Ερντογάν: Ένταξη Τουρκίας στην ΕΕ μετά το Brexit

«Είμαστε αποφασισμένοι για μεταρρυθμίσεις», δηλώνει ο Τσαβούσογλου

 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε την Ευρώπη να εγκρίνει την ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά και την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από τους κόλπους της, κατά τη διάρκεια συνάντηση με Ευρωπαίους πρέσβεις.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο Ερντογάν δεσμεύτηκε πως ως μέλος της ΕΕ η Τουρκία θα δημιουργήσει μία «θετική ατζέντα» ώστε να επανέλθουν στη σωστή οδό οι σχέσεις των δύο πλευρών, με μία μακροπρόθεσμη προοπτική προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως τόνισε, η αβεβαιότητα που προκάλεσε η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την ευρωπαϊκή «οικογένεια» μπορεί να επιλυθεί εάν η Τουρκία λάβει «τη θέση που της αρμόζει» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ζήτησε, παράλληλα, να υπάρξουν αλλαγές ως προς την τελωνειακή σύνδεση, αναφέροντας πως «πρέπει να ληφθούν υπόψη» οι προκλήσεις των ημερών, όπως το μεταναστευτικό.

Αναφέρθηκε και στην «ισλαμοφοβία» σε χώρες της ΕΕ, εξηγώντας πως «δεν βάζει απλώς σε κίνδυνο τα 9 εκατομμύρια Τούρκους που ζουν στην Ευρώπη, αλλά ανοίγει μία μαύρη τρύπα στις ευρωπαϊκές αξίες».

Αναφορικά με τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας που θα λάβουν χώρα στην Κωνσταντινούπολη την 25η Ιανουαρίου, ο Ερντογάν έκρινε πως θα αποτελέσουν «προάγγελο μίας νέας εποχής».

Ακόμη, αναφέρθηκε στις σχέσεις Άγκυρας – Παρισίων, ύστερα από μήνες έντασης – ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο μεταξύ του ιδίου και του Γάλλου ομολόγου του Εμανουέλ Μακρόν.

«Θέλουμε να σώσουμε τις σχέσεις μας με τη Γαλλία από τις εντάσεις».

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις ενταξιακές μεταρρυθμίσεις που ζητά η ΕΕ, δήλωσε την Τρίτη από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σε ομάδα διπλωματών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρόεδρο Ερντογάν.

«Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε τη μεταρρυθμιστική ατζέντα» δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στους πρεσβευτές των κρατών – μελών της ΕΕ, σε συνάντηση στο επίσημο παλάτι Cankaya στην πρωτεύουσα της Άγκυρας.

«Η ΕΕ δεν πρέπει να μας εμποδίζει, αλλά να μας υποστηρίζει» πρόσθεσε.

Λέγοντας, σύμφωνα με το Anadolu, πως ΕΕ και Τουρκία είναι στενά συνδεδεμένες, εξήγησε:

«Η Τουρκία είναι στην Ευρώπη και η Ευρώπη είναι μέρος του πεπρωμένου μας. Το ίδιο ισχύει και για την Ευρώπη».

«Όλα αυτά τα ζητήματα είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την ασφάλεια όσο και για την ευημερία της Ευρώπης. Εάν δράσουμε μαζί, μπορούμε να κάνουμε σημαντικές αλλαγές σε όλους τους τομείς. Ως Τουρκία, είμαστε έτοιμοι για αυτήν τη συνεργασία» πρόσθεσε.

Δυστυχώς, είπε, η επιθυμητή συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ απέτυχε να υλοποιηθεί με την πάροδο των ετών λόγω ορισμένων διμερών ζητημάτων που παρέμειναν άλυτα, αφήνοντας αιχμές κατά της χώρας μας και αυτό ήταν επίσης επιζήμιο για την Ευρώπη, όπως σχολίασε.

Ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι έχουν επανειλημμένα προτρέψει τη χρήση διαλόγου για την επίλυση αυτών των διμερών ζητημάτων, και σε αυτήν τη διαδικασία, αναμένουν πρόοδο σε συγκεκριμένους τομείς στις σχέσεις με την ΕΕ.

«Η Τουρκία εξαρτάται από τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ. Εάν βρούμε μια θετική απάντηση από την ΕΕ, θα δείξουμε επίσης την απαραίτητη βούληση» είπε.

Ο ίδιος σημείωσε πως «η απειλητική γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε εναντίον μας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ήταν η αιτία να ξεχειλίσει το ποτήρι. Αντιδράσαμε και αν ξανασυμβεί, θα το ξανακάνουμε. Το μικρό διάστημα Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου έδειξε ότι η κλιμάκωση δεν θα φέρει αποτέλεσμα σε κανέναν και στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου η ΕΕ υιοθέτησε μια πιο ήπια γλώσσα».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.