Ερντογάν: Επιθέσεις κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας οι κατηγορίες για Αγία ΣοφίαΟι κατηγορίες που εκτοξεύονται εναντίον της Τουρκίας για το θέμα της Αγίας Σοφίας αποτελούν απευθείας επίθεση εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας κατά την τελετή εγκαινίων τζαμιού στο Σισλί Κων/πολης, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “όπως εμείς δεν παρεμβαίνουμε για τους τόπους λατρείας άλλων χωρών, κατά τον ίδιο τρόπο κανένας δεν έχει το δικαίωμα και δικαιοδοσία να παρεμβαίνει στους δικούς μας τόπους λατρείας”.

“Η Τουρκία είναι μια χώρα που προσφέρει ευκαιρίες για την άσκηση των θρησκευτικών του καθηκόντων στους πολίτες όλων των δογμάτων και θρησκειών. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 425 εκκλησίες, συναγωγές και χάβρες που λειτουργούν στη χώρα μας. Στη χώρα μας όπως με το παράδειγμα της σιδερένιας εκκλησίας (Βουλγαρική Χριστιανική εκκλησία) στο Μπάλατ (Κωνσταντινούπολη), στηρίξαμε οικονομικά νέες εκκλησίες που επισκευάστηκαν από την ‘τσέπη του κράτους’. Το να επικρίνει κανείς μια τέτοια χώρα για τους τόπους λατρείας της σημαίνει ότι είναι εκτός πραγματικότητας. Οι κατηγορίες που εκτοξεύονται εναντίον της χώρας μας για το θέμα της Αγίας Σοφίας αποτελούν απευθείας επίθεση εναντίον των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων”, ανέφερε.