Ερντογάν: Κακόβουλη η ενέργεια των 104 απόστρατων ναυάρχων

Κακόβουλη ενέργεια χαρακτήρισε την κοινή δήλωση των 104 απόστρατων ναυάρχων ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ενώ διερωτήθηκε γιατί δεν είχαν εκδώσει παρόμοια ανακοίνωση για να στηρίξουν τις διπλωματικές προσπάθειες της Τουρκίας για την Κύπρο.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως η Τουρκία δεν σκοπεύει να αποσυρθεί από τη Συνθήκη του Μοντρέ.

Στο διάγγελμά του έπειτα από πολύωρη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι στη σύσκεψη που πραγματοποιήσαμε αξιολογήσαμε λεπτομερώς τις συζητήσεις που απασχολούν τη χώρα μας για δύο μέρες. “Οι συζητήσεις για αυτή την μεταμεσονύχτια προσπάθεια είναι οπωσδήποτε μια κακόβουλη απόπειρα. Κανένας συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος δεν έχει δικαίωμα να επιχειρήσει ομαδικώς κάτι τέτοιο”, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος προσθέτοντας ότι “εμείς δεν έχουμε δει αυτούς τους ναυάρχους να συναντιόνται και να εκδίδουν ανακοινώσεις στηρίζοντας τον διπλωματικό αγώνα που δίνουμε από την Κύπρο μέχρι το Καραμπάχ, ούτε και τους είδαμε να στέκονται δίπλα στον λαό μας ενάντια στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου”.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “ο λόγος της συζήτησης δεν είναι σίγουρα η ελευθερία της έκφρασης”, προσθέτοντας ότι “δεν είναι ποτέ αποδεχτό τα μεσάνυχτα 104 απόστρατοι να κάνουν μια τέτοια απόπειρα”. Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε πως κάθε επίθεση κατά της δημοκρατίας της Τουρκίας πραγματοποιείται μετά από τέτοια κοινοποίηση και πως αυτό είχαν κάνει και στον Αντνάν Μεντερές και πως είχαν προσπαθήσει να εκφοβίσουν και τις κυβερνήσεις με το πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου με τον ίδιο τρόπο.

“Ο λαός μας γνωρίζει πολύ καλά από την πρόσφατη ιστορία μας τι γίνεται ενόσω δεν υπάρχει αντίδραση στις απειλές ενάντια στην λαϊκή βούληση. Για αυτό τον λόγο αντιδράσαμε σθεναρά ενάντια στην ανακοίνωση. Ο λαός μας βλέπει ποιος υπερασπίζεται τη δημοκρατία και ποιος είναι κάτω από την καρέκλα των πραξικοπηματιών. Ας ελπίσουμε ότι θα παρουσιάσουμε τα γεγονότα αυτά στις εκλογές του 2023”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Για την Συνθήκη του Μοντρέ ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “δεν έχουμε κάνει καμία εργασία για να αποσυρθούμε από (τη Συνθήκη) του Μοντρέ. Ωστόσο εάν ένα τέτοιο αποτέλεσμα εμφανιστεί μπροστά μας στο μέλλον, δεν θα διστάσουμε να το αξιολογήσουμε λεπτομερώς”.

Για την φωτογραφία εν ενεργεία ναυάρχου με στολή και σαρίκι σε τεκκέ, που κυκλοφόρησε στον Τύπο προκαλώντας την αντίδραση των ναυάρχων, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι είναι σαφές ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό και πως την ημέρα που δημοσιεύτηκε η φωτογραφία, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις διεξήγαγαν λεπτομερή έρευνα και έφτασαν σε αποτέλεσμα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτές οι συζητήσεις άρχισαν να καλύπτουν τα προβλήματα της οικονομίας, και υποστήριξε ότι μεταξύ των 104 υπάρχουν και μέλη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.