Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα μεταβεί την Κυριακή στη Γερμανία προκειμένου να συμμετάσχει στη Διάσκεψη του Βερολίνου για την κρίση στη Λιβύη.

Επίθεση κατά του επικεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA) Χαλίφα Χαφτάρ εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάζει.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Το να αφήσουμε τη Λιβύη στο έλεος ενός πολέμαρχου θα ήταν λάθος ιστορικών διαστάσεων» μεταδίδει το Anadolu.
Ο Ερντογάν διεμήνυσε, μία ημέρα πριν τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, ότι ο δρόμος για την ειρήνη στη χώρα περνάει μέσα από την Τουρκία. Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, η χώρα του θα εκπαιδεύσει τις δυνάμεις ασφαλείας τη Λιβύης για να τις βοηθήσει να πολεμήσουν την τρομοκρατία και το εμπόριο ανθρώπων.

Απευθυνόμενος στην Ευρώπη, προειδοποίησε ότι θα αντιμετωπίσει νέα προβλήματα και απειλές «αν η καταρρεύσει η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης». «Τρομοκρατικές οργανώσεις όπως ο ISIS και η Αλ Κάιντα, που χάνουν στρατιωτικά σε Συρία και Ιράκ, θα βρουν γόνιμο έδαφος για να επιστρέψουν» πρόσθεσε σύμφωνα με το AFP.
«Η Ε.Ε. πρέπει να δείξει στον κόσμο ότι αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη διεθνή αρένα» δήλωσε ο Ερντογάν, όπως μεταδίδει το Anadolu.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα λάβει μέρος στη διεθνή συνεδρίαση για τη Λιβύη στο Βερολίνο. Στόχος της Διάσκεψης είναι η επισφράγιση της εκεχειρίας που τέθηκε σε ισχύ την περασμένη Κυριακή.

Είχαν προηγηθεί στις αρχές της εβδομάδας, εντατικές διαβουλεύσεις και στη Μόσχα, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, ενώ το «παρών» στη Διάσκεψη της Κυριακής θα δώσει και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν που έλαβε μάλιστα «ευχαριστήρια» επιστολή από τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ.