Ερντογάν και Πούτιν δεν υποχωρούν από την αγορά των S400

Ζητώντας μας να εγκαταλείψουμε το αντιπυραυλικό σύστημα S400 σημαίνει ότι δεν μας γνωρίζουν, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν λέγοντας ότι η υπόθεση αυτή τελείωσε και συνεχίζουν τον δρόμο τους.

Ο Ρώσος Πρόεδρος αναφερόμενος στους S400 είπε ότι αυξάνεται η συνεργασία τους και στον στρατιωτικοτεχνικό τομέα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν διάφορες διαστάσεις των σχέσεών τους, προσθέτοντας ότι συζήτησαν τις δυνατότητες επένδυσης. “Οι συχνές επαφές και ο ειλικρινής διάλογος μας συμβάλουν θετικά στις διμερείς μας σχέσεις”, ανέφερε.

Για τον πυρηνικό σταθμό Άκκουγιου ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι συνεχίζει με γοργό ρυθμό. Ανέφερε ότι πέρσι η Τουρκία έσπασε ρεκόρ φιλοξενώντας 6 εκατομμύρια Ρώσους, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι και αυτό το ρεκόρ θα το σπάσουν το 2019.

Για το θέμα της ελευθεροποίησης της βίζας ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι πρέπει να γίνουν τα απαραίτητα βήματα, προσθέτοντας ότι αυτά τα βήματα θα γίνουν σύντομα.

Για το Συριακό είπε ότι αξιολόγησαν την απόφαση των ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματά τους, ενώ συζήτησαν και τις εξελίξεις στο Ίντλιμπ λέγοντας ότι εμπόδισαν μια νέα ανθρώπινη τραγωδία. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι το ΡΚΚ αποτελεί την ίδια απειλή όπως και οι τζιχαντιστές και ότι πρέπει να εξολοθρευτούν.

Από την πλευρά του ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι υπέγραψαν συμφωνίες δημιουργώντας ένα ταμείο επενδύσεων ενός δις δολαρίου. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι ενισχύουν τον πυρηνικό σταθμό Άκκουγιου.

Αναφερόμενος στους S400 o Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι αυξάνεται η συνεργασία και στο στρατιωτικοτεχνικό τομέα. Για τη βίζα, είπε ότι σύντομα θα αρθεί για τους επαγγελματίες οδηγούς. “Οι διαπραγματεύσεις μας ήταν πολύ επιτυχείς”, ανέφερε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι ο εμπορικός όγκος είναι καθαρά υπέρ της Ρωσίας και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Τουρκία καλύπτει τις ανάγκες της για φυσικό αέριο κατά 50% από τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι αυτό με το χρόνο μπορεί να αλλάξει.

Στο ίδιο ερώτημα ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι είναι λάθος να λέει κανείς πως όλες οι εμπορικές σχέσεις είναι υπέρ της Ρωσίας, επισημαίνοντας ότι οι Τούρκοι επιχειρηματίες εργολάβοι ανέλαβαν προγράμματα 70 δις δολαρίων.

“Δεν είναι υπέρ της Ρωσίας, στην πραγματικότητα οι σχέσεις αυτές είναι υπέρ του τουρκικού και ρωσικού λαού. Εργαζόμαστε για να είναι ισορροπημένες”, ανέφερε.

Για τους S400 ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως έχουν τελειώσει όλα. “Τώρα να σηκώνονται και να μας συμβουλεύουν ‘εγκατάλειψε τους’ σημαίνει ότι δεν μας γνωρίζουν”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος λέγοντας ότι με την υπογραφή του συμβολαίου τελείωσε η υπόθεση αυτή και συνεχίζουν τον δρόμο τους. “Αυτό είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα. Κανείς να μην μας ζητά να το εγκαταλείψουμε”, ανέφερε.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.