Ερντογάν: Έκανε λόγο για επίσκεψη Ισραηλινού Προέδρου στην Τουρκία εντός Φεβρουαρίου

Επίσκεψη στην Τουρκία θα πραγματοποιήσει κατά πάσα πιθανότητα ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος είπε ότι με αυτή την επίσκεψη μπορεί να ξεκινήσει μια νέα εποχή στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV και στο Σταρ, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “με τη συμφωνία που κάναμε με τη Λιβύη, υπάρχουν σημαντικά βήματα που έχουν γίνει από τους επιχειρηματίες μας στη Λιβύη αυτή τη στιγμή”. “Δεν είναι δυνατόν κανένα περιφερειακό έργο που αγνοεί την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο να έχει επιτυχία. Αυτή την πραγματικότητα την βλέπουμε ήδη στη περιοχή μας και το έχουμε πει ανοιχτά”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι “το έργο του αγωγού EastMed ήταν ένα μάταιο έργο που δεν είχε καμία τεχνική ή εμπορική σκοπιμότητα και προβλήθηκε από το Ε/κ – ελληνικό δίδυμο με πολιτικά κίνητρα, με στόχο τον αποκλεισμό μας και της τδβκ. Είναι ευχάριστο που η Αμερική βλέπει επιτέλους αυτή την πραγματικότητα”.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “φυσικά, είμαστε υπέρ της συνεργασίας χωρίς αποκλεισμούς και της δίκαιης κατανομής στην ανατολική Μεσόγειο. Το έχουμε πει ξανά και ξανά. Γι` αυτό, πρότεινα τη σύγκληση μιας περιεκτικής διάσκεψης για την ανατολική Μεσόγειο το 2020, αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε ανταπόκριση. Αυτή τη στιγμή το προσδοκούμε”.

Ο Ταγίπ Ερντγοάν είπε ότι “εν τω μεταξύ, βλέπουμε, για παράδειγμα, ότι το Ισραήλ έχει κάνει κάποια βήματα ως προς αυτό. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε κάθε είδους βήματα σε αυτόν τον τομέα με το Ισραήλ. Μάλιστα, γίνεται λόγος για επίσκεψη του αξιότιμου Πρόεδρου Χέρτσογκ το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου. Με αυτή την επίσκεψη μπορεί να ξεκινήσει μια νέα εποχή στις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας. Θα ήθελα να το εκφράσω αυτό ως μια θετική εξέλιξη”.

“Ως αποτέλεσμα, πιστεύω ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας νέας εποχής περιφερειακής συνεργασίας που βασίζεται στο αμοιβαίο όφελος και στα κοινά συμφέροντα”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

“Θα θέσουμε σε θετική τροχιά τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ”

Για τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “αυτή τη στιγμή βέβαια υπάρχει μια πραγματικότητα που πρέπει να αποδεχτούμε όλοι μαζί. Στην παγκόσμια πολιτική, οι ηγέτες δεν υπάρχουν για να κάνουν εχθρούς, υπάρχουν για να κάνουν φίλους. Όσο πιο επιτυχημένοι είστε στο να κάνετε φίλους, τόσο πιο δυνατή θα είναι η χώρα σας”.

“Οι σχέσεις μου με τον Μπάιντεν χρονολογούνται από την εποχή του Ομπάμα. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος εκείνη την περίοδο. Ήταν και μια εποχή που κάναμε διάλογο. Οι προσδοκίες μου ήταν στην πραγματικότητα πολύ διαφορετικές. Αλλά μετά την τελευταία μας συνάντηση στη Ρώμη, πιστεύω ότι θα υπάρξουν νέες εξελίξεις σε αυτό το θέμα”, ανέφερε.

Γα τα F-35, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι οι συνομιλίες εξελίσσονται αυτή τη στιγμή σε θετική κατεύθυνση. “Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Υπουργών Άμυνας για τη συντήρηση των F-16 και την επιστροφή των νέων F-16. Είπαμε καλή τύχη στον νέο πρέσβη σήμερα (χθες). Ελπίζω ότι θα κάνουμε αυτά τα βήματα γρήγορα σε αυτή τη νέα διαδικασία και θα βάλουμε τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ σε θετική τροχιά όπως στο παρελθόν”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

“Δεν υποχωρούμε στους S400

Για τους S-400 ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η διαδικασία συνεχίζεται. “Δεν υπάρχει υποχώρηση. Κανείς άλλος εκτός από εμάς δεν θα αποφασίσει τι θα πάρουμε από ποιον. Θα το πάρουμε. Η προμήθεια των S-400 είναι μια κατανόηση της οποίας το υπόβαθρο κρύβεται μέσα μας. Στην άμυνα, θα πρέπει να ξέρουμε τι θα κάνουμε από την επίθεση, υποθέτω. Κανείς δεν δημιουργεί τα αμυντικά συστήματα της χώρας του ρωτώντας μας. Υποθέτω ότι δεν θα ρωτήσουμε κανέναν”, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως όταν ανέλαβε καθήκοντα, είχαν 20% εγχώριο και εθνικό μερίδιο στα αμυντικά συστήματα, αυτό αυξήθηκε στο 80%. “Αυτό δείχνει κάτι. Η Τουρκία αναπτύσσεται με πολύ διαφορετικό τρόπο, δυναμώνει και πρέπει να δυναμώσουμε. Γιατί σε πολλά μέρη γύρω μας υπάρχουν αυτοί που έχουν τους δικούς τους λογαριασμούς. Ειδικά η Ελλάδα αγοράζει πράγματα από πολλά μέρη, τη Γαλλία και ούτω καθεξής. Προσπαθούμε επίσης να είμαστε αυτάρκεις. Από αυτή την άποψη, συνεχίζουμε τον δρόμο μας δυναμώνοντας σε κάθε περίπτωση και θα συνεχίσουμε”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.