Ερντογάν για Φινλανδία – Σουηδία: «Δεν μπορούμε να πούμε ‘ναι’ στην είσοδο τρομοκρατών στο ΝΑΤΟ»

Εμμένει στη σκληρή στάση ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με το αίτημα της Σουηδίας και Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Αιχμές Ερντογάν για δραστηριότητα του YPG σε χώρες της Δύσης

Σε δηλώσεις του μετά την προσευχή της Παρασκευής, ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγόρησε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και τη Γερμανία, όπως και τις ΗΠΑ, ότι δίνουν καταφύγιο και βοήθεια στο ΡΚΚ.

«Λένε ότι θεωρούν το ΡΚΚ τρομοκρατική οργάνωση, γιατί δεν θεωρείτε και το YPG τρομοκρατική οργάνωση; Το YPG είναι μια οργάνωση που γεννήθηκε από το PKK. Αυτές οι τρομοκρατικές οργανώσεις πραγματοποιούν κάθε είδους διαδηλώσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ειδικά στη Γερμανία. Η ΕΕ, ακόμη και οι ΗΠΑ, τους δίνουν πολλές ευκαιρίες σε επίπεδο διαπραγμάτευσης. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, στη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Φινλανδία, οι τρομοκρατικές οργανώσεις πραγματοποιούν κάθε είδους διαδηλώσεις. Οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών τους δίνουν κάθε είδους διαβεβαιώσει», είπε.

«Η Δύση εξακολουθεί να τους κρύβει και να τους καλύπτει. Διαδηλώνουν καθημερινά στη Σουηδία, τη Φινλανδία, ειδικά στη Γερμανία. Όταν τους λέμε ‘δώστε τους μας’, δυστυχώς, δεν μας έχουν δώσει μέχρι σήμερα αυτούς τους τρομοκράτες. Εμείς γνωρίζουμε καλύτερα αυτήν την υπόθεση και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο», ανέφερε.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αν και επανέλαβε το ‘όχι’, άφησε ωστόσο ανοιχτό ένα παράθυρο διαπραγμάτευσης με τη Φινλανδία, ενώ είπε ότι θα έχει συνομιλία και με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ.

«Σήμερα είχαμε μια μακρά συνομιλία με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, αύριο με το Ηνωμένο Βασίλειο. Κι η Φινλανδία έχει υποβάλει παρόμοιο αίτημα, θα συνομιλήσουμε μαζί τους. Όπως και με τον Στόλτενμπεργκ. Θα συνομιλήσουμε μαζί τους για να μην διακοπεί η μεταξύ μας τηλεφωνική διπλωματία. Αλλά πρώτα απ’ όλα, εφόσον διαθέτουμε έγγραφα και πληροφορίες για αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις, από τη στιγμή που γνωρίζουμε τις ευαισθησίες του ΝΑΤΟ κατά της τρομοκρατίας και από τη στιγμή που αναγνωρίζουμε ότι το ΝΑΤΟ είναι οργανισμός ασφαλείας, δεν μπορούμε να πούμε ‘ναι’ στην ένταξη μιας τρομοκρατικής οργάνωσης στο ΝΑΤΟ. Το λέω για τη Σουηδία και για τη Φινλανδία. Αλλά και στα κοινοβούλια των περισσότερων κρατών-μελών της ΕΕ κάνουν ομιλίες και τους δίνουν βήμα ή τους προμηθεύουν με όπλα και πυρομαχικά. Αυτά τα ξέρουμε. Με όλο τον σεβασμό, δεν μπορούμε να πούμε ‘ναι’ στην είσοδο αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων στο ΝΑΤΟ».

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.