Ερντογάν: Δεν θα μείνει αναπάντητη παραμικρή επίθεση κατά των πλοίων της Τουρκίας

«Ακόμα και την πιο μικρή επίθεση που μπορεί να γίνει σε ένα πλοίο μας, δεν θα την αφήσουμε αναπάντητη» δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στην ανατολική Μεσόγειο.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού, σε δηλώσεις μετά την προσευχή της Παρασκευής σε τζαμί σε συνοικία της Κωνσταντινούπολης, ο κ. Ερντογάν επανέλαβε ότι το Ορούτς Ρέις θα συνεχίσει τις εργασίες του μέχρι τις 23 Αυγούστου.

Σχολιάζοντας είδηση πως κάποιοι γάζωσαν με σφαίρες νεκροταφείο της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, ο Τούρκος Πρόεδρος ανάφερε ότι αυτό δεν είναι θετικό σημάδι και πρόσθεσε ότι «τα αδέρφια μας δεν θα τα αφήσουμε μόνα, ούτε στη ζωή, ούτε στο θάνατο. Αυτό που χρειάζεται όταν έρθει η ώρα θα το πράξουμε».

Ο κ. Ερντογάν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αναστείλει η Τουρκία τις διπλωματικές της σχέσεις με το Αμπού Ντάμπι και να ανακαλέσουν τον εκεί Πρέσβη τους, λέγοντας ότι «είμαστε δίπλα στον παλαιστινιακό λαό, δεν τον απογοητεύσαμε και δεν θα τον απογοητεύσουμε ποτέ».

Εξάλλου σε δηλώσεις του ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι τυχόν παρενόχληση του Ορούτς Ρέις θα έχει την απάντησή της. «Η Ελλάδα πρέπει να σκεφτεί λογικά. Να μην προβούν σε ενέργειες παρενόχλησης του Ορούτς Ρέις. Θα πάρουν την απάντησή τους».

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού, ο κ. Τσαβούσογλου μιλούσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ελβετό ομόλογό του στη Βέρνη.

Και η Γαλλία, πρόσθεσε, θα πρέπει να αποφύγει βήματα που αυξάνουν την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος ΥΠΑΜ, Χουλουσί Ακάρ και η ηγεσία των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων (TSK) πραγματοποίησαν επιθεώρηση στη Ναυτική Διοίκηση και ενημερώθηκαν όσον αφορά τα πλοία του τουρκικού ναυτικού που συνοδεύουν το σεισμογραφικό Ορούτς Ρέις.

Σε δηλώσεις για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο προέβη σήμερα στην Τουρκία και ο Υπουργός Δικαιοσύνης λέγοντας ότι η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο. Οποιαδήποτε συμφωνία δεν περιλαμβάνει την Τουρκία, τη χώρα με την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, δεν έχει θέση στο διεθνές δίκαιο, πρόσθεσε.

Υποστήριξε ότι οι ενεργειακές δραστηριότητες της Τουρκίας είναι εντός διεθνούς δικαίου.