βοήθεια 10 χιλιάδων ΤΛ στους σεισμόπληκτους και υποσχέθηκε ότι θα ξαναχτίσει τα σπίτια σε ένα χρόνο.

Σε δηλώσεις του από την πόλη Κιλίς που έχει πληγεί από τους σεισμούς της Δευτέρας, ο κ. Ερντογάν είπε ότι εκεί έχουν γκρεμιστεί 178 κτίρια, τα θύματα είναι 73 και οι τραυματίες 690.

Το κράτος βρίσκεται και στις 10 επαρχίες που επλήγησαν με όλους τους θεσμούς του να εργάζονται εντατικά και έχει κάνει ό,τι πρέπει να γίνει από τη στιγμή του σεισμού, πρόσθεσε. «Ωστόσο, ο αντίκτυπος του σεισμού σε μια περιοχή 500 χιλιομέτρων, όπου ζουν περίπου 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι, δυσκόλεψε το έργο μας. Παρόλα αυτά, το κράτος μας, με όλους τους θεσμούς του, ξεκίνησε γρήγορα τις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης και βοήθειας στην περιοχή», είπε.

Επί του εδάφους βρίσκονται πάνω από 100.000 υπάλληλοι, μη κυβερνητικές οργανώσεις και συνεργία από την διεθνή κοινότητα, σημείωσε, ενώ από κάθε επαρχία, κάθε νομό αποστέλλεται ανθρωπιστική βοήθεια στις πληγείσες περιοχές.

«Αναμφίβολα, μπορεί να υπάρχουν ελλείψεις σε μια καταστροφή που εξαπλώνεται σε μια τόσο μεγάλη περιοχή και έχει βαθιές επιπτώσεις. Και προσπαθούμε να διορθώσουμε γρήγορα αυτές τις ελλείψεις».

Θα δώσουν, είπε, καταρχήν οικονομική βοήθεια 10 χιλιάδων ΤΛ στους σεισμόπληκτούς. «Και όσον αφορά αυτούς που καταστράφηκαν τα σπίτια τους, θα προχωρήσουμε στην ανέγερση αυτών των σπιτιών, όπως και πριν, μέσα σε ένα χρόνο, υπό τον συντονισμό του Υπουργού Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας, μέσω του TOKİ».

Ανάδοχες εταιρείες, συνέχισε, θα καθαρίσουν τις πόλεις από τα χαλάσματα και θα ξεκινήσουν γρήγορα την ανέγερσή οικοδομών, όπως έκαναν και σε προηγούμενους σεισμούς στο Βαν, την Μπινγκόλ, την Σμύρνη κι αλλού.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy